ma.GurusHealth.ru

Дијабетес го зголемува ризикот од срцев удар кај младите жени до 6 пати

Видео: Сексот и нејзиното влијание врз здравјето на мажите

Новата студија, во која беа вклучени повеќе од 7000 жени на возраст до 45 години, покажа дека шеќерната болест го зголемува ризикот од срцев удар до 6 пати во дадена популација.

За жал, ова не е последниот вознемирувачки вести, од страна на полските научници на конгрес на Европското здружение на кардиолози, што се одржа во Лондон.

Професорот Швеѓанецот Hanna (Хана Szwed) од Варшава Институтот за кардиологија рече: "Кардиоваскуларните заболувања имаат најголемо влијание на постарите луѓе, но со текот на годините што видовме зголемување на инциденцата на кардиоваскуларни болести кај младите и средовечни луѓе, без оглед на полот.

Светската здравствена организација проценува дека кардиоваскуларни заболувања се одговорни за 52% од сите смртни случаи на жени, а оваа бројка продолжува да расте. До 1% од сите срцеви напади денес се јавуваат кај жени помлади од 45 години. "

Во споредба со иста возраст без историја на срцев удар кај младите жени со МВР ги има следниве фактори на ризик:

  • Артериска хипертензија во 48,8%, наспроти 16,7%
  • Пушењето е во моментов 48,7% наспроти 40,0%
  • Пушењето во минатото 65,5% наспроти 42,7%
  • Хиперхолестеролемија 36,1% наспроти 12,5%
  • Дебелината 22,3% наспроти 15,3%
  • Дијабетес 10,6% наспроти 1,4%

Во својата студија на полски научници вклучени 7386 жени меѓу 21 и 45 години (средна возраст 42 години).

Главната независни предиктори на миокарден инфаркт ризик меѓу нив беа:
  • Дијабетес мелитус го зголемува ризикот од МИ 6 пати
  • Хипертензија го зголемува ризикот за 4 пати
  • Хиперхолестеролемија го зголемува ризикот од 3 пати
  • Пушењето за време на студијата - 1,6 пати

Научниците заклучиле дека ризикот од инфаркт на миокардот кај профили на полски жени, средовечни и постари се многу слични. Единствената разлика е во тоа што процентот на пушачи намалена брзо по 45 години.

Податоци за студијата беа земени од полскиот регистар на акутен коронарен синдром, мултицентрична националните здравствени истражувања и национално истражување за дефинирање на факторите на ризик за кардиоваскуларни болести.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ендометриоза е опасен за срцето на една женаЕндометриоза е опасен за срцето на една жена
Немањето на пари е опасно за срцето на една женаНемањето на пари е опасно за срцето на една жена
Недостаток на витамин Д по срцев ударНедостаток на витамин Д по срцев удар
Грижете се за вашето срцеГрижете се за вашето срце
Ние ги третираме депресија - штити срцетоНие ги третираме депресија - штити срцето
Коронарна срцева болест убива повеќе жени отколку мажиКоронарна срцева болест убива повеќе жени отколку мажи
Физичка активност во адолесценцијата држи срце здравоФизичка активност во адолесценцијата држи срце здраво
Жените почесто асимптоматски миокарденЖените почесто асимптоматски миокарден
Статините и фибрати да го намали ризикот од мозочен удар кај здрави луѓеСтатините и фибрати да го намали ризикот од мозочен удар кај здрави луѓе
Седи пред ТВ го зголемува ризикот од хипертензија кај децатаСеди пред ТВ го зголемува ризикот од хипертензија кај децата
» » » Дијабетес го зголемува ризикот од срцев удар кај младите жени до 6 пати