ma.gurushealth.ru

Правилната исхрана на дете до една година. Хранење на детето по месеци од раѓање до 1 година

Правилната исхрана дете до една година otlichaetsya на исхраната на децата по година. Доење. Најдобра храна за доенчињата е мајчиното млеко. Ова млеко е совршено прилагоден на карактеристиките на варењето и метаболизмот на детето првите месеци од животот. Таа содржи речиси сите неопходни за правилен раст и развој на супстанцијата на детето. За да се обезбеди доволно доење се важни за правилно и конзистентно прилог на детето на градите на мајката, како и целосно празнење на дојка. Затоа, по секоја хранење на детето треба да го изразат остатоци млеко, дури и ако има неколку во мајчиното млеко. Тоа е многу важно за една мајка која почитување на посебен режим и добра исхрана.

Видео: развој на детето 6-9 месеци. Физички параметри. правила на храната

Правилната исхрана на дете до една година. Хранење на детето по месеци од раѓање до 1 година

Правилната исхрана на дете до една година otlichaetsya на нутритивниот статус на деца по една година. Доење. Најдобра храна за доенчињата е мајчиното млеко. Ова млеко е совршено прилагоден на карактеристиките на варењето и метаболизмот на детето првите месеци од животот. Таа содржи речиси сите неопходни за правилен раст и развој на супстанцијата на детето. За да се обезбеди доволно доење се важни за правилно и конзистентно прилог на детето на градите на мајката, како и целосно празнење на дојка. Затоа, по секоја хранење на детето треба да го изразат остатоци млеко, дури и ако има неколку во мајчиното млеко. Тоа е многу важно за една мајка која почитување на посебен режим и добра исхрана.

Исхрана секојдневно родилката треба да содржи 180-200 гр месо, млеко, 500 мл, 50 г путер, сирење 50 г путер 50 g, 1 јајце, зеленчук 500-600 g, 200 g овошје, леб 400-500, треба да се избегнува употреба на зачини, extractives, кои можат да се пренесат непријатен вкус и мирис на мајчиното млеко. Пиењето алкохол е целосно елиминирани. Доилки треба да се набљудуваат правилно спиење и одмор, да се изврши умерено вежбање, не заборавајте да ја посетите на отворено. Исхрана на децата до една година Во првите 3-4 дена по раѓањето бебе од градите на мајка добива колострум, преодна млеко и потоа, на 2-3-та недела од доење, мајчиното млеко станува зрел и станува релативно постојана состав. Колострумот е блиску во составот на ткивото на новороденче, така organizmom- лесно се апсорбира во споредба со зрели мајчиното млеко, не содржи поголема количина на протеини, претставени главно албумини и глобулини. Казеин во дел колострумот е содржан во помал износ, но во понатамошниот овие стапки се усогласени во зрелите млеко, достигнувајќи 60:40. Во 100 мл зрели млеко содржи во просек 1,2 g на протеини, што е речиси три пати помала отколку во крава. Сепак, млеко протеини има висока биолошка вредност, тие се богати со есенцијални амино киселини се главно претставени со парична казна дел, кој го олеснува нивното варење и апсорпција и не предизвикуваат стресови во гастроинтестиналниот тракт на детето.

Во 100 ml на човековото млеко содржи во просек 3,5 g маст, која се состои од полинезаситени масни киселини. Млеко масти имаат висок степен на дисперзија, што го олеснува процесот на emulsification и обезбедува целосна апсорпција и асимилација на телото на детето. Покрај тоа, високиот степен на искористување на човечките млечни масти е зависна од присуството на свој липаза. Јаглехидрати на човечкото млеко се главно претставени од страна на лактоза, кој во 100 ml млеко содржи 6,5-7 g на лактоза млеко е главно составен од р-лактоза, кој ја промовира раст на bifidobacteria и го спречува колонизација на патогени цревна флора. Содржината на млеко минерали е пониска отколку во крава, но квалитативниот состав и односот на нивните поповолна. содржина на калциум во млекото на 4 пати, и фосфор е 2 пати помала отколку во крава. Сепак, калциум и фосфор во човечкото млеко се добро асимилирачка форма и во повеќето поволни соодноси (2: 1). Во мајчиното млеко во споредба со кравјо 2-3 пати повеќе железни соли со доволно елементи во трагови содржани :. бакар, цинк, манган, итн, и има витамини Ц, Е, А, итн, чија содржина зависи од годишното време. , природата на жената хранење моќ, нејзината деноноќниот ритми поединец, орган состојба, итн ... во мајчиното млеко ензими се присутни, кои во голема мера се олесни варењето на храната и асимилација на хранливите состојки. Човечкото млеко има моќна имунолошкиот својства се состои од антитела против голем број на болести, имуно-глобулини, клеточни елементи и bakteriosta-ки супстанции, особено лизозим и интерферон. Дете до една година треба да добијат храна во строго утврдените часови.

