ma.GurusHealth.ru

Плацентата за време на бременоста

Плацентата за време на бременоста

Плацентата е преведен од латински значи "торта".

На многу начини, овој наслов е оправдано - за дете кое е во вашиот стомак, тоа е навистина нешто како деликатес. А телото која постепено се формира само по настанувањето на бременоста и по породувањето повторно го отфрли, служи пред се за снабдување на бебето со хранливи материи, а со тоа дава можност за развој. Од витално значење кислород влегува детето него, исто така, преку плацентата. Таа, исто така го зема детето потрошени отпадни производи, до одреден степен, преземањето на функцијата на црниот дроб и бубрезите. Плацентата произведува хормони кои се одржи на бременоста, и не ја дели во крвта на детето на многу штетни материи, патогени микроорганизми и бактерии.

Како таа го направи тоа? Се наоѓа во плацентата на тенка мембрана која се состои од три слоеви на речиси транспарентна ќелија, системот го дели мајката циркулација на циркулацијата на детето. Оваа бариера може да се надмине само многу мали молекули на хранливи материи и кислород. Сите поголеми формации присутни во крвта на мајката, не помине низ тенка ткаенина: плацентата филтрира нив.

Развојот на плацентата за време на бременоста

Плацентата е формирана во првите недели од бременоста поради т.н. trophoblast - надворешниот дел на бластоциста. Ресички-корени и се наоѓа надвор од формирањето на ќелијата, навлегуваат во ткивото на грлото на матката - така што е сраснување на плацентата. Во првите три месеци од вили се уште немаат директен контакт со крвта на мајката. Сепак, тие се способни за доставување бебе хранливи материи и кислород.

Во вториот триместар плацентата вили започне директен контакт со крвта на мајката. Разгранување вили, кои изгледаат како круна на големо дрво со многу мали јазли, се мијат со крвта на мајката. На овој начин, скоро сите супстанции падне на бремена жена на бебето. Сепак, постои поделба на добри и лоши елементи, како што се алкохол, никотин или дрога, не се случи тука. Плацентата може да разликува различни молекули големина: мали таа му недостасува и голема одлагање. Овие вклучуваат, на пример, хепарин, е доделен на превенција на тромбоза, или инсулин потребни за лекување на дијабетес - и лекови кои не се опасни за децата.

Во последниот триместар од бременоста плацентата барања се зголеми како што детето расте и треба повеќе хранливи материи. Но, плацентата расте, а неговата крв се постојано се подобрува.

Видео: Ниска плацентација. Плацента превиа. Плацентата за време на бременоста beremennosti.Meditatsiya

Дијаметарот на плацентата, која вообичаено заоблени форма, крајот на бременоста достигнува 15-20 см, дебелина - 4-5 см, тежина - 500-600 Околу 30 минути откако ќе се роди бебето, се појавува светлина и плацентата.

Прво, лекарот и бабицата испитуваат својот интегритет. На Запад, плацентата и да го покаже на родителите дека тие би сакале да се разгледа ова тело, кое толку долго ги хранат со детето. Крвните садови на папочната врвца, како потентен гранки разминуваат во плацентата ткиво. Во некои култури се верува дека плацентата носи среќа. По раѓањето, таа најчесто се закопани во земја под едно дрво, што го симболизира развојот на животот на детето.

Руската породилиштата во врска со плацентата е многу помалку вознемирени. Ако за вас тоа е важно да се задржи традицијата, кажете му на вашиот лекар однапред или да се договорите со бабица дека плацентата задржани.

Хранење на детето во утробата

Ако плацентата е премногу мал или вили умираат прерано, бебе снабдува со кислород и други хранливи материи може да биде нарушена. Тоа често станува голем проблем, кој докторите се нарекува хипоксија. За среќа, со помош на доплер сонографија може точно да се утврди дали доволен степен на детето садови, плацентата и папочната врвца снабдување, или се веќе има опасен пад. Овој метод го прави возможно да се препознае закана однапред: во фаза кога обезбедување на детето се уште е на нормално ниво.

Фетусот се следи и од CTG. На половина час графичко претставување на срцето звуци ќе покаже дали бебето е заразена од оштетен снабдување. Еве, на претстојната опасност, можете да дознаете дури и неколку дена пред ситуацијата станува критична. Со оваа студија се разбира, не може да го направи само со стетоскоп или doptonom. И двете овие уреди се користат само за да се провери на чукање на срцето на детето, но не се каже нешто во врска со можниот неуспех на неговиот софтвер.

Во случај на закана од повреда на периодите на овошје снабдување меѓу медицински прегледи намали на колку што работите не се врати во нормала, а детето повторно се чувствуваат во матката е многу подобро. Вештачки индукција на породувањето може да се бара само во случај на екстремна опасност.

Плацентата му овозможува на бебето со хранливи материи.

Плацентата е од витално значење за детето

тоа е многу важно за нормален развој на фетусот со плацентата функционира добро. Со негова помош детето е предвидено со минерали, витамини, гликоза и амино киселини на родителскиот организам. Во прилог на плацентата за успешно хормон за раст се одговорни мајка и трошки.

Причините за растот на фетусот обично или во плацентата не функционира, или поврзани со болеста на мајката и присуството на дефекти кај детето. За секој случај постои соодветна ефикасна терапија. На пример, за лекување на мајката, во зависност од дијагнозата може да се администрира хепарин, аспирин, инсулин, или едноставно одмор во кревет, ја подобрува функцијата на плацентата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Феталната мембрани и ekstrahorialnye цисти на ултразвук. Аномалии на прикачување на папочнатаФеталната мембрани и ekstrahorialnye цисти на ултразвук. Аномалии на прикачување на папочната
Структурата на феталната плацентата. Структурата на доносени човечка плацентаСтруктурата на феталната плацентата. Структурата на доносени човечка плацента
Плацентарното (фетална) циркулацијаПлацентарното (фетална) циркулација
Плацентата екстракт за инјектирање (extractum плацентата про injectionibus). На воден екстракт на…Плацентата екстракт за инјектирање (extractum плацентата про injectionibus). На воден екстракт на…
Улогата на плацентата и амнионска течностУлогата на плацентата и амнионска течност
На пропустливост на плацентата. Овошје школка во повеќе бременостиНа пропустливост на плацентата. Овошје школка во повеќе бремености
Феталниот развојФеталниот развој
Предвремено одлепување на плацентатаПредвремено одлепување на плацентата
Пиење во почетокот на бременоста штети на плацентатаПиење во почетокот на бременоста штети на плацентата
Крварење во текот на бременостаКрварење во текот на бременоста
» » » Плацентата за време на бременоста