ma.gurushealth.ru

Пренаталниот скрининг без страв

Инспекција на првиот триместар

 • Почетокот на ултразвук.
 • Стандардна тестови на крвта.
 • Анализа на урината.
 • ПАП тест и вагинална микрофлора.
 • CVS * (плацентарна биопсија и ултразвук).
 • Пренаталниот скрининг на првиот триместар * (тест на крвта и ултразвук).
 • Генетско советување * (исто така може да вклучува испитување на крвта).
 • Испитување на вториот триместар
 • Генетски режија ултразвук.
 • Стандардна тестови на крвта.
 • Анализа на крвта за алфа-фетопротеин / три маркери.
 • Пренаталниот скрининг за четири маркери.
 • Скрининг за дијабетес.
 • * Амниоцентеза (земање мостри амнионската течност и ултразвук).
 • Испитување на третиот триместар
 • Една студија на присуство на стрептококи од групата Б во микрофлора на вагината / ректумот.
 • Не-стрес тест / биофизички профил *.
 • Стрес тест * (на контрактилноста на тест).

(* Укажува на истражувања кои се врши кога е потребно или може да се бара во текот на бременоста. Сите други тестови обично се врши во сите бремени жени.)

Видео: неинвазивен пренатален тест INTI

Од бестрашен лекар

Одговори од одредени прашања во врска со истражувањето


Што е Биографии (хорионски ресички земање мостри)?
Произведени помеѓу десеттиот и дванаесеттата недела од бременоста, оваа постапка е да се вработи како специјалист, како перинатологијата, и да ги ограда мал примерок (биопсија) на материјалот на плацентарна ткиво, кое потоа се испратени на анализа. Овој материјал потекнува од истиот оплодената јајце клетка, и дека развојот на фетусот и, според тоа, содржи идентичен генетски материјал. Ова значи дека резултатите од неговите истражувања се конечни.
Хорионски ресички земање примероци најчесто се користи за да се дијагностицира Даунов синдром, но исто така може да се користи за откривање на српеста анемија, цистична фиброза, Тај-Сакс болест и други нарушувања ако постои семејна историја. Тоа не може да се користи за дијагностицирање на дефекти на невралната туба (на пример, на 'рбетот). Во вешти раце, оваа постапка носи ризик од предизвикување на спонтан абортус во врска со еден случај од 300. Исто така, тоа е речиси безболна, но потоа може да има некои мали крварења, а резултатите ќе бидат готови прилично брзо - обично во рок од три дена.

Видео: Ласерски корекција на видот


Кој е перинатологијата?
Ова е високо квалификуван специјалист кој и самиот е посветен на високо одговорен областа на медицината се нарекува фето-мајчина медицина. Ќе се сретнат со еден од овие експерти, дали ќе биде хорионски ресички земање мостри, ќе имаат повеќекратна бременост или бременоста било кои причини ќе носат висок ризик група.

Што е пренаталниот скрининг на првиот триместар?
Одржи помеѓу единаесеттиот и четиринаесеттата недела од бременоста, оваа постапка вклучува земање на крв за анализа, и ултразвук. Скрининг помага откривање Даунов синдром (трисомија на хромозомот 21) и трисомија на хромозомот 18, две од најчестите, во зависност од возраста на хромозомски абнормалности. Кога тоа се мери нивото на два хормони, наречени слободни бета хуман хорионски гонадотропин и бременоста поврзани плазма протеините А.
Во текот на областа на ултразвук мери вратот на фетусот. Со цел да се оцени ризикот од трисомија на хромозомот 21 и 18, со користење на специјални алгоритми. А тест на крвта не вклучува биохемиски скрининг тест за мали дефекти на невралната туба, туку затоа што ултразвук е толку детални, лекарот или ultrazvukovist исто така, испитува плод на присуството на оваа аномалија. Тоа е безболна, неинвазивна испит е многу сигурен, но не е апсолутно. Позитивен резултат не мора да значи дека вашето дете anomalen- но ова веројатно значи дека вашиот лекар ќе препорача амниоцентеза.


Што е скрининг за алфа-фетопротеин / тројна маркери?
Склучен помеѓу петнаесетиот и дваесеттиот недели, ова испитување вклучува испраќање на крв во лабораторија за мерење на нивоата на три маркери - алфа-фетопротеин, човечки хорионски гонадотропин и естриол - во крвта. Оваа студија помага да се дијагностицира дефекти на невралната туба како спина бифида (нарушување на нормалното затворање на невралната туба). Нормални нивоа на маркери може точно да кажам доволно за отсуство на аномалии. Промената на вредностите за дадено ниво тест едноставно значи дека сте кандидат за понатамошна евалуација.
Дури и пред овој нов скрининг првиот триместар пренаталниот скрининг за алфа-фетопротеин / тројна маркери се користи, во прилог на откривање на абнормалности на невралната туба, и за дијагностицирање на Down-ов синдром. Во многу делови на земјата се уште е најшироко достапен метод на скрининг. Сепак, неговата способност да позитивно да се предвиди раѓањето на нормално дете не е толку висока како и во првиот триместар пренаталниот скрининг, и тој е склон да се даде малку повеќе лажно-позитивни резултати, кои обично доведува до загриженост и понатаму вршење инвазивни тестови како амниоцентеза. Тоа е поради оваа причина, ако имаат можност да се подложат на пренаталниот скрининг на првиот триместар, и ќе добиете нормални резултати, тогаш Ви препорачуваме да го прескокнете скрининг AFP / трокреветни маркери и да побарате за генетски режија ултразвук околу осумнаесеттиот - дваесеттиот недела.