бебе хранење распоред сет зависност од статусот на возраста и здравјето. Здрава мандат бебиња за прв пат се применува на градите на мајката во рок од 6-12 часа по раѓањето се хранат 6-7 пати на ден секој 3-3V2 часа (ноќ скрши 6Vi-7 ч). Во првите два дена на новороденчето обично смрди на градите на мајката 10-20 мл млеко во една хранење на 3-5-ти ден -30-50 ml, 5-7-ти ден - 50-90 мл. Приближна количина на храна е потребно детето во првите денови од животот, пресметана врз основа на тежината на детето до една година, според следната формула: V = 2% од телесната тежина при раѓање x L, каде што V - волумен на храна се потребни за секое дете на вечер, и N - ден животот на детето. На пример, Деца од 5 дена со родилна тежина од 3500 g треба да добијат 70 V = G x 5 m. e. V = 350 ml млеко дневно. Како резултат на тоа, секоја хранење (на 7-еднократен хранење) детето мора да добие 50 мл млеко. Дневна количина на млеко треба дете постари од 7-8 дена треба да биде до 2 месеци Vs телесна тежина на детето, 2-4 месеци - и, 4-6 месеци -Vi и 6-9 месеци - V&. Износот на млеко по хранење пресметува со делење на дневна количина на храна на бројот на храна за. На пример, детето 3 месеци на телесната тежина на 5400 година, бројот на потребниот износ на млеко дневно K тежината на неговото тело, тоа е. Е. 900 мл. Кога 7-еднократен хранење на детето треба да се KAAD хранење 130 мл. Меѓутоа, овој метод на пресметка е само приближни и не имаат висока точност. Во првите месеци од животот, тоа е повеќе целисходно да се користи високо-калорична начин да се пресмета на електрична енергија, според кој на новороденчето во 1 ден од животот треба да добие околу 30 калории на 1 кг телесна тежина, на третиот ден - 50 kcal / kg калории постепено се зголемуваше со 10-ти ден од животот таа беше 120 kcal / kg. По постигнување на ова ниво на калории останува непроменета до истекот на 5-ти месец од животот.

Кога го користите овој метод за пресметување на калории храна 100 ml млеко земени за 70 kcal. Со цел да се тестира соодветноста цица млеко редовно да се провери мерење. Во неонаталниот период на детето треба 6-7 хранење на ден, 1-4 месеци - 6 дневно, од 4 месеци до 1 година - 5 дневно. Потребната количина на млеко за време на доењето на детето мора да си го цица за 15-20 минути. Стандарди барања дадени на 1 кг телесна тежина. треба протеини дадени под хранат со мајчино млеко или да ја замени со биолошка вредност (СРД) протеин компонента повеќе од 80% - кога хранат млечни производи со помалку од 80% п.н.е. овие вредности мора да се зголеми за 20-25%. За корекција на витамини и минерали соодносот формулации од 1 месец дете овошни сокови постепено воведени: прво, 0,5-1 лажичка (5 ml) на ден, а потоа се зголемува секој ден, и оваа сума беше прилагодена на 2 месеци на возраст од 20-25 мл. Давање сокови треба да биде по еден оброк, употребата на нив пред јадење може да го намали апетитот, бидејќи тие содржат шеќер. од сокови подобра употреба на јаболко, црна рибизла, кајсија, морков, домат (последните три - со 3 месечна возраст). Јагода и јагода сокови на првата година од животот не треба да се дава како овие плодови се многу тешко да се мијат и, покрај тоа, тие може да предизвика ексудативен манифестации. Цитрусни сокови (портокал, мандарина, лимон) треба да се толкува со претпазливост, бидејќи тие имаат многу деца, може да предизвика алергиски реакции. Цитрусни сокови најчесто се пропишани за деца постари од 3 до 4 месеци. Не се препорачува во текот на првата година од животот, сок од грозје, што често предизвикува зголемена ферментација во цревата. Исхраната на децата може да се користи и готови конзервирана сокови, комерцијално достапни храна за бебиња. Конзервирана сок содржи минерали, витамини, органски киселини и шеќери. Сокови се разјаснети и unclarified (со пулпа). Со 1,5-2 месеци возраст може да се воведе во исхраната на applesauce (рендано јаболко). Неговиот почеток до Vi- со 1 лажичка, постепено зголемување на износот на каша во волумен од овошен сок во исхраната. Од 10-12 месеци износ од јаболко каша може да се зголеми до 100 g можат да се пасира и друго овошје имаат меките ткива (на пример, банани и киви). Децата кои страдаат од запек, се препорачува да се даде pureed сливи (2-4 лажички на ден во зависност од возраста на детето). Исхраната на децата да го користите конзервирана овошни пиреа произведени од страна на нашата индустрија, особено за храна за бебиња и бебе производи на странски производство. Со 3,5 месеци на возраст во исхраната на детето мора да влезе во урда (од млечни храна).

