ma.gurushealth.ru

Јогурт "во живо" и "неживи". Како да се направи кисело млеко за бебето. Како да се направи јогурт дома?

Секој знае придобивките на млечните производи - јогурт, ферментирани печени млеко, јогурт. При купувањето, ние не се сомневам во нивната корисност, но подигање на пакетот на јогурт - претставник на исто семејство на млечни производи, се размислува за тоа - како јогурт е подобро, како и правото на избор се прави разлика дали ...
Јогурт & quot; во живо & quot; и & quot; nonliving & quot;. Како да се направи кисело млеко за бебето. Како да се направи јогурт дома?

Кои се јогурт? Јогурт - на ферментирано млеко производ со висока содржина на безмасна материја од млеко, произведени од страна на ферментација мешавина на чисти култури на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus (во следните ние ќе ги повика ферментира). Обезмастено материја од млеко се протеини и јаглехидрати. Во производство на јогурт производ се движи од одмастена масти да киселини и протеини количина се пресметани и платени во однос на сува маса. Lactobacillus bulgaricus - вид на микроорганизми кои не се карактеристични за нормалната цревна микрофлора, но има висока биолошка активност против патогени значително го забрзува нивната смрт и со тоа обезбедува брзо и ефикасно решавање на корисни бактерии во цревата. Се користи како микроорганизми обезбедување на млечна ферментација на млекото киселина. Јогурт карактеризира со висока хранлива вредност, се одличен извор на протеини со висока биолошка вредност, калциум и витамин Б2.

Сите јогурт имаат заедничко е дека тие се направени од полномасно кравјо млеко или намалена не пониска од одделение I. Пронаоѓање на млеко со додавање на вода за пиење во концентрирана, сува или кондензирана преработка на млеко до соодветните својства на производот. Последователно на млечна маст од нормалното, односно. Е. намалени до одредено ниво на масти, или од страна на масти млеко, павлака или дополнително збогатување. тогаш е пастеризирано млеко - загреана на 70 ° C и одржи за некое време, при што се убиени сите микроби. Потоа размахване на млеко за подобрување на конзистентноста на производот и за елиминирање на серумскиот поделба. И само по ладењето, како резултат на маса е додаден стартер. Понатамошните фази на подготовка на јогурт се различни, и тоа зависи од вредноста на производот. Во првиот случај, по додавање на млечна квас тежина, а во некои случаи - и дополнителни хранливи материи пробиотици (дискутирани подолу нив), згуснување јогурт созрева и пакувани во стерилни услови. Благодарение на оваа технологија во производот задржа биолошки организам корисно за култура и како може да се нарече јогурт "жив". Овие јогурти може да се чуваат не повеќе од 20-30 дена, а најмногу "во живо" - само неколку дена, на температура не повисока од + 6 ° C. Во вториот случај, прво skvashivaetsya тежина млечна квас, тогаш тоа се додава згуснувач, храна, средства за врзување, а потоа, со цел да се избегне микробиолошка контаминација, јогурт е повторно термичка обработка, за време на кој умре bioculture (корисни микроорганизми). Овие производи се добри само за своите хранливи својства - извор на високо квалитетен млечни протеини, јаглени хидрати и масти. Производи изложени на посебен термичка обработка по обработката на квасец може да се нарече "безживотно" јогурт или кисело млеко-двојки. производителите често ги даде имињата на таквите производи кои резонираат со јогурт: yogurtery, yogurtovichi, frugurty итн, кои понекогаш погрешно. Таквите производи немаат терапевтски ефект, но неговата хранлива вредност (протеини, масти, јаглени хидрати) не е инфериорен во однос на нивната "жив" браќа, а во некои случаи ги надминуваат. Супериорност е забележано во компонентата на јаглени хидрати: јогурти близнаци се богати со шеќер и арома соединенија, што ја ограничува нивната употреба во формулите за новороденчињата, доенчињата и исхрана генерално се исклучи.

