ma.GurusHealth.ru

Вагусниот нерв и нејзината улога во фацијална болка

Видео: Во центарот на тибетскиот медицина Господар класа од д-р Namkhai Yanzhmaa на акупунктура голем

Вагусниот нерв - Мешан нерв.

Инервира на органите на вратот, градите празнина, дигестивниот тракт, органи на ретроперитонеалниот простор.

Таа има следниве основни: три јадра заедничко со нервите IX (Nucl Alae cinerea, Nucl ambiguus, Nucl Tractus solitarius ...) и сопствени парасимпатичниот јадро - Nucl. дорзалис n. vagi.

Вагусниот нерв содржи мотор, сензорни и автономни (парасимпатичниот) влакна.

Моторните влакна кои доаѓаат од моторните неврони двојно јадро на напречно-пругастите мускули на мекото непце, фаринксот, ларинксот или горниот хранопроводот. Еферентните влакна на внатрешните органи произлегуваат од грбната вагална јадро. Овие јадра (n. Ambiguus, Nucl. Дорзалис n. Vagi) имаат билатерални кортикални инервација.

Сензорни влакна обезбедување инервација на крвните садови и внатрешните органи, како и одредени кожата и dura произлегуваат од јазол чувствителни клетки - gangl. superius, gangl. inferius, кој се наоѓа односно во југуларна дупка и излез. Централните процеси јазол клетките се во мозок медулата.

Откако влезе во мозокот, влакната се поделени во искачуваат и слегуваат гранки. Сортирање гранки прекине во задниот вагална јадро клетки nerva- одат надолу заедно со пар влакната IX, формирајќи една патека завршува на Nucl. solitarius.

Од овие јадра се влакна на вториот неврон IX и X нерв, најчесто одат на спротивната страна, се во прилог на втората заедничка невронот чувствителност (лемнискус medialis) и да стигнат до таламусот. Како дел од тој пат thalamocortical влакна завршува на дното postcentral гирус.

Вегетативна (preganglionic) влакна започне во соодветна грбната јадро X парови (Nucl. Дорзалис n. Vagi).

Вклучување на postganglionic влакна се случува на јазли висцерална плексус (сончево, мезентерична et al.), И внатрешните органи. Овие влакна се обезбеди моторни инервација на мазните мускули на душникот, бронхиите, хранопроводникот, желудникот, тенкото и густа делови kishechnika- секреторни влакна се насочени кон желудникот и панкреасот zheleze- успорување влакна - да фибер-serdtsu- вазомоторни резервоари.

Вагусниот нерв произлегува од продолжениот мозок многу rootlets спојуваат во постеролатерално бразда во заеднички стеблото кое остава черепната празнина преку парталав дупка. Одредување на вратот, на вагусниот нерв е составен од neurovascular пакет, опкружен со заеднички фасцијална обвивка.

Како дел од овој пакет, освен n. вагусниот, се внатрешната југуларна Виена, внатрешната каротидна артерија. Во пониските делови на топографијата на десната и левата вагусниот нерв се различни. На површината на хранопроводот, и вагусниот нерв најчесто се поделени во голем број на големи и мали гранки, формирање на esophageal плексус.

Над hiatal плексус гранки формирана скитници стебла - предните и задните. Двете вагусниот багажникот влакна состојат десно и лево на вагусниот нерв и симпатична влакна. Инфилтрирачки заедно со хранопроводникот во абдоминалната празнина на скитници стеблата даде гранки на абдоминалните органи и плексус целијачна.

симптоми пораз

IX и X кранијалните нерви имаат заеднички јадро како дел од мозокот и заеднички да обезбеди сензорни и моторни инервација на фаринксот, ларинксот, мекото непце. Затоа синдроми прекршување на овие нерви треба да се гледа заедно.

За целосен пораз IX и X парови на моторните нерви (Nucl. Ambiguus) придружени со денервација на мускулите на мекото непце, епиглотисот, грлото, гркланот. A намалување или губење на палатален и фарингеалната рефлекси се должи на патологија на еферентните рефлексниот лак дел на.

Кога еднострана лезија означени овенати мекото непце од страна на огништето, мал јазик втурнати здрави мускули се оттргнат во спротивна насока (сл. 7). Рапав глас, со ларингоскопија откри парализа на гласните жици.

