ma.gurushealth.ru

Јод за време на бременоста, може да се користат?

Видео: Она што не да се направи во текот на бременоста, но она што може?

Јод за време на бременоста, може да се користат?

Не користете јод.

Видео: Прием јод за време на бременоста

Јод од антисептици (на пример, Betadine или Topionic) се апсорбира од страна на кожата и мукозните мембрани (на пример, на вагиналната слузница) и влегува во плацентата. Пораснале дете или возрасен, тоа не би го направил никаква штета. Напротив, на периодични употреба на јод за дезинфекција на гребнатини мора да биде често се спречи недостаток на јод во организмот, додека луѓето започнале да го користат јодизирана сол.

Бебињата во матката и бебињата се многу чувствителни на јод доза, која може да го блокира нивните тироидната жлезда и да предизвика минливи дисфункција на тироидната жлезда. Понекогаш застрашувачки резултати од неонатален скрининг (крв од потпетици) - резултатот е употребата на јод: итно велат дека резултатите се отстапува од нормата и анализа треба да се направи повторно, но овој нов анализа е на сите добри. Лажна тревога - е проблем, но главната работа е дека ова не е лажна тревога, но доста на случајот. Јод не предизвика збунетост на резултатите, што беше причина за овој дисфункција на тироидната жлезда, за среќа, само минливи. Ништо добро за да преживее толку дисфункција во првите неколку дена од животот.

Затоа, во никој случај не може да се користи или јод за време на бременоста или за доенчиња во текот на првите два месеци од неговиот живот. Ниту, пак, за мали гребнатинки на бременоста, ниту за стомак пред цезарот, ниту пак за раце пред dropper ниту вагината пред епизиотомија или за доенчиња папокот ... Во болницата ќе се разбере како да се користи антисептик, дома доволно сапун и вода (патем, на традиционалниот Шпанија mercurochrome јас, исто така советуваат да не се користат, бидејќи на содржината на жива во него).

Видео: Како да направите тест за бременост?

Во овој случај, бремени жени и доилки треба да преземе дополнителни јод. таблета на јод е стотици пати помалку отколку во антисептик, и нема штета од тоа.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Малигните неоплазми на симптомите на тироидната жлезда, класификацијаМалигните неоплазми на симптомите на тироидната жлезда, класификација
Тироидната и паратироидните жлездиТироидната и паратироидните жлезди
Хипертироидизам во бременоста (бремени жени): симптоми, последици, третман, компликации причиниХипертироидизам во бременоста (бремени жени): симптоми, последици, третман, компликации причини
Безболно тироидитис рак на тироидната жлезда: симптоми, третманот, причиниБезболно тироидитис рак на тироидната жлезда: симптоми, третманот, причини
Јод метаболизмотЈод метаболизмот
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Куче наоѓа рак на тироидната жлезда со мирисКуче наоѓа рак на тироидната жлезда со мирис
Јод придобивки за здравјето на луѓетоЈод придобивки за здравјето на луѓето
Ендемска гушавост жителите на одредени географски области со недостаток на јод во животната…Ендемска гушавост жителите на одредени географски области со недостаток на јод во животната…
Класификација на тироидната жлезда болестиКласификација на тироидната жлезда болести
» » » Јод за време на бременоста, може да се користат?