Одредување на топлина третираат јогурт може за рок на траење - нивниот рок на траење е од 1 до 3 месеци, а некои од нив може да се чува дури и на собна температура. "во живо" јогурт во исхраната на децата, особено малите деца, тоа не е препорачливо да го користите малку маснотии "во живо" јогурти содржат пробиотици. Го прифатиле поделбата на јогурт, во зависност од содржината на масти во млеко и павлака. Млечни ниско-масен јогурт се (0.1%), храбар (1.5-2.5%) и класична (2,7-4,5%). Млечна маст крем јогурт е 4,7-7%, и крем - најмалку 10%. храна на бебето е подобро да се користи класичен јогурт млеко со масленост од 2,7-4,5% или млечен крем јогурт со најниска содржина на масти - до 5%. Пробиотици - тоа лекови или биолошки активни адитиви на храна кои содржат живи микроорганизми во составот, кои се претставници на нормална микрофлора на човекот. Од најпопуларните од нив - тоа bifidobacteria и лактобацили. Формулации врз основа на овие микроорганизми се користат како специјални додатоци, како и дел од јогурт и други млечни производи. Микроорганизми кои припаѓаат на пробиотици не се патогени, не-токсични, да го задржи одржливост за време на складирање под посебни услови. Минува низ дигестивниот тракт, тие се обезбеди позитивен ефект врз цревната микрофлора, со менување неговиот состав и метаболички активност, напрегање позитивен ефект врз целиот организам. Најважните функции на цревна флора се: стимулација на имунолошкиот функции на телото, обезбедување на анти-инфективен заштита, синтеза на витамин Б и К, моќта на дебелото црево, регулирање на метаболизмот на липидите и азот метаболизмот, регулација на цревата подвижност. "во живо" Јогурт, како и другите млечни производи, корисен ефект на цревната microbiocenosis, инхибиција на растот на патогени микроорганизми во дебелото црево, нормализирање на него. Поради стимулација на имунолошкиот одговор, имено за активирање на клетките одговорен за заштита на организмот, - интерферон, интерлеукин, но, исто така, од страна на синтеза на антибактериски агенси - антибиотици и бактерицидни својства на млечна киселина bioculture дневна во јогуртот, обезбеди анти-инфективен ефекти врз телото.

Во прилог на пробиотик и анти-инфективен акција, во живо јогурт култури корисен ефект на интестиналниот мотилитет, нормализирање на своите функции. Можно е антиканцер дејството на ферментирани млечни производи: намалување на активноста на ензимите кои се вклучени во формирањето на жолчните киселини - супстанции кои потенцијално да придонесе за развој на малигни protsessov- намалена активност на цревни микроорганизми кои помогне да се трансформира procarcinogens на канцерогени. На содржината на корисни биолошки култури во финален производ на крајот на животот на треба да биде најмалку 107 CFU (колонија единица за формирање) во 1 g на производот. Само во овој случај може да се смета јогурт "жив"Таа има позитивен ефект врз телото на детето. Јогурт менија во дете Бидејќи ферментирано млеко за време на ферментацијата е делумен расцеп на протеини од кравјо млеко, јогурт без вкус адитиви, ароми и бои може да се толерира и децата кои страдаат од алергиски манифестации млечни производи. Неоспорен предностите на јогуртот ферментиран млечен производ е висок смилаемост на млечни протеини и лактоза намалено ниво - млеко шеќер, што се должи на незрелоста на дигестивниот систем е често слабо се толерира од страна на децата, што предизвикува надуеност, болка, често водени столици. Млеко шеќер во млечни производи е поделена под влијание на релевантните ензимот лактат микроорганизми во процесот на ферментација. Се должи на фактот дека јогурт, како и други млечни производи имаат позитивен ефект врз здравјето на луѓето, препорачуваме нивната широка употреба во исхраната на здрави бебиња, како и превентивни и терапевтски исхрана за цревни болести, храна алергии и така натаму. Сепак, производот создадена во кисела средина, како и фактот дека компонентите на протеини, масти и јаглехидрати не се прилагодени на составот на мајчиното млеко, исклучуваат употребата на јогурт производи во исхраната на доенчињата. Вовед во исхраната на децата во првите шест месеци од животот unadapted ферментирани млечни производи може да предизвика нарушувања во метаболизмот на азотни, киселинско-базната рамнотежа, а со тоа да предизвика бубрезите и органите за варење.

