ma.gurushealth.ru

Ендокриниот систем во текот на бременоста

надбубрежните жлезди

За време на бременоста серум жените постојано зголемување на нивото на некои хормони од кората на надбубрежните жлезди. Зголемена концентрација на кортизол е главно се должи на зголемена синтеза на transcortin. Точно хиперактивност на кората на надбубрежните жлезди, како и клиничките знаци на Кушингов синдром е ретка, а причините за тоа не се познати. нивоа ACTH во доцната бременост е повисока отколку на почетокот, но не ја надминуваат горната граница на нормалните вредности за бремени жени. На односот на хипофизата и плацентарна серум АЦТХ во мајката е непозната. Намалување на ACTH и кортизол е забележан и кај жени кои земаат КОК. За време на бременоста, се зголемува производството на алдостерон и ангиотензин II и зголемување на PRA. И значително ја зголемува синтезата на друг моќен минералокортикоид, 11-деоксикортикостеронот. Главниот дел од тоа не е формирана во мајката на надбубрежните жлезди, што резултира extraadrenal плацентата хидроксилација на прогестерон 21-хидроксилаза. Стапката на оваа реакција е под влијание на естроген. Нивото на адреналните андрогени кај жените серумот (особено дехидроепиандростерон сулфат) за време на бременоста имаат тенденција да се зголемува. Сепак, дехидроепиандростерон сулфат силно хидроксилиран во C-16 за да се формира 16-gidroksidegid roepiandrosterona-сулфат, и двете овие соединенија се конзумираат во формирање на естроген во плацентата.

Пациенти со Кушингов синдром често страдаат од неплодност, па бремена со оваа болест се ретки. Тоа може да биде тешко да се признае, како стрии, задршка на течности, зголемување на телесната тежина, нарушена толеранција на глукоза и хипертензија често се забележани кај бремени жени, а во отсуство на болест. За дијагностицирање и детерминирање на видови Кушингов синдром (надбубрежната жлезда, хипофизата или ектопична) испитуваат серумските концентрации на АЦТХ на вкупна и слободен кортизол. Покрај тоа спроведена КТ и МРИ на хипофизата и надбубрежните жлезди МНР и ултразвук. КТ надбубрежните жлезди не се препорачува поради ризикот од изложеноста на зрачење за фетусот. Третман, како и надвор од бременоста. Ако причината за Кушингов синдром не е малиген тумор, тоа треба да биде можно да се одложи пуерпериум третман.

Адренална инсуфициенција е исто така ретка кај бремени жени. Пациенти со утврдена дијагноза на примаат супституциона терапија, дозата на кортикостероиди за време на бременоста се намалува. Како и Кушингов синдром, Адисонова болест во текот на бременоста може да биде тешко да се дијагностицира, бидејќи симптомите (гадење, повраќање, поспаност), може да се забележи и тие се нормални. Дијагнозата е потврдена од страна на одредување на нивото на кортизол во крвта. Третманот е ист како оној што надвор од бременоста. Гликокортикоиди со адренална инсуфициенција или вишок во Кушингов синдром може да ја инхибира функцијата на феталната надбубрежната жлезда, кои повремено доведува до адренална инсуфициенција на новороденче.

на тироидната жлезда

Содржината на слободни Т3 и Т4 Тоа не се менува во почетокот на бременоста постои минливо намалување на нивоата на ТСХ, се совпадна со пикот на серумската концентрација на hCG. Фреквенцијата на хипертироидизам - 2 случаи на 1000 бремености. Нормална бременост е придружено со зголемување на метаболизмот и често благо зголемување на тироидната жлезда, па тоа е лесно да се дијагностицира хипертироидизам тешко. Дијагнозата се потврдува со определување на вкупен и слободен тестостерон3 и Т4, на тироидната жлезда стимулирачки антитела, како и апсорпција на T3 смола. нормално Т3, Т4 TTG и тешко премине плацентата, и навлегувањето на тироидната жлезда стимулирачки антитела во фетусот често доведува до нарушување на функцијата на тироидната жлезда кај новороденчињата. Хипертироидизам кај бремени жени третирани со антитироидни лекови или оперативни доза на антитироидни агенси мора да бидат избрани многу внимателно, со цел да се избегне хипотироидизам кај фетусот.

Хипотироидизам во текот на бременоста е помалку честа од хипертироидизам. Жените со хипотироидизам често имаат неплодност, спонтан абортус во рана бременост и деформации на фетусот. Правилниот избор на хормонска заместителна терапија за да се спречи развојот на овие компликации. Повеќето бремени жени бараат повисоки од вообичаените дози на левотироксин. Кога дијагнозата потребно е да се запамети дека норма во I тримесечје од бременоста, функцијата на тироидната жлезда е благо покачена.

паратироидните жлезди

Активни потрошувачката на овошје калциум и фосфор доведува до прогресивно намалување на содржина на калциум и како резултат на зголемувањето на нивото на паратхормон во мајчиниот серум. На концентрација на калцитонин кај бремени варира поинаку. нивото на калцитриол пред раѓањето е речиси 2 пати поголем од пред бременоста.

