ma.gurushealth.ru

Хормон и трисомија 21, процентот на АФП

Тоа е забележано дека претерано висок процент на крв хорионски гонадотропен хормон (бременост хормон) помеѓу 15 и 16 недели на аменореа, односно меѓу 13-ти и 14-та недела од бременоста, доведува до хромозомски абнормалности, наречен mongolism или Даунов синдром.
содржина на процент во крвта на човечки хорионски гонадотропин се утврдува кога на вкупно анализа на крвта. Резултатот од анализата е даден, најмалку 10 дена. Тој не е толку многу дијагностички гледна точка, но во однос на добивање на информации во врска со веројатноста за појава на болест иднина детето. Доколку резултатот од тестот е позитивен, тоа значи дека ризикот е таму, но не повеќе. Ќе треба да се подложи на дополнително темелно испитување, особено amnioscopy (студија на амнионска течност). Вообичаено, околу 4% од резултатите укажуваат на потребата да се продолжи со истражувањето.
Кога повеќе резултати од истражувањето на бременоста не може едноставно да се објасни.
Официјален тест медицина крв за GT 21 конечно призна како метод за откривање на трисомија 21 во почетокот на 1999 година. Паралелно со HT 21 откри присуство на алфа-фетопротеин во крвта.
Секој лекар мора да ги понудат бремена мајка да се направи оваа анализа. Бремените има право да го одбие, но тоа треба во исто време да даде писмена потврда.
Анализа за GT 21 се врши во зависност од возраста на бремена. Тоа ви овозможува да се избегне непотребно со негативен резултат на истражувањата на амнионската течност, со што се елиминира фетусот од можни повреди.
Не грижете се непотребно додека чекаат резултатите од анализата. Тоа само така се прави, така да не се грижи за развој на нивното дете, знаејќи дека тоа е во ред.

Процентот на АФП

Станува збор за тест на крвта, што е направено со цел да се идентификуваат повреди во формирањето на централниот нервен систем на фетусот, како спина бифида. Тоа е сосема сериозна малформации. Буквално спина бифида е некомплетна затворање на 'рбетниот канал во својата дисталните делови.
Ако на невралната туба (централен нервен систем) во првите недели од бременоста не се затвори целосно, тоа води до дефект во затворањето на 'рбетот, предизвикувајќи' рбетниот деформитет се случува, што доведува до парализа и ментална ретардација.
Анализата се состои во откривањето во крвта на бремени протеини (AFP) произведени од страна на фетусот. Ако висок процент на протеини, може да се претпостави постоење на аномалии во развојот на плодот нервен систем. Премногу низок процент на протеини сигнали за болеста на ниво на хромозомски, која бара изучување на амнионската течност. Во секој случај - на високо или многу ниско ниво на алфа-фетопротеин - треба да помине дополнителни тестови.
Денес АФП анализа се врши истовремено со анализа за процентот на крв во HT 21.
За да се спречи спина бифида, лекарот пропишува употребата на витамин Б9 за два до три месеци пред бременоста и за време на првите два месеци од бременоста, ако семејството таквите аномалии веќе се случија.
треба да се преземат овие превентивни мерки за жени по 35 години, а жените кои имале абортус.
Треба да се додаде дека Даунов синдром е ретка и дека, исто така, може да се открие со ултразвук.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Скрининг 2 триместар биохемиски скрининг во вториот триместар од бременоста, резултатите и дефектСкрининг 2 триместар биохемиски скрининг во вториот триместар од бременоста, резултатите и дефект
Нухална транслуценца со хромозомски аномалии. Twin-to-twin синдром на трансфузијаНухална транслуценца со хромозомски аномалии. Twin-to-twin синдром на трансфузија
Рецепторите за гонадотропна ослободувачки хормон. Агонисти и антагонисти наРецепторите за гонадотропна ослободувачки хормон. Агонисти и антагонисти на
Анализата на хорионски ресичкиАнализата на хорионски ресички
Kombinirovanirovanie биохемиски скрининг и нухална транслуценца. Комбинацијата на ултразвук и…Kombinirovanirovanie биохемиски скрининг и нухална транслуценца. Комбинацијата на ултразвук и…
Ефект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на феталниЕфект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на фетални
Биохемиски скрининг за време на бременоста и резултати дефектБиохемиски скрининг за време на бременоста и резултати дефект
Скрининг за ризикот од Даунов синдром. Намалување на бројот на инвазивни дијагностички процедуриСкрининг за ризикот од Даунов синдром. Намалување на бројот на инвазивни дијагностички процедури
Анализа на hCG кај бремени жени.Анализа на hCG кај бремени жени.
Човечки хорионски гонадотропин со Даунов синдром. Некоњугирана естриол во Даунов синдром.Човечки хорионски гонадотропин со Даунов синдром. Некоњугирана естриол во Даунов синдром.
» » » Хормон и трисомија 21, процентот на АФП