Во овој поглед, тоа не е препорачливо да се воведе јогурт - специјализирани производи за деца - во исхраната на детето пред тој беше 8 месеци. Во постара возраст, по 1,5 години, може да се даде на детето (освен ако не постојат специфични контраиндикации) било каков вид на јогурт, во зависност од неговите желби. За долго време се смета јогурт производ за возрасните и постарите деца, и затоа се препорачува во исхраната на децата нешто повеќе од 1-1.5 години. Во моментов, постои широк избор на живи јогурт за деца на возраст од 8 месеци. Тие се направени од природни суровини, како полнила се користат свежи бобинки и овошје, а не погача, како згуснувач - безбедно пектин и скроб. Деца јогурт (на пакетот е наведено дека тие се препорачуваат за храна за бебиња, а некои наведено на која возраст се препорачува производот), избалансиран во сите компоненти (протеини, масти, јаглени хидрати), се карактеризираат со ниска киселост во споредба со децата јогурт, тие дополнително збогатена со витамини B, C и елементи во трагови - железо, цинк, јод. Со технологијата на производство на овие производи ги задоволуваат највисоките барања - ги ослободи само на специјализирани претпријатија или одделни линии, постојано се случува следење на производството во однос на квалитетот и безбедноста во сите фази на производство. Јогурт деца, како и сите други храна за бебиња производи не содржат синтетички бои, мириси, биолошки активни адитиви и токсични елементи, тие се произведени без употреба на задебелување агенти и на тој начин имаат течност конзистентност, наречен пиење. Јогурт, кои не се наменети за храна за бебиња, во живо, без бои и конзерванси, може да се даде на детето од 1,5-2 години. Јогурт како специјализирана децата млечни производи може да се користи во исхраната на деца постари од 8 месеци во износ од 100 мл на ден. За деца постари од 2 години, бројот на јогурт може да се зголеми на 150-200 мл.

Тоа не е препорачливо да се користи големи количини на јогурт во храна за бебиња, бидејќи вкупната количина на млечни производи, вклучувајќи ги и урда, кефир, ферментирани печени млеко, итн во прилог на јогурт., Не треба да надминува 50% од препорачаната за одредена возраст и вкупно дете "градите на исхрана". Изведба на избор При купувањето јогурт, се обрне внимание на следниве информации: Производот треба да се нарекува јогурт. Рок на употреба не треба да биде подолг од 30 дена. најдобар "во живо" Јогурт се чуваат до 3 дена, но тие се практично недостапни, преостанатиот период на складирање - 10-20 дена на + 4-6 ° C. Оние производи за кои може да се чуваат на собна температура, не содржат bioculture. концентрација на biocultures информации мора да бидат присутни на пакување на јогурт со префикси "био". Ако пакетот е напишано "bioyoghurt"Тоа мора да биде наведен личности кои во него концентрацијата на живи култури. На пакувањето треба да имаат информации за концентрацијата на микроорганизми на крајот на рокот на траење, тие мора да биде најмалку 107 CFU по 1 g на производот. При купувањето на јогурт за најмалите, користете специјализирани одделенија на храна за бебиња, внимателно прочитајте ја етикетата, кои се детално опис на производот и препораки за користење.

Сега ајде да зборуваме за како да се направи кисело млеко за бебето:

Домашна јогурт - тоа е многу корисен производ кој го подига имуниот систем, варење и е создавање одличен производ за нутритивниот статус на децата. Во живо вистински јогурт содржи корисни млечна киселина бактерии кои придонесуваат за развој на сопствената цревната флора. Се разбира, за детето, како производ ќе биде многу корисно, но му даде јогурт од продавница не може да биде како тие содржат стабилизатори, бои, конзерванси. Покрај тоа, истата продавница јогурт најчесто имаат долг рок на траење, што укажува на тоа дека тие веќе не се од корист микрофлора, за кои ние ги купите. Во прилог на продавници млечни производи често кај децата се Цревни труење, бидејќи продавачите и добавувачите не се секогаш во согласност со нејзините услови за чување.

Подготовка на домашна јогурт, ќе се увери на нејзиниот квалитет и да бидат способни да го нахрани своето бебе безбедно. Постојат неколку начини да се готви во живо ферментиран млечен производ дома, затоа што, во зависност од културата на млечна киселина бактерии може да се нарече :. кефир, јогурт, Narine, simbivit, bifivit, итн Сите овие производи се корисни за детето, но може да се разликуваат во вкус. На пример, јогурт има изразен кисел вкус и Narine пред неутрален, отколку да уживаат во многу мали деца (пред овој производ дури и го замени мајчиното млеко).