Што е пренаталниот скрининг за четири маркери?
Ова е прилично нов прилог на арсенал на проекцијата. Четврто биохемиски маркер наречен инхибинот-A е додадена на прикажани во три маркер и обезбедува поголема чувствителност за скрининг за trisomies 21 и 18 хромозом. Ова значи дека негативните резултати од проверките далеку попрецизно предвидување на раѓањето на хромозомски нормално дете и има помалку лажно-позитивни резултати. Скрининг за четири маркер е тест на крвта спроведена помеѓу 15-ти и 20-та недела, исто како и во скрининг тројна маркер. Прашајте го вашиот лекар, без разлика дали тоа може да се одржи во вашата област.


Што е амниоцентеза?
За ова истражување, кои вообичаено се врши помеѓу 14 и 16 недели, на лекар со користење на ултразвучни napravyatelya поминува тенка игла низ кожата на долниот дел на стомакот во шуплина полна со течност што го опкружува вашето бебе. Таа содржи клеточни елементи на течноста со генетски материјал кој анализа со точност од 99,9% речиси може да се дијагностицира Даунов синдром. (Тоа исто така може да бидат тестирани на било кој друг генетски аномалии.) Оваа течност се испраќа во лабораторија, која дава одговор во рок од 7-21 дена. Таквите широка маргина на можни термини одговорот враќање од лабораторијата се должи на фактот дека е потребно да се зголеми на клетки во култура на ткиво. Нема апсолутно никаква корелација помеѓу тоа колку време е потребно од лабораторија подготвува одговор и присуството или отсуството на абнормалности во овие резултати.
Во рацете на постапката високо материјал за земање мостри може да потрае 20 секунди, и да ја доведе на минимум на непријатност. Најдов дека емоционална вознемиреност искусни од страна на пациентите пред постапката, тоа е многу потешки од самата постапка. Повеќето амниоцентеза врши поради фактот дека возраста на бремена мајка триесет и пет, но возраста сама по себе не е нужно показател за ова испитување. Многу повеќе сериозни индикации на историјата на неговото семејство се генетски болести, позитивен резултат на првата проекција, позитивни или триместар скрининг за алфа-фетопротеин / трокреветни маркери.


Што е генетски режија ултразвук?
Се одржува околу 18 - 20 недела, истражувањето дава детален преглед на фетусот анатомија. Благодарение на оваа постапка, ние сме во состојба да ги идентификува дел од анатомски дефекти, вклучувајќи и како спина бифида, а ние може да се види на докази и помалку груби дефекти.
Ултразвучен фаќа гледа од фетусот делови од телото ultrazvukovvge бран, а потоа тоа се претвора во графички слика на ехо. Вашиот лекар можеби ќе треба да се укаже на прст во различни делови на фетусот тело, но дури и неискусни очите јасно разграничен главата и екстремитетите. Најнови Ехо дијагностика обезбеди можност за изградба на три-димензионална слика на компјутер, кој е неверојатно интуитивен. Некои уреди, дури може да се каже на тежина на фетусот во моментот.
Локација на плацентата, како и аномалии или, најверојатно, нема абнормалности во матката и додатоци, исто така, ќе бидат разгледани. Ако сакате, можете да го изгори на истражувањето видео - е многу фасцинантен - види вашето бебе се движи, голтање, или понекогаш дури и зевање. Кога се врши овој финалниот тест, може да се земе длабок здив и да се ослободи од овој општ страв дека вашето дете може да биде нешто погрешно, и да продолжат да уживаат во бременоста!

Видео: Како да се помине инспекција. колоноскопија


Што е нон стрес тест / биофизички профил?
Ненагласените тест е едноставна rirovanie фетусот срцето монитори, каде снимените крива, прикажување на феталното срце стапка во текот на одреден период на време, обично 20 до 30 минути. Ние сме во потрага за една крива, која ќе ја потврди нашата доверба.
Често нон стрес тест е подобрена во "биофизички профил." Ова значи дека таму е исто така на краток ултразвук. За време на ултразвук ние се провери на дополнителни четири параметри: износот на амнионската течност, фетусот движење, тон (на свиткана позиција на екстремитетите на фетусот, што е во тесна корелација со движења) и "дишење движење" на фетусот.
Вие, најверојатно, ќе се одржи ова истражување, ако носите фетусот надвор од времето кога фетусот е намалена подвижност, развивање на дијабетес или висок крвен притисок, ќе има повеќе од крварење, застој во растот на фетусот или мултипла бременост.