Започне да се сирење со 1 лажичка, постепено зголемување на износот на до 20 g за еден месец во иднина бројот на кајмак се зголемува за 5 г секој последователен месец. Детето може да се даде 4 месеци жолчка од јајце, кој е извор на калциум, фосфор, железо, витамини А, Д, Ба, ПП, и понатаму да содржи сварливите протеини е вредно. Тврдо варени јајца жолчка е подобро да се даде со житарици и зеленчук пире. Прво даде Vs- V * на јајце (тресна со мајчиното млеко), и 5 месеци - VI дел од денот. C. 4,5-5 месеци возраст се администрирани во форма на првата мамка зеленчук пире (зелка, моркови, компири и слично. D.). Деца со неухранетост, анемија, Rahit`>рахитис, ексудативен дијатеза зеленчук пире е претставен како одбивањето на 2-4 недели пред t. e. да 3,5-4 месеци. Почнат да се направи супа од зеленчук со 1 лажичка и постепено во период од 10-12 дена, износот се прилагоди за да се 100-150 g Со воведувањето на дополнителна храна детето е префрлен на 5-пати хранење. Комплементарни храна треба да биде добро хомогенизира и не треба да предизвика потешкотии во голтањето. Постепено, детето мора да бидат преведени на повеќе густа и густа храна. Испрати зеленчук пире во еден од доењето, најдобри меѓу дена. Тоа не е препорачливо да се започне на наведуваш на топли денови и кога болест на детето, како и во овие случаи, новите храна може да биде слабо се вари и да предизвика цревни заболувања.

Пире од зеленчук може да се додаде растително масло, крем во износ од 5,4 g, а потоа месото. Вие исто така може да се користи зеленчук пире, се комерцијално достапни, но прво да бидете сигурни дека детето добро се поднесува од страна на сите главни компоненти се вклучени во неговиот состав. Многу корисни и да имаат добар вкус зеленчук пиреа направени од неколку видови на зеленчук :. компири, зелка, морков, тиквички, итн Конзервирана пире даде, како и готви дома: започне со 1-2 лажички и постепено да се донесе на волумен од 100-150 5,5-6 месеци, втор наведуваш житарици, 5-8% конзистентност во првиот, тогаш 10% (5,8 и 10 g житни брашно или на 100 ml вода, соодветно). Треба да се даде мешани каша која е подготвена од брашно на различни групи (овес, хељда, ориз). Kashi подготвени да полномасно млеко или зеленчук супа дополнети со 5% шеќерен сируп и 3% путер. На возраст од 7 месеци дете спроведено супа богата со екстрактивни материи, во износ од 30-50 ml тост со бел леб (2 3 g), или корка леб. Со 7,5-8 месеци, детето се даде добра (двојно) чудак говедско или свинско месо земјата (10-20 g). На третиот хранење иста возраст замени целина (кравјо) млеко или јогурт (трета мамка), која може да даде тост или бисквити. Начин на хранење на оваа возраст, препорачливо е да се изградат како што следува: 6 часот - мајчиното млеко, во 10 часот (појадок) - 8-10% млеко каша (180 грама) со Vi жолчка од јајце, 50 гр јаболко сос, во 14 часа (ручек ) - 50 g на супа со тост (3 g), 150 g на зеленчук пире, 20 g на мелено говедско месо, 50 g на овошен сок, во 18 часа - јогурт или со полно-млеко (160 g), 40 g на сирење, 10 g на бисквит во 22 часа - мајчиното млеко. Дете на 10 месеци возраст може да се замени со мелено месо кнедли, а потоа пареа шницли. Можете да ги користите конзервирана месо произведено од страна на индустријата. Во исто време, можете да внесете во исхраната на бебето риби сорти малку маснотии (Костур, треска, итн) и пилешко. Риба наместо месо принос во форма на мелено месо за ручек со зеленчук пире. риба и мелено пилешко давањето не се препорачува за алергиски реакции. До крајот на годината на доењето. Во тоа време детето добива разновидна исхрана со многу хранливи материи. Тоа не е препорачливо да го одземе детето од градите во текот на летото, за време на болест и за време на превентивни вакцинации. Земе детето од градите треба да биде постепено: прво замени доењето утро јогурт или полномасно млеко, по 5-7 дена хранење вечерта се заменува со јогурт или полномасно млеко. Во текот на првата година од животот на месец (и ако е потребно почесто) треба да се направи груба проценка на дневен Соодносот состав дете за потребните корекција на хранливи материи.

