ma.gurushealth.ru

Овошје и зеленчук во текот на бременоста

Најмалку две од овие порции треба да се состои од свежо овошје или свеж зеленчук.

Видео: исхрана за време на бременоста. Том Власов


Една порција може да содржи

  • 1/2 чаша свежо овошје или зеленчук
  • 1 чаша зелена салата или суров зеленчук
  • 3/2 шолја конзервирано овошје
  • 3/2 чаша варен овошје или зеленчук
  • 180 g сок

Видео: Што да се јаде? Исхрана доилка


Како овошје и зеленчук содржат витамини, вклучувајќи витамини А, Ц, фолна киселина, како и минерали и растителни влакна. Од оваа група на храна треба да достави неколку клучни хранливи материи, најдобар листа е врз основа на критериумите на содржината на витамините А и Ц. Се обиде да избере секој ден од листата на најдобрите овошје и зеленчук со витамин Ц, а потоа и го стори истото со овошје или зеленчук богати витамин А.


Некои овошја и зеленчук, како што се медлика, претставен во двете колони, како што тие се богати со неколку хранливи состојки. Ако јадете еден од овие овошја, ќе добиете двојно поголем износ на хранливи материи, но, исто така, оптимален број - шест порции на различни овошја и зеленчук секој ден.


Втората листа вклучува храна во која помалку витамини А и Ц, но тие додадете на вкупниот број на витамини, минерали и аминокиселини, кои што треба секој ден, и исто така може да ви донесе задоволство. И тие не содржат дополнителни маснотии или шеќер.


На "одмор" вклучува листа на овошје и зеленчук кои се подготвуваат со масти и шеќер. Ограничете вашиот избор од оваа група (ако не треба да телесната тежина), и се обидува да се балансираат висока содржина на калории, со избирање на нискокалорична храна од другите групи.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Wellness и брза исхрана за жени по 30 годиниWellness и брза исхрана за жени по 30 години
Кои овошје и зеленчук може да се јаде со хемороиди?Кои овошје и зеленчук може да се јаде со хемороиди?
Може ли ананас панкреатит?Може ли ананас панкреатит?
Правилната исхрана е залог на убавината и здравјетоПравилната исхрана е залог на убавината и здравјето
Може ли да се јаде јаболка за панкреатит (воспаление на црниот дроб, со панкреасот)?Може ли да се јаде јаболка за панкреатит (воспаление на црниот дроб, со панкреасот)?
Како да се губат телесната тежина преку исхранатаКако да се губат телесната тежина преку исхраната
Протеинска храна за време на бременостаПротеинска храна за време на бременоста
Може ли да режеш панкреатит?Може ли да режеш панкреатит?
Како да се зачува витамините во хранатаКако да се зачува витамините во храната
КозметологијаКозметологија
» » » Овошје и зеленчук во текот на бременоста