Пареза на левата платинести завеси
Слика 7. пареза лево velum


Во билатералните лезии на моторни јадра, поради парализа на мускулите на епиглотисот, течна храна ќе влезе во гркланот и душникот и поради парализа на мекото непце се влева во носната празнина. Нарушено голтање, пациентите poperhivayutsya (дисфагија). Гласот станува носната носната тон. Парализа на мускулите на грлото доведува до доделување на гласните жици и појавата на Гора - бесшумна глас, гласот на пациентот ја губи звучност станува рапав.

Пораз Nucl. Alae cinerea или чувствителни влакна придружени анестезија мукозата на мекото непце и фаринксот. Во исто време, постои намалување или губење на фаринксот и палатален рефлекси поради прекин на аферентните дел од рефлексниот лак. Пораз сензорни влакна, исто така, придружуван од губење на вкус во задната третина од јазикот.

Плунковните функција е оштетена плунковна со лезии на јадрото или глософарингеалниот нерв. Во овој случај, поради хипофункција на паротидната жлезда појавува сува уста. Поразот на XIII парови или тимпани не е придружено со сува уста, ако нормално функционирање паротидната жлезда.

Нецелосни лезија или парасимпатичниот вагусниот нерв јадра n. Дорзалис n. Vagi има срцева аритмија (тахикардија), респираторни нарушувања, како и други висцерална автономна функции. Билатералните лезии на овие јадра предизвикува смрт (поради престанок на срцеви и респираторен застој).

Иритација на инервација зона на IX и X се појавува во форма на парови laringofaringopilorospazma и разни автономни нарушувања (нарушена срцева активност, респирација, итн).

Така, лезија IX пар е придружена со прекршување на вкусот на задната третина на јазикот, анестезија грлото на погодената страна, пониски фарингеална и палатален рефлекси на погодената страна, парализа на мекото непце на погодената страна, отстапување на мал јазик во здрава страна, гушење, назална нијанса гласот сувост во устата.

Пораз вагусниот нерв, исто така поповолно води до повреда на вкус на задната третина на јазикот, фаринксот анестезија, ларинксот, трахеата страна porazheniya- намалување или губење на палатален и фарингеална развој рефлекси еднострано парализа на мекото непце, задави голтање, назален глас. Покрај тоа, се манифестира симптоми на парасимпатичниот денервација на внатрешните органи на засегнатата страна.

Билатералните јадра лезија и стеблата IX и X парови кои вклучуваат патолошки процес јадра XI и XII парови доведува до парализа на булбарна развој. Hemilesion Corticonuclear тракт не функционира како резултат на материјал прекршување на двојното кортикални инервација на јадра. Билатералните лезии обврзници кортекс со јадра IX, X, XI, XII кранијалните нерви предизвикува т.н. "псевдобулбарна парализа".

B.D.Troshin, B.N.Zhulev
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Улогата на тригеминалниот нерв во болка на лицетоУлогата на тригеминалниот нерв во болка на лицето
Јадрата на кранијалните нерви на фетусот. Language-фарингеална нерв ембрионЈадрата на кранијалните нерви на фетусот. Language-фарингеална нерв ембрион
Фацијалниот нерв. средна нервитеФацијалниот нерв. средна нервите
Вестибуларниот нерв. Истражувањето пациентот во поразот на вестибуларниот нервВестибуларниот нерв. Истражувањето пациентот во поразот на вестибуларниот нерв
Улогата на глософарингеалниот нерв во болка на лицетоУлогата на глософарингеалниот нерв во болка на лицето
X-XII кранијални нервиX-XII кранијални нерви
Хипоглосалниот нерв, и нејзината улога во фацијална болкаХипоглосалниот нерв, и нејзината улога во фацијална болка
Инервација на срцето. Хронотропен ефект. Dromotropic. Инотропен ефект. Bathmotropic.Инервација на срцето. Хронотропен ефект. Dromotropic. Инотропен ефект. Bathmotropic.
Улогата на фацијалниот нерв во пројавите на фацијална болкаУлогата на фацијалниот нерв во пројавите на фацијална болка
Семиотиката порази начин глософарингеалниот нерв. вагусниотСемиотиката порази начин глософарингеалниот нерв. вагусниот
» » » Вагусниот нерв и нејзината улога во фацијална болка