Подгответе се за бебето јогурт може да биде на 3 начини:

1. Skvasit млеко со користење на млеко габа. Во процесот на нивниот живот го ослободува многу корисни бактерии, витамини, елементи во трагови збогатено млеко. За ферментација чаша млеко, ќе треба 2 лажички на габа. Млекото треба да биде на собна температура или загреана на 37-38 степени, што е ангажиран за еден ден габа и се става во топло место, заштитено од директна сончева светлина. Обично 24 часа skvashivaetsya млеко, ќе ја затегне, габа се мие темелно со ладна вода, и јогурт е подготвен за употреба. Максимална корист тоа во првиот ден. Млеко печурки може да побара пријатели, сега многу пијат кефир, ферментирани нив. Габата е во пораст, а наскоро ќе треба да се даде на некои од неговите пријатели првите 2 лажички на габа.

2. Изработка на посебен ферментира јогурт. Квас достапни преку шалтер, сега е на продажба има специјална течност квас за одгледување, сува во ампули и шишиња. Ако таквите посебни почеток не можете да најдете, купи капсула Narine, јогурт или друга храна со живи култури на бактерии. Специјални квас што го разредува во согласност со упатствата, и ако си ја купил конвенционалните капсула за внатрешна употреба: 2 капсули со чаша млеко стави во јогуртот за 12 часа. Тоа ќе ферментира, тоа може да се чуваат во фрижидер до 7-10 дена, додадете го млекото (3 суп.л-патки. Л. 0,5 л млеко) и има се подготват производ за консумирање.

3. Употребата на био-производи купени од продавница или млечна храна како првиот квас, а потоа да се подготват. Значи, да ве однесе еден литар млеко, додадете го 4-6 уметност. l. готови млечни производи, по 5-6 часа Дали сте подготвени идентичен со дом производ. Следниот пат може да биде додаден на вашиот дом подготвен јогурт на млеко за зреење, користете адаптер може да биде стартер 6 пати, а потоа се готви повторно врз основа на комерцијално достапни јогурт.

Корисни својства на јогуртот

Што знаеме за јогурт? Колку често ви се јаде? Фактот дека јогурт - ова е најзабележително комбинација на бизнис со задоволство. Од она што пломби ние нема да се меша со кисело млеко, таа и понатаму останува омилен третираат на многу луѓе.

Основната структура на јогурт е пастеризирано млеко и специјални бактериски култури. Млеко треба секогаш да се пастеризирани, како што се бактериите лесно може да постојат во чисто млеко. Сега во продавници огромен спектар на различни јогурти со различни додатоци. Патем, јогурт е многу хранлив производ, така што тоа е добар и здрав начин да ги задоволи вашите глад. Некои јогурти се додаваат сурова влакна - тоа е добро за варење и за срцето и го намалува нивото на холестеролот во крвта. За оние кои се губат телесната тежина, јадат јогурт со ниска масленост.

детали Сега, ајде да Похорје за корисните својства на јогуртот. Корисни ефекти врз црево има јогурт. Културни бактерии кои се присутни во јогурт потисне виталните активност на габи и расипување бактерии. Се намалува нивото на токсичност на цревата. Затоа, јогурт е корисно да имаат луѓето со болести на гастроинтестиналниот тракт. Патем, јогурт, со што се намалува халитоза. Мора препорачува да се јаде јогурт по преземањето на антибиотици, за да се врати на цревната микрофлора. Од витамини најмногу во јогурт содржи витамин Б Многу сме слушнале дека јогурт е корисно за децата за раст на коските, како што има повеќе калциум и содржина на фосфор. Тоа е точно, згора на тоа, дека јогурт ја зголемува имунитетот. Бидете сигурни да се вклучат во исхраната на своите деца, заедно со други млечни производи, јогурт. Многу деца, на пример, не ми се допаѓа млеко и јогурт - тоа е комплетен млеко заменувач.

Составот, како што е споменато погоре, постојат витамини Б2 и Б12. Само многу протеини, умерено количество на јаглени хидрати и малку маснотии.