При пресметување на моќ е потребно да се користи "Табела на хемискиот состав на храна" (ур. А. Покровски. М., 1976). Евалуација на здрава храна се врши на многу начини, од кои особено значење се пред се клинички и физиолошки податоци: тежината на детето до една година, растот на детето, состојба на кожата, ткиво тургор, столче карактер, психомоторен развој, процесот на хематопоеза. се меша и шише хранење. Со недоволно мајчиното млеко е често на детето мора да се конвертира во мешани или шише хранење, која се користи за донаторот или кравјо млеко, што соодветно се измени (адаптирана). Донатор млеко може да се консумира само по пастеризација. Кравјо млеко во моментов се користи за подготовка на разни мешавини. До денес, т.н. едноставна формула млеко, кои вклучуваат различни раствори на кравјо млеко (Б и Ц-микс), практично нема ispolzuyut- тие се повеќе од историски интерес. Претходно се користи за подготовка на нивните чорби од различни житни култури (овес, хељда, ориз) - Б-мешавини во однос на млеко чорби беше 1: 1, и мешавина од Б - 1: 3. Сепак, до сега се произведува млеко во прав "тврдина" и "здравјето" на сличен состав. Во својот состав, тие значително се разликуваат од мајчиното млеко. Во овие производи компонента на протеини содржи главно казеин дел. Исто така, постои недостиг на одделни амино киселини се многу важни за одгледување на организмот, намалена содржина на масти, а оштетен масни киселини спектар, постои недостаток на полинезаситени масни киселини, постои вишок на јаглени хидрати, кои можат да доведат до метаболички нарушувања. Мешавини не е избалансиран витамини и минерали состав. Сите овие недостатоци се покаже на несоодветноста на овие производи да се обезбеди целосна храна за бебиња.

Хранење на детето по месеци од раѓање до 1 година

Бебе Исхрана Бебе Исхрана месечни извештаи Секоја мајка сака дека нејзиното бебе ќе растат здрави и паметни. И еден од главните извори на добро здравје е правилна исхрана. Се разбира, ние сите знаеме дека најдобрата храна за новороденче е мајчиното млеко трошки, но како и кога да се воведе цврста храна која може да се јаде на бебето во половина година, и она што може да се молам за малку гурманските не порано години, не секој ги знае. Па, како да се организира храна за бебиња?

Бебе исхрана во 1 месец од животот
треба да биде само мајчиното млеко. Нема вода, децата чај и други суплементи не треба да биде. Првите неколку дена по давање на мајка раѓање е само мала количина на колострумот, што е потребно на вашето дете за нормализација на гастроинтестиналниот тракт и да се заштити новороденче инфекции. Во овој период мајката треба да се фокусира на организирање на добар прилог бебето, се хранат бебето на побарувачката. Колку е поголема приврзаност - толку повеќе млеко доаѓа од нејзината мајка. Многу е важно во храна за бебиња во 1 месец е доење во текот на ноќта. Прочитај повеќе »

