ma.gurushealth.ru

Деца доењето и неговите предности

Нема потреба да се тврди дека најдобра храна е мајчиното млеко за доенчиња.

Сепак, сметаме дека е важно да се нагласи уште еднаш придобивките од доењето за здравјето на детето, повеќе, па во наше време се чини дека некои анахронизам да се хранат децата во ист начин како и жените пред многу години.

Многу полесно да се хранат новороденчето шише, но дали тоа ќе биде за доброто на детето, и самата мајка?

Гледајќи напред, додека не се наведени конкретни докази, одговорот е во мајчиното млеко е без конкуренција!

Исто како мајка го штити детето од опасностите, мајчиното млеко Таа го заштитува телото на детето надвор од проблеми.

Очигледно, тоа не е само во неговата хранлива вредност, што е, во содржината на протеини, масти, јаглехидрати, витамини и минерали (состав на женски и кравјо млеко е прикажан во Табела 1.), Но исто така и други предности во однос на кравјо млеко.

Табела 1. Просечната хемискиот состав на зрели млеко во споредба со крава (на 100 г масло за јадење дел на производот)

хранливи материи

млеко

кравјо млеко

Видео: Предности на мајчиното млеко во мешавината

вода

87,5

87,3

сува материја

12,0

12,4

Протеин, вкупно (g)

1.25

3.2

Казеин (g)

0.5

2.7

Албумин (g)

0.75

0.5

масти

3.5

3.6

Јаглехидрати - лактоза (g)

6,0-7,5

4,7-4,8

пепел

0.2

0,7

Витамини (mg):витамин А

0,6

0.03

со каротин

0,025-0,040

0.02

витамин Д

0,4-0,6 МЕ

0,00005

Е

*

0.09

C3

0-6,0

1.50

Б6

0.10

0.05

Б12

0,0003

0,0004

ПП

0,14-0,18

0.10

Б2

0,030-0,180

0.15

Б10

0,10-0,050

0.04

биотин

0,0008

0,00032

пантотенска киселина

0.24

0.38

Folacin (Восо)

;

0.0005

холин

;

23,6

Макронутриенти (mg)калиум

58,4

146

калциум

33

120

магнезиум

4

14

фосфор

15

90

натриум

13,9

50

сулфур

17

29

хлор

Видео: Уникатна компонента на мајчиното млеко - Лактоферин. доење | Кристина Khlystova

45,5

110

Микронутриенти (g):железо

150

67

бакар

40

12

цинк

530

400

Energotsennost (kcal)

284,5

259,3


* Нема достапни податоци.

На пример, мајчиното млеко има повеќе избалансиран состав на аминокиселини, кои се неопходни за нормален развој на бебето, како и постојните, очигледно, во информациите содржани во нив, регулирање на темпото на развој на детето.

Составот на мајчиното млеко се движи, да се адаптира карактеристиките на дигестивниот систем на детето: на почетокот на хранење него повеќе протеини на крајот - повеќе масти. Неоспорен предност е близината на млеко протеини за квалитативниот состав на протеините на крвниот серум. Мајчиното млеко содржи главно во ред, т.е. составена од ситни честички, протеини - албумин.

За асимилација на дигестивниот тракт на нивното дете не бара многу напор. Сепак, смилаемост и комплетноста на апсорпција на млеко протеини достигне 98-99%, крава - многу помалку. Кога урда во стомакот на млечни протеини детето кравјо формира тешко сварлива, големи и густи, крупни снегулки, се должи на присуството на говеда млеко казеин по можност, честичките од кои се доста големи.

Желудникот и цревата на детето не се секогаш во можност целосно да се справат со оваа тешка протеини. Тоа е причината зошто кравјо млеко за децата на храна мора да се разреди со вода и се вари различни житарици, или да се даде како јогурт.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Доењето не се зголеми коефициентот на интелигенција бебеДоењето не се зголеми коефициентот на интелигенција бебе
Дои или шишеДои или шише
Споредба на млеко и малиот формулаСпоредба на млеко и малиот формула
Како да знаете дека детето јадеКако да знаете дека детето јаде
Доење. Составот на мајчиното млеко.Доење. Составот на мајчиното млеко.
Бактерии откриени во мајчиното млеко, може да се идентификуваБактерии откриени во мајчиното млеко, може да се идентификува
Мешани хранење на новороденото (доење и шише)Мешани хранење на новороденото (доење и шише)
Зошто млеко формула наместо кравјо млеко?Зошто млеко формула наместо кравјо млеко?
Дали црви се пренесуваат преку мајчиното млеко?Дали црви се пренесуваат преку мајчиното млеко?
Составот на мајчиното млеко. Феталниот раст и развојСоставот на мајчиното млеко. Феталниот раст и развој
» » » Деца доењето и неговите предности