ma.gurushealth.ru

Кој ќе биде како дете?

Јадрото на зигот, првата клетка во телото на детето, има полно множество на хромозомите - 46 (23 хромозоми на таткото и 23 хромозоми мајката). Секој ген специфични хромозом, одговорен за формирањето на една особина. Од основањето на зигот вашиот неродено дете има сет на гени (генотип), еден од кои половина се дојде до него од неговиот татко, од друга - од мајката. Соодветно на тоа, една четвртина - од секој дедо баба, итн ...
Јадрото на зигот мајката и татковска хромозоми се комбинирани во парови, назначена со тоа, гените за истите својства и карактеристики, се наредени во парови. Секој ген постои во две форми: доминантна и огромно. Доминантен ген одредува знак.

Видео: ФОТО НА ДЕТЕТО ВО РОДИТЕЛИТЕ ФОТОГРАФИИ BABYMAKER БЕБЕ ГО ФОТО


На пример, бојата на очите
Обично, генот одговорен за темна боја на очите е доминантен во текот на генот одговорен за светла боја. Во овој случај, како да се објасни фактот дека родителите со кафени очи може да се роди деца со сини очи? Фактот што постои на истиот ген во две форми. Родителите можат да бидат носители на двете доминантни гени или доминантна и потиснати. Ова го објаснува кафеава боја на очите. Доколку во моментот на оплодување има доминантна гените на мајката и таткото, тогаш детето ќе има темни очи. Ако има доминантен ген и потиснати, детето ќе биде темни очи. И во случај кога постојат две потиснати гени - детето ќе има светли очи. Ова е општо правило. Сепак, од една генерација да се случи генетски мутации. Тие, исто така може да влијае на бојата на очите, дека не ја исклучува раѓање на дете со темни очи, родителите, сите членови на семејството имаат исклучиво сини очи. Треба да се додаде дека бојата на очите генот се одговорни за повеќе од дваесет години, и тоа им овозможува за голем број на опции.
Со генерации се појават безброј комбинации милијарди гени. Тоа само објаснува уникатноста на секој човек.
Детето не може да биде како и нивните родители, а во бабите и дедовците или чичковци и тетки - како. Меѓу неговите браќа и сестри, тој е единствена индивидуа, како што секој гамети - јајца и сперма - е генетски код, различен од генетскиот код на сите други гамети.
Телото го има бројот на енти (n) на хромозоми, со што бројот на гамети произведени ќе биде два до енти моќ (2n). Кај луѓето, бројот «n" е еднаква на 23 (n = 23), а потоа 223 = 8,4 x 106 гамети, генетски различни едни од други како човек и една жена. Ова е исклучително голем број.
На кого би сакале вашето дете? Тоа е невозможно да се предвиди. Тоа е малку чудно дека ќе добиете на неговиот роденден!

Боја на очи: сина или кафеава?
бојата на очите ген утврдување леска (k) доминира генот утврдување сина боја (R). Тоа е првиот ген потиснува вториот.

Видео: Кои сме ние ќе биде? Дознае полот на детето за знаци

Микроб клетки се еден сет на хромозоми. За време на оплодување се случува произволни фузија на мајката и таткото хромозоми.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Фази на мејозата и развој на герминативните клетки. Првиот мејотични поделбаФази на мејозата и развој на герминативните клетки. Првиот мејотични поделба
Две неверојатен клетки: јајца и спермаДве неверојатен клетки: јајца и сперма
Формирањето на поларните тела. Намалување на бројот на хромозомите за време на зреењеФормирањето на поларните тела. Намалување на бројот на хромозомите за време на зреење
Карактеристики на полови хромозоми. оплодување на јајцеКарактеристики на полови хромозоми. оплодување на јајце
Сперма од мажот ти го одредува полот на вашето бебеСперма од мажот ти го одредува полот на вашето бебе
Автосомно рецесивно наследување. X-поврзано наследувањеАвтосомно рецесивно наследување. X-поврзано наследување
Созревањето на гамети. созревање вредностСозревањето на гамети. созревање вредност
Доминантни и рецесивни алели на хромозоми. Автосомно доминанти наследствоДоминантни и рецесивни алели на хромозоми. Автосомно доминанти наследство
Гени и човечки хромозом. структураГени и човечки хромозом. структура
Суштината на Гаметогенеза. Цитологија мејозата на ГаметогенезаСуштината на Гаметогенеза. Цитологија мејозата на Гаметогенеза
» » » Кој ќе биде како дете?