Хранење дете во 2 месец од животот
останува иста како и во првиот месец - само мајчиното млеко. Ако се чувствувате дека вашето бебе јаде не е дека вашето млеко, или премногу дебели или премногу тенка - изврши тестирање на влажна пелена, тоа ќе ги отфрли сите стравови. Мајка ми не може да експериментирате со вашата исхрана - стомакот на бебето се уште не е подготвена за иновации во исхрана на 2-ри месец од животот. Прочитај повеќе »

Хранење на детето во третиот месец од животот
не се разликува од снабдувањето со електрична енергија во претходните месеци. Тоа е исто така само храна за бебето е мајчиното млеко. Во овој период, на родилката може да се случи доење криза. Во никој случај не се стави на вашето дете на вештачки или мешани хранење. Често се применуваат бебе на градите, и заедно ќе се справат со овој мал проблем. Хранење на деца 3 месеци, тоа е веќе возможно да се започне да се прилагоди во времето - да се хранат во редовни интервали. Прочитај повеќе »

храна за бебиња, на 4-от месец од животот на
може да почнат да се воведе цврста храна, почнувајќи со неколку капки сок, ако детето е на вештачки или мешани хранење. Не почне да се воведе цврста храна кога бебето се чувствува тој има алергиски реакции, една недела пред или по вакцинацијата. Но, ако силата на детето 4 месеци се состои само од доењето - со воведување на дополнителна храна треба да се одложи. Прочитај повеќе »

исхрана 5 месеци на детето
Главната треба да биде мајчиното млеко. Но, ако поради некоја причина не сте почнале да се воведе цврста храна на детето - го прават тоа само по консултација со педијатар. По постепено воведување на сокови, храна за бебиња во 5 месеци може да се додаде сок со пулпа и овошно пире. Да се ​​внимава на реакција на телото на детето на нови производи и во најмала негативни последици се откаже од воведувањето на дополнителна храна. Прочитај повеќе »

Храната бебе 6 месеци
веќе не треба да се воведе цврста храна, ако не постојат медицински контраиндикации. дигестивниот систем на бебето е доволно силна, тоа ќе мора да се апсорбира, не само на мајчиното млеко, но повеќе солидна и цврста храна. И покрај ова, особено во исхраната на 6 месечно бебе треба да дојат. Секој нов производ мора да се воведе постепено, во 10 дена од денот на претходната администрација. Прочитај повеќе »

исхрана 7 месеци на детето
продолжи да се појават нови производи. Особено, млечни житни чорба. Прво што треба да им понуди на бебето каша една компонента. Вие исто така може да понуди на вашето дете да се варат и мелено говедско месо, јогурт, урда. Доењето треба да остане на власт е дете од 7 месеци во најмалку два храна за. Прочитај повеќе »

Хранење на детето 8 месеци
се повеќе и повеќе различни. На оваа возраст, детето може да бидат понудени мулти-каша, супа супа месо. Износот на месо може да биде постепено се зголемува. Вашето бебе веќе треба да имаат highchair и свој јадења. исхрана на детето 8 месеци можно е да се остави само наутро и навечер доење. Прочитај повеќе »

исхрана 9 месеци на детето
има риба. Ова се потпреме филе на океанот или река риба. Пред подготовка внимателно проверете ги врските за присуство на дури и на најмалите семе. Тие дете апсолутно никаде. Нека трошки од својот лажица и нека научат да се јаде, и покрај фактот дека на оваа возраст не е доволно што се случува. Мајка млеко е уште едно дете во 9 месеци од исхраната, иако тоа не е главна храна бебе. Прочитај повеќе »

Хранење дете 10 месеци
Станува се повеќе различни, со нови јадења од познати производи. Месо и риба филети може да се готви ќофтиња, урда - тепсија со плод. наместо тоа може да им понуди млечни каша или бебе фиде тестенини, варен во млеко. Вие може да го понуди на вашето дете конзервирана бебе. Но, во секој случај, исхраната на детето 10 месеци не треба да биде конвенционален месо или конзервирана риба. Прочитај повеќе »

исхрана 11 месеци на детето
веќе имаат оброк со зеленчук, овошје, сирење, јогурт, житарки, месо, риба филети, млеко, леб. Се уште не може да се хранат вашето бебе се што возрасните се јаде - гастроинтестиналниот тракт на детето се уште не се доволно развиени за да се вари оваа храна. Веќе треба да се формира јасна дневна рутина на вашиот трошки. исхрана 11 месеци на детето се уште треба да бидат присутни мајчиното млеко. Прочитај повеќе »