Денот е доволно да се јаде 100 - 250 грама јогурт. Децата треба јогурт како извор на калциум, па затоа е препорачливо да се пие две чаши на производот дневно.

Како да се направи јогурт дома?

Лесно! Јогурт може да се готви во суд. Истурете го млекото, додадете го квасецот, се вари, се стави во рерна за 4-5 часа, а потоа се излади за ненадејни температурни промени .. О, тоа е долго време за мене. Јас многу го сакам начинот на кој "тоа само по себе", и дека повеќето лесно. Постои една тема која може да ги задоволи моите барања: тоа е јогурт.
Јогурт. Смешно нешто, ќе ти кажам. Јас го видов во продавница: кутија со капак, и седум (понекогаш девет) големи тегли, информации, исто така, со капаци. Сонував за тоа за долго време, бидејќи Сакам се што другите не се, и секој малку празникот побара нејзиниот сопруг да го даде на мене. Како резултат на ова чудо на технологијата, добив 1,5 години стенка како подарок на 8 март. О! Како што беше среќен. Јас кружеше околу него и .. ох, и што точно да се направи со неа? Знаев дека тоа е дизајниран да се направи јогурт од .. што мислите .. јогурт или квас. И бидејќи на јогурт, кисело млеко и списанието е различна од квасецот во принцип, јас не ги разбирам. Цената на јогурт зависи од името на производителот, со дополнителни функции - како на пример автоматско исклучување пред да истече времето. Избрав Moulinex без тајмери. Изборот е уште поголем во корист на изглед. Цена се движи од $ 35 до $ 70. Значи, јас дознав каде и како може да се купи стартер, кој мора да биде млеко за домашна ферментирани млечни производи, а потоа што да направите со сето тоа богатство. Да почнеме.
Квас. специјални квас може да се користи, како што се Narine, acidophilus млеко, јогурт и многу други. Тие се продаваат во сува форма, како аптека или во специјализирани институции. Еден дел од квасецот е доволно за 1 литар млеко, т.е. Еден од квасецот на курсот. Главната работа - тоа е неопходно за да се раствори во прав е многу добра, и времето на производство на јогурт (или други млечни производи), ќе треба да се зголеми. На смешно нешто е дека во нашиот град во тоа време не се имате било какви почеток во целина. Повторно, јас студирал литература за долго време, информациите на интернет, тогаш ознаките на јогурт продавници. Главната работа што во продавниците јогуртот е малку, адитиви колку бактерии како е можно. Значи, јас го користам како ферментира јогурт Данон без адитиви, шеќер и бацил млечна киселина. Состојки: млеко, млеко во прав, бактерии. А кутија за $ 1 е доволно за мене до 7 шишиња јогурт 130 g (ова во 1 литар млеко). Јадеме 6 шишиња и 7 може да се користи наместо на квас повторно. Значи 3-5 циклуси (во зависност од млеко). Со секоја нова апликација на "старите" превирање, се разбира број на корисни бактерии е намалена, и станува потенка јогурт. Млеко. Млеко се препорачува земање стерилизираат и 3,2% масти содржината -s ". Ова е нешто што е долгорочно чување. Во себе го supernepolezno. Но, штом тој го добиете корисни бактерии, а не трага останува на бескорисни млеко. Мојот пријател се подготвува за бебето јогурт купени од кравјо или козјо млеко. Други - само долгорочно чување на стопи млеко. А откупениот суров пазарот млеко кравјо или козјо дефинитивно треба да се вари: кравјо млеко во сурова форма е корисно, ако имате крава, и се знае кој јадења ја молзат. Па, козјо млеко во сурова форма може да влијаат врз човековото штиклирајте-сноси енцефалитис.
Во принцип, мојот избор на млеко - во корист на долг чуваат: зависи од него и рокот на траење на јогурт. А содржина на масти - 2,5%. Додека пак дома јогурт се чуваат не повеќе од 3-4 дена: јадете брза неговите роднини. време за готвење. Тоа зависи од тоа што сакате да се добие јогурт: дебели, масти или пиење, лесно. Тоа зависи од млеко: колку повеќе масти колку повеќе јогурт подебели и се врти. И, исто така, зависи од квас: ако сува циклус за готвење може да биде од 1 до 15 часа. Ако shoplifter јогурт - дека 7-10 часа. Ја ставив yogurnitsu цела ноќ и наутро надвор. Тогаш јогурт да се излади на собна температура и во фрижидер, затворена тегла капаци. Свежо подготвен јогурт може да се јаде во еден час и половина по вклучувањето јогурт. Треба да се запомни дека за време на подготовка на јогурт бактерии не ми се допаѓа нацрти, движење на јадења и нагли промени на температурата. Корисноста и примена на јогурт. Самиот направени јогурт - кисел вкус е многу сличен со кисела павлака. Се вели дека на подготовка може да се стави во секоја тегла една лажица сируп, како што се зголеми колковите. Не сум се обидел, а целта е да се добие многу слатка, јас не се стави. Мојата цел - да ги користиш најмногу корисен производ. И тоа - и наместо на павлака во супа, и зеленчук или овошје салата. Овој десерт, ако додадете една лажичка џем, мед, ореви, трици, плодови, овошје - сите што твоето срце желби, заедно или одделно. Јас труп месо во јогурт, јогурт направи желе. На крај - тоа е вкусна и лесно сварлива производ за дигестивниот систем.

