ma.gurushealth.ru

Улогата на плацентата и амнионска течност

Видео: Раѓањето на шкотскиот маче! Помош на мачката на породување!

Тоа е потребно за одржување на бременоста и развојот на детето, тоа служи и белите дробови, бубрезите и цревата и црниот дроб. Плацентата - мултифункционален орган.


респираторната функција
Плацентата е навистина лесен за дете. Кислород содржани во крвта на мајката поминува низ ѕидовите на вилозната садови и ја храни крвта на бебето. Богата крв капе црниот дроб, срцето, мозокот и сите други, се уште не е во функција, органи на бебето. Јаглерод диоксид се испушта преку мајката на белите дробови.


хранлива функција
Тоа е преку плацентата низ крвните садови на детето добива сите потребни материјали добиени во телото на мајката за време на варењето на храната.
Вода, минерални соли и гликоза лесно да се премине плацентата. Одредени елементи во трагови како што се железо и калциум, се акумулира во него формирање резерви други - како резултат на ендокрините процеси се подложат на трансформација. Процентот на гликоза во крвта на фетусот на плацентата е регулирано до црниот дроб почнува да ја извршува оваа функција на нивните сопствени, што е, до крајот на бременоста.
Плацента обезбедува внесување на витамини дете, особено витамини од групата Б, Д и Е. Витаминот А се складира во црниот дроб на детето, и витамин Ц - плацентата, која ја предава на 8-ми месец од бременоста, кога витамин Ц почнува да се акумулира во надбубрежните жлезди на детето и црниот дроб.

ендокрина функција
Плацентата - вистински железо, кое произведува сопствени хормони потребни за нормална бременост и развојот на детето. Од 4-ти месец (по формирањето на плацентата), тие ќе го замени хормони произведени од страна на мајката на јајниците (на жолтото тело). Нивната содржина во крвта е потврда на бременоста.


заштитните функции
Плацентата задржува бројни штетни бактерии, и ако тоа поминува, тоа е само на многу доцна фаза - на крајот на бременоста, кога ресички школка многу потенки, да се зголеми размената на материи меѓу крвта на мајката и детето.
Сепак, вируси премине плацентата слободно до 20 недела од бременоста.
Антитела на мајката влезе во крвта на детето и да му обезбеди имунитет на многу заразни болести. Имунитетот е со важност до шест месеци, кога детето веќе формирана свој имунолошкиот систем.

Улогата на амнионска течност


Амнионската течност штити неродено дете од надворешни влијанија (трауматски шок и бучава), формирајќи околу перницата вода, како и продорен повреда на вагината микроби. Феталната мочниот меур целосно запечатена, и пополнување своите течност - стерилни.

Видео: Бременост недела 23


Амнионската течност придонесе за слободно движење фетусот, кои се во балон суспендирана (на папочната врвца) држава, не се чувствува ефектот на гравитацијата. Детето прави вистински салта или се движат од еден балон за да друг ѕид, се одмара нозете.

амнионската течност растворени минерални соли, кој ја апсорбира овошје.

Амнионската течност промовирање на грлото на дилатација за време на породувањето. Акумулирани од страна на крајот на бременоста во долниот дел на матката течност врши надолен притисок, придонесувајќи за откривање на грлото на матката. Потоа раскинат феталниот на мочниот меур, и амнионска течност се истура, подмачкување на каналот раѓање и на тој начин овозможувајќи премин на фетусот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
На пропустливост на плацентата. Дифузија на кислород преку плацентатаНа пропустливост на плацентата. Дифузија на кислород преку плацентата
Јаглерод диоксид. Транспорт на јаглерод диоксид.Јаглерод диоксид. Транспорт на јаглерод диоксид.
Виена фетусот. Развојот на венската циркулација во ембрионотВиена фетусот. Развојот на венската циркулација во ембрионот
Пре-еклампсија и еклампсија. карактеристики еклампсијаПре-еклампсија и еклампсија. карактеристики еклампсија
Структурата на хорионски ресички. Раст и развој на плацентата и хорионскиСтруктурата на хорионски ресички. Раст и развој на плацентата и хорионски
Прикачување на папочната врвца. плацентарна функцијаПрикачување на папочната врвца. плацентарна функција
Плацентата за време на бременостаПлацентата за време на бременоста
Плацентарното (фетална) циркулацијаПлацентарното (фетална) циркулација
Натал развој на детето за недели и месеци, фазитеНатал развој на детето за недели и месеци, фазите
Третата фаза на работна сила (исфрлање на плацентата)Третата фаза на работна сила (исфрлање на плацентата)
» » » Улогата на плацентата и амнионска течност