Детето на 12-ти месец од животот
во многу нешта се разликува од трошките, кој прв го зеде оружје во болница. Тој веќе знае колку знае. Само моќта на детето на 12-ти месец од животот е значително различен од новороденче исхрана. Но, родителите не треба да се опуштите и да се хранат вашето бебе како возрасни. Некои производи се уште може да му наштетат на здравјето на детето. Хранење дете на 12 месеци, треба да биде целосна, балансиран и здрав. Во текот на овој период, може да се одбие бебето од градите, ако за овој важен чекор и не сте подготвени и вашиот godovasik. Прочитај повеќе »

Исхрана на децата до една година

За половина година на бебето е подготвен да почнат да јадат не само замена за мајчиното млеко или мешавина од истите. На оваа возраст, детето запознаени со првиот храна "возрасни".

На она што производи се користат за бебиња до една година, вели Татјана Borovik, шеф на исхрана на здравите и болните деца центар за истражување на здравјето на децата.
И покрај фактот дека првиот наведуваш дете добива лажица во вистинската смисла на зборот, дури и овој износ на готвењето може да биде тешко за родителите.
По сите, вие треба да се купи со висок квалитет и апсолутно свежи состојки, ги готви во согласност со сите правила на хигиена, се исецка до саканата густина, па дури и дека со храна беа сите важни витамини.

Во повеќето случаи, подготвени да се комплементарни храна значително да го направи животот полесен за родителите и да се обезбеди на бебето со сите хранливи материи.

култури

Жито наведуваш - каша - главен извор на јагленохидрати, растителни протеини и масти, диететски влакна, железо, селен, витамини Б1, Б2 и ПП.

Цврста храна врз основа на житарици треба да започне со глутен (не содржи глутен) житни култури: ориз, леќата, пченка подоцна. Каша може да биде млечни производи или млечни без - во зависност од она што одговара на вашето бебе. Млечни-одгледуваат житни со мајчиното млеко или детето формула, бебе доби.

Во иднина, ако бебето нема проблеми со учењето, можете да започнете со користење на glyutensoderzhaschie житни: овес, јачмен, пченица, гриз и каша од мешавина на житни култури.

зеленчук

Зеленчук пиреа - извор на калиум, железо, диетални влакна, вклучувајќи пектин, како и други хранливи материи. Одредени видови на зеленчук - моркови, тиква, спанаќ - се богати со каротин, телото го претвора во витамин А, кој е од суштинско значење за нормален раст и развој на детето.

Во почетокот на воведувањето на дополнителна храна пире од зеленчук треба да се состои од еден вид на зеленчук има деликатна влакна, како што се тиквички. Понатаму, тоа е препорачливо да се користи комбинација на 3-4 овошје.

протеински производи

На нутритивниот статус на деца под една година треба да се воведуваат постепено урда и жолчка од јајце - вреден извор на животински протеини и масти, калциум и витамин Б2.

Месото содржи комплетен животински протеини, кои во говедско месо, посно свинско месо, зајачко месо, пилешко месо, пилешко, мисирка, коњ месо содржи до 20-21 проценти.

Месото содржи многу сварлива т.н. хем железо, магнезиум, цинк и витамин Б1, Б2, Б6 и Б12. се препорачува пире исхрана на месо во исхраната да се администрира кај деца постари од 6 месеци.

Риба - комплетен извор на протеини и масти, содржи омега-3 и витамини Б2, Б12 и минерали. Рибите пуштени во детската исхрана со 8-9 месеци со претпазливост, гледајќи внимателно да се види дали детето има знаци на нетрпеливост. Се користи еднаш или два пати неделно, наместо јадења со месо.

Сокови и овошни пиреа

Сокови содржат природни шеќери - гликоза, фруктоза, сахароза и органска киселина - јаболкова, лимонска, што позитивно влијае на дигестивниот процеси. Покрај тоа, тие се богати со калиум, кои во повеќето сокови до 150 mg на 100 ml, и да содржи до 2 mg железо на 100 ml.

Во индустриското производство на сок дополнително може да се додаде витамин Ц, лимонска киселина, некои минерали, природни овошни вкусови.

Првото дете треба да даде јаболко или круша сок, кои се традиционални за Русија, и помалку веројатно да предизвика алергиски реакции.

