ma.gurushealth.ru

Оток на долните екстремитети причини и намалување на долните екстремитети едем

Видео: Отекување на нозете и како да го отстраните

оток на нозете Тоа може да биде резултат на задржување на течности или воспаление на траума и болести на долните екстремитети.

Многу причини за оток на нозете, како што се седи или стои работата, повредите се релативно "безопасни".

Понекогаш болката во нозете може да бидат предизвикани од опасни болести како тромбоза, или циркулаторна инсуфициенција. Затоа е многу важно време за да се дијагностицира причината и го третираат.

Посвети посебно внимание треба да се преземат за да се оток на ногата, и ако тоа е придружено со невообичаени симптоми, како што се недостаток на воздух или болка во градите.

Причини за едем нога поврзани со задршка на течности:

1. акутна бубрежна инсуфициенција.
2. Хронична бубрежна инсуфициенција.
3. Нефротски синдром.
4. кардиомиопатија (тешка срцева болест).
5. хронична венска инсуфициенција.
6. Повреда на лимфната дренажа.
7. тромбофлебитис.
8. срцева слабост.
9. перикардитис (воспаление на перикардот).
10. Преземање на одредени хормонски препарати: секс хормони.

11. Преземање на некои аналгетик ибупрофен.
12. Преземање на одредени антидепресиви.
13. Преземање на некои шеќер-намалување на лекови.
14. Преземање на одредени лекови за хипертензија.
15. период на бременост.
16. Прееклампсија за време на бременоста.
17. Продолжена седиштето (кога летаат во авион).
18. стои работа (комерцијалист, чувари).

Причини за едем нога поврзани со воспаление на ткивото:

1. инфицирани рани на нозете.
2. Ахиловата тетива прекин.
3. оштетување на лигаментите.
4. скршеници на нозете и други повреди.
5. остеоартритис (уништување на 'рскавицата).
6. Бурзитис (воспаление на зглобната капсула).
7. ревматоиден артритис.
8. гихт.
9. циста Бејкер.

Итно да побара помош ако нога оток е придружена со симптоми:

1. Болка во градите која трае повеќе од една минута.
2. Недостаток на здив.
3. вртоглавица и нарушена свест.
4. Повреда на мислата и реакција.

Можете исто така треба веднаш да побараат медицинска помош ако отокот се развива по спортски повреди, несреќи и други. Во овој случај, само лекар ќе утврди како сериозни сте во неволја.

Пред да оди на лекар, може да се обидете следниве методи за да се намали отокот:

1. Легнете на грб и да се подигне вашите нозе со користење перници.
2. Ако треба да седат или стојат за долго време, од време на време, да се земе во паузите, потег.
3. Привремено да користите лекови против болки не-рецепт, која ќе ве известам во аптека.
4. Не престанувајте да земате лекови препишани од вашиот лекар, дури и ако се сомневаат дека како можна причина за едем. Прво, бидете сигурни да се јавите на вашиот лекар.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Мезентерична венска тромбозаМезентерична венска тромбоза
Диференцијална дијагноза на хронична obliterating болести на аортата и нејзините филијалиДиференцијална дијагноза на хронична obliterating болести на аортата и нејзините филијали
Ако болки во главатаАко болки во главата
На коските на долните екстремитети, Оса-member countries inferioris, поделени во коските, формирање…На коските на долните екстремитети, Оса-member countries inferioris, поделени во коските, формирање…
Постренална форма на акутна бубрежна инсуфициенција. Ефект на ренална инсуфициенцијаПостренална форма на акутна бубрежна инсуфициенција. Ефект на ренална инсуфициенција
ХирургијаХирургија
Отекување на рак на желудникОтекување на рак на желудник
Едематозни синдром, причиниЕдематозни синдром, причини
Постпартална тромбофлебитис може да се случи во површните вени на екстремитетите, на матката вени,…Постпартална тромбофлебитис може да се случи во површните вени на екстремитетите, на матката вени,…
Болка во долниот дел на нозете. Инвазивни дијагностички методи на истрагаБолка во долниот дел на нозете. Инвазивни дијагностички методи на истрага
» » » Оток на долните екстремитети причини и намалување на долните екстремитети едем