Хипо- и хиперпаратироидизам се ретки кај бремени жени. Однесувајте се кон нив на ист начин како и во отсуство на бременост. Ако една жена страда од хипопаратироидизмот кај фетусот и новороденчето giperparatireoz- понекогаш се развива долгорочна прогноза за поголемиот дел од случаите поволни. Хиперпаратироидизам мајката значително го зголемува ризикот од спонтан абортус, мртвите раѓање и неонатална смрт.

панкреасот

Феталниот развој бара голема количина на хранливи материи што предизвикува одредени промени во телото на мајката. Во раните фази на бременоста е забележан хиперплазија -cells на панкреасот подобрување на инсулинската секреција (можеби се должи на зголемување на нивото на естроген и прогестерон). Ова доведува до зголемување на искористеноста на гликозата и синтезата на гликоген, намалување на хепаталната глуконеогенезата и во однос на хипогликемија. Подоцна, под влијание на хормони kontrinsulyarnyh - плацентарен лактоген, глукокортикоиди - како и континуираното зајакнување на развојот на отпорност на инсулин во секрецијата на инсулин. Во подоцнежните фази од бременоста, исто така, ја зголемува секрецијата на глукагон. Овие хормонални промени кои се неопходни за да се обезбеди развој на фетусот доволно хранливи материи. Секое нарушена толеранција на глукоза која се разви во текот на бременоста се сметаат за гестациски дијабетес. Во отсуство на соодветен третман, тој, како дијабетес, кој развива пред бременоста, може да доведе до сериозни последици за фетусот и новороденчето.

аденохипофизата

Како што веќе рековме, здрава жена нивоа на ТСХ во триместар јас често е намалена, а во II и III триместар станува иста како и во отсуство на бременост. А значително зголемување на производството на естроген и прогестерон ја намалува чувствителноста на хипофизата да GnRH и потиснување на секреција на гонадотропини. Истовремено, концентрацијата на АЦТХ во плазмата. нивоата на АЦТХ се најниски во раните фази на бременоста и пред сè - за време на породувањето. Концентрацијата на други про-опиомеланокортинот деривати, ендорфин и -lipotropina, практично непроменет, зголемување само за време на породувањето, што е веројатно реакција на стрес предизвикан од породувањето. Неколку истражувачи имаат забележано дека нивото КОХ во плазмата се зголемува до триместар II, достигнувајќи врв за време на породувањето, а по нив брзо се намалува. Веројатно главниот дел не е формирана во хипофизата и плацентата. На физиолошка улога на подигање на нивото на КОХ во мајчината плазма не е јасно, бидејќи лачењето на про-опиомеланокортинот деривати хипофизата зголемува бремена жена само малку, значително се зголемува само за време на породувањето.

За време на бременоста, производството на хормонот за раст е ниска, но има хиперплазија и хипертрофија lactotropic хипофизата клетки и прогресивно зголемување на пролактин секреција. Во крајот на бременоста, пролактин концентрација се зголемува за 10-20 пати. Зголемување на нивото на пролактин секреција пред породувањето и понатаму да се бара да се одржи на лактација. Претходно се сметаше дека естроген може да предизвика раст на пролактиномите за време на бременоста, но всушност, жените со овие тумори, на бременоста доведува до компликации само во изолирани случаи. За време на бременоста, жените со пролактином периодично испитување на визуелното поле, за да се процени на растот на туморот. Bromocriptine во текот на бременоста обично се откажани, но во случај на растот на туморот на приемот треба да се продолжи.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Третман на пациенти со Адисонова болест. Giperadrenalizm синдром на КушингТретман на пациенти со Адисонова болест. Giperadrenalizm синдром на Кушинг
Надбубрежните жлезди кај ХИВНадбубрежните жлезди кај ХИВ
Гликокортикоиди и стрес кај постарите лицаГликокортикоиди и стрес кај постарите лица
Средно алдостеронизам. Gormonalnoaktivnye тумор на надбубрежната кортексСредно алдостеронизам. Gormonalnoaktivnye тумор на надбубрежната кортекс
На регулирање на секрецијата на кортизол. ACTH и нејзината улогаНа регулирање на секрецијата на кортизол. ACTH и нејзината улога
Cindromy предизвикани од прекумерно лачење на докингCindromy предизвикани од прекумерно лачење на докинг
Хирзутизам и virilizationХирзутизам и virilization
Кушинговата болест се карактеризира со дисфункција на хипоталамо-хипофизата-надбубрежните систем и…Кушинговата болест се карактеризира со дисфункција на хипоталамо-хипофизата-надбубрежните систем и…
Одредување на 17 глукокортикоиди во крвта. Студијата на функционални резерви на кората на…Одредување на 17 глукокортикоиди во крвта. Студијата на функционални резерви на кората на…
Ефект на хормонот за раст (GH) во стомакот. Вредноста за надбубрежните ACTHЕфект на хормонот за раст (GH) во стомакот. Вредноста за надбубрежните ACTH
» » » Ендокриниот систем во текот на бременоста