Видео: 1 месечно бебе || Одржување и развој на до една година

доењето
Доите? Ние се опише како да се подготват за исхрана, како да се избегне можни проблеми, и како треба да се јаде најмногу родилката.

Овошни пиреа се слични во составот и хранливата вредност на овошни сокови, особено оние кои содржат целулоза. Во исто време, тие содржат шеќери, органски киселини и диетални влакна во износ поголем од сокови.

Видео: Исхрана на деца под една година

млечни производи

И покрај фактот дека кравјото млеко - одличен производ за исхрана на возрасни, богата со вредни протеини и калциум, тоа не е погодна за бебиња до една година. По сите, човечкиот и кравјо млеко - тоа се две сосема различни производи. На пример, во кравјото млеко е 2,5 пати повеќе протеини отколку кај жените, а бебето таква голема количина на протеини не е потребно.

Од истата причина, и млечни производи за исхрана на децата (детски кефир, јогурт) во исхраната на детето не порано од вредност од 8 месеци може да биде воведен. И во износ од не повеќе од 200 мл на ден.

про вода

Најголемата количина на вода - околу 85 отсто - се наоѓаат во мајчиното млеко и детето формула. Структурата на "цврсти" храна - леб, каша, каша - се состои од 30 проценти вода. Така што течноста во фазата на бебето на одвикнување е доволно.

За пиење и готвење мешавини и хранење јадења е подобро да се користи специјални флаширана вода за храна за бебиња. Тоа е безбедно во однос на бактериолошки не содржи штетни хемикалии и радиоактивни материи не бара вриење.

Правила на воведувањето на секој нов производ

Воведувањето на секој нов производ започнува со мала количина и постепено се зголемува.

Новиот производ го има значењето дадено во првата половина на денот - да се спомене можната реакција на него.

Почнете да го пишувате во сокови менито житни дете, овошје и зеленчук и пиреа подобро со еден-компонента храна, да се знае точно како и што телото реагира.

Дохрана со лажица да се даде доење или формула. Нови производи не се воведени, ако детето не се чувствува добро.

воведување на дополнителна храна

Како би било голема доверба во производителот на храна за бебиња, не брзаат да го купат тоа: или од најубавите тегла "hyped" рекламирање на детски третира содржи конзерванси, адитиви, иако минимално, но сите се исти - "хемија". Затоа е подобро да се хранат своите деца дека се подготвени за себе: ќе биде тивок, и деца - здрав.

Од 4-6 месеци од животот, бебињата почнуваат да се даде на т.н. "комплементарни храна", т.е. постепено воведени во мал човечката исхрана храна која тој јаде, кога ќе порасне. Тие го прават тоа затоа што, од тоа време детето за понатамошен раст и развој не стане доволно мајчиното млеко.

Педијатри веруваат дека почнуваат да се воведе цврста храна е најдобар со 5-6 месеци од животот на детето

Прво хранење "возрасни" производи, заедно со продолжување на доењето е инициран со помали дози (1-2 лажичка на ден пред доење), постепено зголемување на делови.

Како тоа е подобро да се зголеми порции храна за вашето дете (вклучувајќи ги и сите негови функции) мајката треба да се консултира со присутните педијатар.

Корен наведуваш подобро со житарици, овошје и зеленчук пиреа кои се направени од еден од зеленчук (овошје) или заварени од еден вид на житни култури. На пример, само од овес (Херкулес), јаболко, морков или само. Штом наведуваш достигне 2-3ch јачината на звукот. лажица на ден - пире од компири може да се менуваат, односно, во утринските часови дадовме 1h. една лажица јаболков, во попладневните часови (вечер) - моркови, компири и житарици.

Традиционално (на пример, со оглед на фактот дека бебето е здраво) зголемување на делот за исхрана е како што следува:

1-2 ден - 1 час. лажица пред доење;
3-5 ден - 1,5 часа. лажица пред доење;
6-7 ден - 2-3ch. лажица пред доење;

Значи, до крајот на првиот месец од воведувањето на дополнителна храна, помагајќи да се зголеми до 150g (34 чаши). Постепено наведуваш ќе почне да ги заменат целосно доење.

Рецепти за храна за доенчиња

Ќе ви треба: enamelware, стакларија, блендер.

Во прво време, подготовка на храна за вашето бебе за само еден ден! Подоцна, кога детето ќе се навикне на новата храна, тоа ќе биде можно да се складира веќе за 2 дена и да ги чувате во фрижидер.