Што е стрес тест?
Исто така наречен "стрес тест за да се намали", тоа може да се спроведе кога резултатите од тестот не-стрес не е охрабрувачки. Меѓутоа, обично ако биофизички профил (види погоре) укажува на потенцијален проблем, бременоста ќе rodorazreshena. Ако е прикажано стрес-тестови, лекот наречен Pitocin ќе се воведе интравенозно да се стимулира контракциите. Веднаш по тоа е плодот срцев мониторинг, со цел да се процени дали фетусот да се справат со стресот предизвикан од контракција на матката. Оптимално добивање на три парчиња за десет минути. Неквалитетна крива за срцев мониторинг значи дека треба да се rodorazreshat. Но, повторно, се должи на зголемената доверба на мерење на тестот за биофизички профил сега се користи многу поретко.


На секоја посета на лекар ...
На секоја моја посета, ќе ги преземат сите пренатални тестови. Ќе се мери со тежината и крвниот притисок, а исто така ќе се земе тест на урината. Еве зошто ...


ТЕЖИНА
Ohhh, многу повеќе непријатно да се види како овие броеви одат нагоре, но вие не сте обврзани да каже некој колку ќе постигне гол, иако некои луѓе упорно ќе прашате. Можете да им каже дека вашиот лекар рече дека имате идеална тежина. вашата телесна тежина ќе биде снимен, со цел да го следат здравјето на вашето бебе и себе. Ќе, се разбира, сакам зеленчук кој е зошто сето тоа. Но, ако вашата тежина рапидно се зголемува, а вие не се конзумира храна коли, вашиот лекар ќе се спроведе подетална анкета.


КРВЕН ПРИТИСОК
Ова е убаво, бидејќи вие не мора да се откажам назад и никој нема да ја пушти носот во него. Ова е неопходно, бидејќи тоа може да им даде на вашиот лекар за рано предупредување од бременоста-индуцирана хипертензија или прееклампсија. Но, не грижете се, бидејќи оваа состојба е ретка и лесно да се коригира со лекови за рана дијагноза.


АНАЛИЗА НА урина
До крајот на бременоста, ќе стане професионалец во Светото Писмо во чаша и се користи за тестирање ленти за да се утврди содржината на гликоза и протеини во урината. До одреден момент, ќе мора автоматски да оди во тоалет и да се кандидира на тестови, како што ако сте вистински, vzapravdashny медицинско лице. Доколку се примети тој начин, тогаш тоа е забава. Во спротивно, тоа ќе биде досадно.
Се разбира, ако имате медицинска осигурување со високо ниво на услуга, тоа е можно за вас, тоа ќе го направи медицинска сестра (не го пишувам за вас, и за тестирање на урината)! Но, повторно, поради тоа го загуби сите на забавата. Нормално, урината нема гликоза, но ми беше кажано дека мали количини дозволена, особено после јадење. Реакцијата на вашата урина за протеини е веројатно да биде премногу негативни. Ако вашата урина ќе биде протеини, тоа може да биде ран знак на претстојната прееклампсија. Ако постојано пронајдени големи количини на гликоза во урината, вашиот лекар ќе ви се провери за можноста од развој на дијабетес бременоста-индуцирана.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Скрининг 2 триместар биохемиски скрининг во вториот триместар од бременоста, резултатите и дефектСкрининг 2 триместар биохемиски скрининг во вториот триместар од бременоста, резултатите и дефект
Kombinirovanirovanie биохемиски скрининг и нухална транслуценца. Комбинацијата на ултразвук и…Kombinirovanirovanie биохемиски скрининг и нухална транслуценца. Комбинацијата на ултразвук и…
Имам повеќе од триесет и пет значи дека ќе мора да одат преку голем број на истражувањаИмам повеќе од триесет и пет значи дека ќе мора да одат преку голем број на истражувања
Ефект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на феталниЕфект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на фетални
Биохемиски скрининг за време на бременоста и резултати дефектБиохемиски скрининг за време на бременоста и резултати дефект
Скрининг маркери на фетусот патологија во раните фази од бременоста.Скрининг маркери на фетусот патологија во раните фази од бременоста.
Што анализи на рака во вториот триместар од бременостаШто анализи на рака во вториот триместар од бременоста
Датуми на ултразвучен скрининг на бремени жени.Датуми на ултразвучен скрининг на бремени жени.
Скрининг за ризикот од Даунов синдром. Намалување на бројот на инвазивни дијагностички процедуриСкрининг за ризикот од Даунов синдром. Намалување на бројот на инвазивни дијагностички процедури
Triple биохемиски скрининг. Хромозом и хромозом сетTriple биохемиски скрининг. Хромозом и хромозом сет
» » » Пренаталниот скрининг без страв