ma.gurushealth.ru

Превенција на кариес

Видео: спречување на расипување на забите

Расипување на забите е најпознатиот стоматолошки болест.

Тој ги инфицира горниот емајл слој, кој се протега подлабоко, а потоа целосно го уништува.

Употреба на големи количини на слатки и неправилна орална нега станува главна причина за кариес. Тоа предизвикува болка и придонесува за развој на сериозни болести како што целото тело, а забите, да се заврши нивната загуба.

Со цел да се спречи појавата на кариес, секогаш треба да се има предвид неколку правила кои се познати уште од детството.

првиот - ова, се разбира, превенција, односно четкање на забите најмалку два пати на ден, испирање после јадење, употребата на чепкалки за заби и забен конец, како и редовни посети на забар.


вториот правило - правилна исхрана. Вие треба да го следат начинот на исхрана, во која треба да бидат вклучени потребните витамини и минерали. За да се задржи вашата насмевка беше убава, не јадат многу топла или ладна храна, бидејќи таков пад уништува емајлот.

Не го злоупотребувајте јаглехидрати и јадат до четири пати на ден. Ова помага не само на устата, но, исто така, во текот на телото. Непцата исто така, треба да се одржуваат чисти. Ако тие крварат, тогаш тоа значи дека постои оштетување.

гуми за џвакање - бариера помеѓу телото и бактерии, па на различни лоши навики (пушење), сиромашните одржување и недостаток на витамини - директен извор на болести. Во такви случаи, може веднаш да се консултирате со вашиот лекар. Тој пропишува третман и да се обезбеди препораки за соодветна грижа.

Денес во областа на стоматологијата цени за здравствени услуги не се премногу голема, така што може да се избегне скапи.

И уште едно парче од совети.

Основа за здравјето на забите - е достапноста на потребната количина на флуор. Постојат многу производи за орална нега, кои вклучуваат овој микроелемент: пасти за заби, еликсири, итн ..

А најважно - редовно испитување од страна на специјалист. По сите, само лекар ќе може да се забележи и да се спречи појавата на кариес.

Ако не се следат едноставни правила за превенција, ова не само што може да доведе до кариес, но, исто така, целосно губење на забите.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Забоболка кај децата како вкочанети?Забоболка кај децата како вкочанети?
Натриум флуорид (натриум phthoridum). Синоними: fluossen, koreberon, натриум fluoratum, натриум…Натриум флуорид (натриум phthoridum). Синоними: fluossen, koreberon, натриум fluoratum, натриум…
Превенција на кариесПревенција на кариес
Кариес заб-болест која се карактеризира со прогресивна уништување на забен тешко ткива. Vozbuditel-…Кариес заб-болест која се карактеризира со прогресивна уништување на забен тешко ткива. Vozbuditel-…
Ftorlak (phthorlacum). Комбиниран препарат кој содржи натриум флуорид, шелак, балзам ела и други.…Ftorlak (phthorlacum). Комбиниран препарат кој содржи натриум флуорид, шелак, балзам ела и други.…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Превенција на стоматолошки заболувања во светотПревенција на стоматолошки заболувања во светот
Устата дишење штетни за забитеУстата дишење штетни за забите
Метаболизмот на минералите во забите. забен патологијаМетаболизмот на минералите во забите. забен патологија
Стоматолошки stone- вар депозити на забите. Патогенеза: фиксација на вратовите на забите…Стоматолошки stone- вар депозити на забите. Патогенеза: фиксација на вратовите на забите…