Kashi

Препорачани житарици: овес, гриз, хељда, ориз

Било подобро каша готвење во вид (непастеризирано млеко UHT) + вода. Така: вари на млеко со вода во сооднос од 1: 1, додавање на задница, и на крајот - на сол и шеќер. Можете да ги користите зеленчук супа (но тоа е кога треба да почнете одвикнување одржа околу еден месец или не ви овозможи со вашиот лекар) наместо вода.

Така, на 1-ви. една лажица од житни култури, ќе треба чл. течност (млеко + вода), шеќер - 1 / 4H. лажица сол - краен случај. Вие исто така може да додадете малку растително масло.

Да се ​​претвори во каша варен пире во тежина, тоа е потребно да се "лизгање" блендер, штом тоа ќе се олади на топол државата.

зеленчук пиреа

Препорачани зеленчук (последователна примена во исхраната): сквош, тиква, компири, репа, морков, зелка (карфиол, зелка, брокула), грашок (свежи или да се користат само во форма на мраз, како што не постојат конзерванси).

Варен зеленчук (но не се распаѓа!), Се стави во емајл или стакло сад, додадете малку растително масло, малку сол и "лизгање" блендер.
Почнувајќи од вториот и третиот месеци на исхрана, можете да направите зеленчук пиреа имаат неколку зеленчук.

овошно пире

Препорачани овошје (последователна примена во исхраната) јаболка, круши, сливи, цреши, боровинки, јагоди, кајсии.

Јаболка првично подобро пече и каша од пулпата на печени јаболка, а останатите овошје и бобинки кои се ослободени од кожата и коските - едноставно "лизгање" блендер во хомогена маса. Можете да додадете малку шеќер.
Суровини јаболка и круши може, исто така, се фаќа за неметални ренде (стакло, пластика).
Малку подоцна, можете да каша на повеќе овошје.

Месо, риба сос и пире од живина (2-3 месеци на комплементарни храна)

Препорачани видови на месо (секвенцата на воведувањето на исхрана), пилешко (бело месо - градите), пилешко (црвено месо - нога), говедско месо (телешко), свинско месо, мисирка, телешко месо црниот дроб, риба, јагнешко месо. Користете само малку маснотии свежо месо!

Месо (било кој) подобро да не се купи во хипермаркети мрежа, постои широка вовед во месото на различни супстанции кои ја зголемуваат телесната тежина и рок на траење. Идеален - еден пар, со пазарот, или од производител можете да им верувате.

Секое месо (пилешко) во делот за напојување за мало дете е подобро да додадете на зеленчук во сооднос 1: 3 (месо: зеленчук). т.е. направи хомогена каша, каде што постојат на месо и зеленчук.

Готви месо на детето мора да биде така: се мие, се вари додека активната вриење, се исцеди целата вода, миење на месо (може да биде директно во тава), се посипува со нова вода и варете додека не се направи (особено во однос на говедско, свинско и јагнешко месо).

Говедско, јагнешко, пилешко, мисиркино и свинско месо се добро комбинирани по вкус со било кој зеленчук и риба - со компири и моркови

Супа од зеленчук со месо:

Вари зеленчук (како ricer), одделно се вари месо (пилешко, риба) со малку сол, малку ладно.
Месото се сече на ленти (мали) во склопот на жито, се меша добро со зеленчук, ако е потребно - малку сол и додадете зеленчук супа (за пире не беше премногу стрмен), додадете растително масло и "лизгање" блендер пире државата униформа.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хранење шема: што да правиме со градите и вештачко хранењеХранење шема: што да правиме со градите и вештачко хранење
Прехрана во раното детствоПрехрана во раното детство
Додатоци за доенчиња и вештачко хранење на доенчињаДодатоци за доенчиња и вештачко хранење на доенчиња
Дои или шишеДои или шише
Хранење на дете со анемија и акутни инфекцииХранење на дете со анемија и акутни инфекции
Колку калциум треба новороденче?Колку калциум треба новороденче?
Како да знаете дека детето јадеКако да знаете дека детето јаде
Зошто детето одбива дојкатаЗошто детето одбива дојката
Доење. Составот на мајчиното млеко.Доење. Составот на мајчиното млеко.
Хранење на бебето во првата година од живототХранење на бебето во првата година од животот
» » » Правилната исхрана на дете до една година. Хранење на детето по месеци од раѓање до 1 година