ma.gurushealth.ru

Натал развој на детето за недели и месеци, фазите

Породувањето може да се случи меѓу 37 и 42th недели од бременоста. Се верува дека раѓањето на две недели пред или една недела по очекуваниот живот - нормална појава. Во медицинската литература за време на пренаталниот развој на детето до 11 недели, тоа се нарекува ембрион, а на 11-ти - плод. Следна јас ќе се опише за неделникот пре-натална развој на детето.

Срцето на првиот удар детето веќе се разликуваат на 21-22 ден, што е веќе по 4 недели феталниот развој. не секоја жена знае во тоа време дека таа е бремена, и срцето на детето е веќе чука.

На 5-ти и 6-недела Таа ги поставува основните делови на мозокот, формирана од страна на папочната врвца од плацентата преку која ќе ја добиваат потребната детето за раст и развој на хранливи материи. Во овој период, исто така, внатрешните органи почнуваат да се развиваат: цревата, црниот дроб, бубрезите, стомакот, тимусот развива - железо, е одговорен за имунолошкиот систем, поставен на тироидната жлезда, започнува формирањето на плацентата и крв формирање. Во овој период, што е особено важно за бремена мајка доведе здрав начин на живот.

На 7-8 недели тоа е веќе возможно да се направи разлика помеѓу прстите на рацете и нозете на детето, фрагменти од оние сегменти од различни тела во тоа време веќе се формирани четири комора на срцето, која е формирана на почетоците на забите, која е формирана на контурите на гениталиите се развие респираторниот, мускулести, нервниот систем и коскената срцевина. Почнувајќи од осмата недела на феталниот развој кај детето се појавува тактилни чувствителност (реакција на допир), формирана ушите и уво почнува да се појави.

9-10-та недела детето расте црниот дроб, бубрезите, конечно формирана, се утврдува од страна на крвна група и се појавува рефлекс на голтање. Во овој период, веќе јасно видлива изглед, лицето на детето, исто така, е речиси формира.

На 11-12-та недели тој веќе формирана првата коска, изрази на лицето се појави, детето научил да се отвораат и затвораат вилиците. Во текот на третиот месец на феталниот развој кај детето манифестира на подот и ја формираат надворешните гениталии, но САД се уште не може да ги види. Во овој период, на црниот дроб почнува да произведува жолчка и се појавуваат цревната перисталтика.

На 13-16-та недела на детето е активно развивање на мозокот, поставени органи на допир, вкус органи се функционира добро. Од тоа време, детето почнува да се направи разлика во вкусот на амнионската течност што го опкружува. Главните органи и системи на телото на детето е речиси целосно формирани и функционираат нормално.

На 16-та недела детето почнува да ги отвори очите.

На 17-20-та недела (Ако детето е првиот роден) бремена мајка почнува да се чувствува неговото движење. Ако второ дете, неговата мајка ќе се чувствувате движењето порано. Бебе се смета од страна на многу, што е добро слуша, и мајката може да почнат да комуницираат активно со него (читај го приказни, пее приспивни песни, разговор). Од тоа време, детето веќе знае гласот на мајка ми и на звукот на срцето на мајка си. Во контакт со раката на детето отвора својата уста и го става прстот - па тој почнува да се развива на цицање рефлекс. Во тоа време, која е формирана на почетоците на катници во процес дете на формирањето на главните органи и системи речиси завршена, но тоа продолжува да расте и се развива.

На 21-ти -24 недели апарати за дишење, конечно формираа гениталиите продолжува да се развива во дете.

почеток од 22-24 недели животот, тој беше многу добро го признае звуци од надвор и реагира на нив. Роден, тој веднаш се наоѓа мајчин глас.

На 25-28-та недела движењата на фетусот бебе развој стана се повеќе и повеќе убеден, интензивно се развива на коскената срцевина, работат на желудникот и цревата, бубрезите и белите дробови се сосема подготвени да ги извршуваат своите функции по раѓањето. Детето е во состојба да си го цица палецот, hiccup и да плаче реагира на болка и светлина.

На 29-32-та недела тоа се зголемува многу брзо, масти се акумулира, се чини способност за контрола на температурата на телото.

На 33-36-та недела дете зафаќа сите достапни простор, помалку потези поради ограниченост, но неговата потреси се добива посилни и посигурни. До крајот на бременоста бебето тежи повеќе од 3 кг, висина - 50 см и многу повеќе. Во ова време на бебето се движи малку, бидејќи тој нема доволно простор, и дека е подготвена да се роди!

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Прва помош за ненадејна породувањетоПрва помош за ненадејна породувањето
Ултразвук пред раѓањетоУлтразвук пред раѓањето
Феталната ултразвук во 7-8 недели. Нормално фетусот параметри во 7-8 недели од бременостаФеталната ултразвук во 7-8 недели. Нормално фетусот параметри во 7-8 недели од бременоста
Продолжуваме нашиот календар 4-та недела од бременоста, 5-та недела од бременоста, на 6-та недела…Продолжуваме нашиот календар 4-та недела од бременоста, 5-та недела од бременоста, на 6-та недела…
4-Та недела од бременоста4-Та недела од бременоста
Дијареа во вториот триместар од бременостаДијареа во вториот триместар од бременоста
Плацентата за време на бременостаПлацентата за време на бременоста
16 Недели од бременоста, што се случува?16 Недели од бременоста, што се случува?
Набљудување на феталниот развој на дететоНабљудување на феталниот развој на детето
Улогата на плацентата и амнионска течностУлогата на плацентата и амнионска течност
» » » Натал развој на детето за недели и месеци, фазите