Услови за подготовка јогурт

Сега ајде да зборуваме за условите потребни за соодветна подготовка на јогурт:

1. Млеко за ферментација треба да се земе само варени, тврдо варени, па дури и пожелно (за 10-30 минути). А традиционалните турски јогурт, на пример, обично се подготвени од задебелена млеко, кое се вари на тивок оган 3 ч. Вриење е потребно со цел да се убијат сите бактерии, се населиле во млекото, така што за време на ферментацијата на млечна киселина бактерии само се размножуваат. Да се ​​подготви јогурт од млеко печурка не може да се вари млекото за долго време.

2. квасецот мора да се реконституира во млеко температура 38-40 степени во текот закиселување треба да се одржува на константна температура од 40 до 45 степени. Ова ќе ви помогне јогурт, печка, каде што може да се задржи на константна температура, термос. Обично квас скиселува 10-12 часа, а јогурт - 4-6 часа. Во текот на летото топлина, работите може да се претвори кисело за 1-2 часа пред тоа, и во зима на ладно стан за 1-2 часа подолго. Не им дозволувајте на влошување на температура над 45 степени, како на корисни бактерии ќе умре. Тоа е невозможно да се загрее на био-јогурт во микробранова печка за истата причина.

3. Сите јадења, кои ќе ги подготви јогурт ферментира за мешање лажици, итн треба да се мијат, стерилизирани или попарени со врела вода.

4. Да се ​​чува во фрижидер квасец може да биде до 10 дена, подготвени Јогурт до 3 дена. Од нив, од начинот на кој, исто така можете да се готви на кајмак, додавајќи во сооднос 1: 2 во млекото на вриење.

5. Ако не ви се допаѓа на густината на готовиот производ, може да се додаде скроб да се згусне. На јогурт е вкусно, во готовиот производ, можете да додадете овошје, пиреа, џемови, го засладиме со шеќер или мед. Домашна јогурт може да се користи за салати, печење, итн

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Млечна храна во дуоденален улкус: млеко, јогурт, сирење, урдаМлечна храна во дуоденален улкус: млеко, јогурт, сирење, урда
Може ли да се јаде кисело млеко за гастритис?Може ли да се јаде кисело млеко за гастритис?
Може ли да се пијат кефир со дијареа?Може ли да се пијат кефир со дијареа?
Додај во исхраната на бебето млеко, јогурт и сирењеДодај во исхраната на бебето млеко, јогурт и сирење
А малку за млечни кујниА малку за млечни кујни
Кефир за гастритисКефир за гастритис
Режим и мени угостителски бременаРежим и мени угостителски бремена
Дали можам да пијам млеко, ако имате дијареа?Дали можам да пијам млеко, ако имате дијареа?
Млеко во колитисМлеко во колитис
Јогурт спречува дијабетес тип 2Јогурт спречува дијабетес тип 2
» » » Јогурт "во живо" и "неживи". Како да се направи кисело млеко за бебето. Како да се направи јогурт дома?