ma.gurushealth.ru

Итна контрацепција, ризикот од жените со срцеви заболувања

Итна контрацепција, ризикот од жените со срцеви заболувања

"Пилулата следното утро"

"Пилулата следното утро" беше измислен за да се спречи имплантација ако незаштитен сексуален однос се случи во претходните три дена. Најчестите шема која вклучува вкупно 100 мг етинил естрадиол и 500 mg левоноргестрел земени повторно по 12 часа. Доделување на пациенти со срцеви заболувања, високи дози на естроген за кратко време дури и неразумно. Кога ќе примите "пилула следното утро" често имаат заеднички симптоми како гадење, повраќање, главоболка и вртоглавица. Единечна доза (1,5 mg), левоноргестрел (levonell) е повеќе ефикасни (1% од бременостите доколку лекот се примени во рок од 72 часа по однос), предизвикува помалку несакани ефекти, помалку полн со ризикот од тромбоза, но се поврзува со варфарин, зголемување на меѓународен нормализиран сооднос ( mho) е речиси 4 пати. Меѓутоа, поставување на VC ефективна дури и за 5 дена по незаштитен сексуален однос и, очигледно, уште подобро за жените кои сакаат да ги прошират контрацепција.

Видео: Webinars


интраутерина
Овој метод е опишан како најдобро средство за контрацепција за жени кои родиле во одреден период на нивниот репродуктивен период. Тој не им овозможуваат на партнерите да се размислува за контрацепција секој ден. Само треба да се провери VC секој месец по менструацијата со палпација теми (антени) во грлото на матката. Индекс на неефикасноста на модерната VC да се спореди со бројката за орални контрацептиви. Првично, на VC направен целосно од пластика (како што се Lippes јамка), но тие имаа неприфатливо стапка на неефикасност, така што тие се целосно заменети бакар и лачи прогестерон спирали. VC се гарантира ефикасноста во текот на 3 до 5 години по инсталацијата.


Компликации контрацептиви кога се администрира vnutrimatochngh
U10% од жените за време на инсталацијата на VC јавува тахикардија, и 2% - минлива брадикардија или аритмија. може да се случи вазовагална синкопа, предизвикани од продолжување на вратот без анестезија или аналгезија. Оваа епизода ја гледав лично. Сепак, ова ретко се случува во последен преглед 545 случаи, В.К. евидентирани само еден таков случај. Затоа, пациентите со срцеви проблеми кои имаат потреба од седација, која вклучува атропин и инсталација на VC е најдобро да се прави во болница, наместо на клиниката за планирање на семејството амбулантски. За да се спречи компликации треба да се направи од страна на искусен лекар, заедно со искусен анестезиолог. Перфорација на матката на воспоставување VC ретко се случува приближно 1 во 1000. Во случај на спирала перфорација со бакар слој мора да се отстранат веднаш, за да се спречи формирање на цревата адхезии. За да го отстраните спирала кај пациент со срцева болест може да се стави лапароскопија или лапаротомија. Основното правило за спречување на перфорација во текот на В.К. - стоп обиди за примена на спирала, ако пациентот не е целосно релаксирана и во голема болка.

ризикот од инфекција
На вагината и грлото на матката обично се микроорганизми. На грлото на матката жлезди и мукозните приклучок претставува бариера за спречување на пенетрација на бактерии во матката. Кога бактериите се во горниот генитален тракт, од кои некои се потенцијално патогени. Опасноста може да биде значително намалена со користење на антисептик третман на вагината и грлото на матката и добра стерилен техника, но овие области не може целосно да се стерилизираат. Вовед VC, очигледно, е секогаш придружено со влегувањето на микроорганизми во матката шуплина и скоро секогаш е microtraumas дека веројатно доведува до минливи бактериемија, како што се случува, на пример, вадење на заб. Овие два фактори се надомести со природните одбранбени механизми, па затоа само неколку случаи на ендокардит по инсталирањето на VC. И покрај тоа, жени со срцеви мани е разумно превентивни антибиотици (амоксицилин или гентамицин или ванкомицин и гентамицин).
Поради малиот ризик од инфекција VC бакар облечени смета од страна на СЗО како средство за врска со третата група контраиндициран кај жени со структурни болести на срцето. Што се однесува до VC со прогестерон (систем levonor-gestrelovaya интраутерино ЛНГ-IUS, Мирена) укажуваат на тоа дека тие го инхибираат активноста на ендометриумот и кондензира на цервикалниот мукус, со што се намалува ризикот од инфекција, и во таа смисла се безбедни. Во "Мирена" индекс на ЕК неефикасноста е 0,2 на 100 жени годишно, што е многу пониска од онаа на други методи, освен хистеректомија. Исто така, несакани ефекти се ретки и речиси 100% е реверзибилна. Во моментов тоа е дозволено да остане во место без VC замени до 5 години. За разлика од VC со бакар слој кој ја влоши сериозноста на менструалното крварење во 80% од жените месечни или прекинат, или да продолжи многу лесно. Од стапка на неуспех во овој метод е многу ниска, жената може да биде убеден дека престанокот на менструацијата не укажуваат на бременоста. Најголем недостаток на сегашно време - високата цена на VC.


"Вонредна состојба" контрацепција користење на VC
Воведен за 5 дена по незаштитен сексуален однос VC со бакар слој има висок степен на сигурност во спречување имплантација на оплодената јајце-клетка. Пациенти со срцеви проблеми треба да бидат прикажани на болеста, сексуално преносливи болести, како и да се вообичаените мерки на претпазливост (превенција
антибиотици, особено во нулипарите, премедикација во болница).

Видео: Ugar со кондом

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Способноста на жената да се замисли. Еден метод на контрацепција метод календарот ритамСпособноста на жената да се замисли. Еден метод на контрацепција метод календарот ритам
Акушерство и ginekologiya-Акушерство и ginekologiya-
Pfizer е сеќавајќи се серија на контрола на раѓањето апчињаPfizer е сеќавајќи се серија на контрола на раѓањето апчиња
Klimonorma (climonorm). Дражеј кој содржи 2 mg естрадиол валерат (жолт), и желе грав, која се…Klimonorma (climonorm). Дражеј кој содржи 2 mg естрадиол валерат (жолт), и желе грав, која се…
Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)
Акушерство и ginekologiya-Акушерство и ginekologiya-
Велика Британија: прва испорака контрацепцијаВелика Британија: прва испорака контрацепција
Bisekurin (bisecurin). Комбиниран препарат кој содржи gestagen етинодиол диацетат, етинил естрадиол…Bisekurin (bisecurin). Комбиниран препарат кој содржи gestagen етинодиол диацетат, етинил естрадиол…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Орални контрацептиви, ризикот од жените со срцеви заболувањаОрални контрацептиви, ризикот од жените со срцеви заболувања
» » » Итна контрацепција, ризикот од жените со срцеви заболувања