ma.GurusHealth.ru

Гликозурија во текот на бременоста во текот на бременоста: причини, симптоми, третманот

Следствено на тоа, гликозурија не е сигурна дијагностика на дијабетес. Секое сомневање за дијабетес треба да бидат потврдени од страна на одредување на шеќер во крвта.

Во Европа, дијабетес во бременост е релативно ретка (околу 1 во 300 бремени жени), но тоа ќе зависи од локалната преваленца на дијабетес мелитус тип I и II кај жените на раѓање возраст. Постојат етнички и национални функции-пример, кај жени на возраст од 15-40 години кои живеат во северниот дел на Европа, распространетоста на дијабетес тип I е 10 пати повеќе отколку во јужна Грција. Како резултат на рана возраст појава на дијабетес тип II кај жените во некои земји од Блискиот Исток, Американците на шпанска, африкански жени, домородци на Јужна Азија и Карибите земји, распространетоста на болеста е 1 од 10 бремености. Бременост мајката страдаат од дијабетес, носи поголем ризик за неа и за бебето, бременоста, отколку во општата акушерска популација.

Ефект на бременоста на дијабетес

Физиолошки нормална бременост со зголемување на производството на инсулин на жената, и отпорност на инсулин се случува. Затоа, дозата на инсулин за време на бременост треба да се зголеми за 2-3 пати. За бубрезите и пролиферативна ретинопатија болест кај мајката за време на бременоста и постпарталниот период е забрзана, во овој поглед, треба редовна инспекција.

Влијанието на дијабетес врз исходот од бременоста

Според последните податоци, жените со лошо контролиран дијабетес зголемена инциденца на спонтан абортус, прееклампсија и предвремено породување и царски рез се врши во повеќе од 60% од нив. Перинаталната смртност, раѓање на мртво дете и неонатална смртност во 5-10 пати поголема отколку кај здравите жени. Повеќе од половина од деца од едно дете, децата се раѓаат со телесна тежина од 90 перцентил за нивната гестациска возраст, и X / 3 терминот бебиња хоспитализирани во неонатална единици поради хипогликемија.

Видео: Еден ектопична бременост. Знаци simtomy, услови и методи на лекување

Корекција и контрола на претходно дијагностициран дијабетес

Потпора на третманот - добра метаболна контрола, што треба да започне пред бременоста.

Третманот на дијабетес пред забременувањето

  • Информирање на пациентите за влијанието на важноста на строга контрола на дијабетесот врз исходот од бременоста
  • контрацепција совети
  • Ревизија на терапијата со лекот во текот на бременоста
  • офталмолошки преглед
  • Одредување на серумскиот креатинин и утврдување на урина microalbumin
  • Оптимизиран за контрола на дијабетес, односно N1s <6,5%
  • Превод на пациенти со дијабетес тип II на инсулин, орални хипогликемични агенси укинување
  • фолна киселина пред забременувањето во доза од 5 mg дневно

Видео: Полихидроамнион Бременост 2

Третман на жени со дијабетес мелитус во специјализирана клиника врши гинеколог и терапевт. Тимот на мулти-дисциплинарен треба да содржи нутриционистите, акушерки и обучени медицински сестри.

Третман во I тримесечје од бременоста

Мора да е прецизно дефинирање на бременоста, по можност со помош на ултразвук во период од 8-10 недели. Пациентите треба редовно да се испитува во пренаталниот дијабетес клиника, да разговара со нив за резултатите од само-контрола на гликоза во крвта и ги информира за зголемување на потребата од инсулин. Од 11 недели од бременоста препорачливо е да се скенира за тилен регионот.

Лечење на II и III триместар

Потпора на третманот - за да се постигне normoglycemia кај жените. Зголемување на инсулин бара зголемување на дозите на инсулин.

Сите бремени жени треба да го следат строга диета со малку шеќер, масти и богата со растителни влакна. Во третманот со помош на режимот на базалните болус се состои од три инјекции на брзо-дејствувачки инсулин.

Бабица и на гинеколог треба да се види повеќе жени отколку кај некомплицирана бременост.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Клиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозностаКлиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозноста
ЕндокринологијаЕндокринологија
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Дијабетес и БременостДијабетес и Бременост
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Високи нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичаритеВисоки нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичарите
Апстрактите за акушерство и гинекологијаАпстрактите за акушерство и гинекологија
Стабилна ангина и дијабетесСтабилна ангина и дијабетес
Пушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќеркиПушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќерки
» » » Гликозурија во текот на бременоста во текот на бременоста: причини, симптоми, третманот