ma.gurushealth.ru

Не присилувајте децата да "јаде сè"

Видео: Како се луѓе кои сакаат да се запознаат со спрејови Вита арно Макс !!

Многу родители се очајно се обидува да се млади деца да јадат зеленчук, овошје, супа или нешто друго, она што вашето дете не сака да јаде на сите.

Но, она што е зад ова, и дали треба да всушност прават нивните деца "јаде сè"?

Истражувачите на војводата Медицинскиот центар во Durham (Соединетите Американски Држави, САД) покажа дека умерено и силно изразена селективен неухранетост кај децата од предучилишна возраст е поврзана со зголемена анксиозност, депресија и недостаток на внимание и хиперактивност (ADHD).

Најновите резултати од истражувањето се објавени во американскиот весник Педијатрија.

"Изборниот моќ" во мали деца како широко распространета дека некои лекари и научници веќе веруваат дека тоа е нормален дел од развојот на децата од предучилишна возраст. Во САД, 14-20% од родителите велат дека нивните деца 2-5 години само да јадат она што им се допаѓа.

"Прашањето родителите и лекарите е: дали е потребно да се разгледа селективен исхрана кај децата на овој проблем? Според мое мислење, проблемот со овие деца не само во фактот дека тие не сакаат да јадат домати, "- рече главниот автор на најновата студија од д-р Ненси Цукер (Нанси Zucker), директор на Центарот за нарушувања во исхраната на војводата.

Од страна на студијата д-р Ненси покажа дека селективно исхрана кај децата е поврзано со одредени емоционални, социјални и физички проблеми. Таа вели дека тоа е исклучително важно за лекарите за да се утврди колку е сериозна повредата и дали е неопходно мешање во секој поединечен случај.

Во една студија на 917 деца учествуваа на возраст 24-71 месеци. Научниците интервјуираните родители или старатели со цел да дознаам како да се хранат и да се однесуваат на децата што нивната животна средина, отколку што се болни. Се испостави дека на глас кај децата од 2-5 години е поврзан со развојот на комплексни проблеми psihoemotsialnyh. Но, причината не е дека детето не го прима витамини од домати.

"Децата кои одбиваат да јадат" нормална храна ", имаат проблеми во интеракција со своите родители. Детето е навреден, се чувствува дека тој не верува никому, се спротивстави на барањата на родителите. Тоа е многу посериозна отколку што се чини, "- вели Цукер.

Истражувачите велат дека децата со селективен нарушување во исхраната најчесто се дијагностицира ментална болест во овие бебиња е двапати почеста депресија.

Според д-р Zucker, конфликт на родителите и децата, бидејќи на изборната моќ не секогаш завршува со победа и родителите се промени однесувањето на детето. Понекогаш тажна исходот станува психо-емоционални нарушувања и некои деца, па дури и како возрасни, и не можат да се надминат последиците од траумата и одбиваат мразеше од детството производи.

"Денес ние не имаат развиено ефикасни здравствени стратегии за борба селективен исхрана кај децата, така што тие се соочуваат со сериозни ризици за менталното и физичкото здравје. Итно треба да се бараат начини врз основа на докази за да им помогне на овие деца, "- рече Zucker.

Истражувачот вели дека моќта на гласање кај децата може да биде поврзано со негативно искуство во користењето на производот во минатото, но понекогаш дете едноставно не се допаѓа вкусот, изгледот, текстура на производот, како и зголемениот сетила не дозволувајте тоа да се надмине.

"Додека во возрасни, некои традиционални методи на психотерапија за да помогне да се ослободи од аверзија кон јадење, оваа терапија не е ефикасна кај малите деца. Ние треба нешто ново "- сумираше Zucker.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Младите на возраст од родителите удвојува ризикот од АДХДМладите на возраст од родителите удвојува ризикот од АДХД
Специфичниот карактер на дете до една годинаСпецифичниот карактер на дете до една година
Брза храна го намалува развојот на децатаБрза храна го намалува развојот на децата
Планирање на главните оброци и закуски бебеПланирање на главните оброци и закуски бебе
ТВ и на ризикот од дебелина кај децатаТВ и на ризикот од дебелина кај децата
Дете кое сака да јадеДете кое сака да јаде
Активности родителите не влијаат интелигенција на детето?Активности родителите не влијаат интелигенција на детето?
Обид за самоубиство кај родителите и нивните децаОбид за самоубиство кај родителите и нивните деца
Детето го јаде она што му требаДетето го јаде она што му треба
Шлемови Велосипед значително намалување на детската повредиШлемови Велосипед значително намалување на детската повреди
» » » Не присилувајте децата да "јаде сè"