ma.gurushealth.ru

Здравје за сите е само $ 5 по лице

Видео: Дали сте ослободени од сите. Слобода и здравство. Николај Peytchev

Научниците проценуваат: да се донесе на здравјето на земјите во развој, на соодветно ниво и да ги спаси животите на милиони деца и возрасни е доволно да чип во само $ 5 по лице.

Овие пари треба да биде доволно за да обезбеди основни здравствени услуги за сите: за контрола на раѓањето, витамини и лекови за лекување и превенција на опасни болести, маларија, пневмонија, цревни инфекции, итн ..

Во Авторите на студијата Лансет пишува дека како скромен придонес ќе бидат доволни за радикални промени во 74-те најсиромашни земји на светот на квалитетот на здравствената заштита, која сметка за над 95% од вкупниот број на смртни случаи на мали деца и бремени жени.

Авторите велат дека во 2015 година во светот починале од оваа болест за повеќе од 6 милиони деца под 5 години и 300.000 жени починале од инфекции и други компликации поврзани со бременоста и породувањето.


"Многу од овие смртни случаи можеле да бидат спречени ако луѓето во земјите во развој доби пристап до основните здравствени услуги. Нашата анализа покажува дека зголемен пристап до таква помош може да биде навистина ефективна инвестирање во здравјето на човештвото ", - рече д-р Роберт Црна (Роберт црна) во соопштението од Универзитетот Џон Хопкинс.

Според неговите пресметки, собраните ќе се спречи 1,5 милиони новороденче смртни случаи секоја година, како и за смртта на децата 1,5 милиони помеѓу 1 и 5 години и 149 000 смртни случаи ново мајки износ. И тоа - на намалување на смртноста во сите три групи на половина.

истите пристап до контрацепција ќе се спречи несакана бременост 28 милиони секоја година.

Во најсиромашните земји се должи на недостаток на контрацепција секоја година умираат во просек 67 000 жени и 440 000 живородени и 473 000 деца под 5 години.

Покрај тоа, со отсуство на контрацепција годишно се врзуваат околу 560 000 случаи на раѓање на мртво дете.

"За помалку од 5 $ ($ 4.70 за да биде точно) со секој од нас би можел да обезбеди витални медицински услуги за целото човештво. Локалните здравствени работници се во можност да го направите ова, но тие немаат доволно средства за покривање на сите оние кои имаат потреба ", - изјави д-р Блек.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
СИДА се повлекуваСИДА се повлекува
Самохрани мајки здравствен ризикСамохрани мајки здравствен ризик
По 15 години, човештвото ќе се ослободи од СИДАПо 15 години, човештвото ќе се ослободи од СИДА
Слатки пијалоци убиваат 184.000 луѓе годишноСлатки пијалоци убиваат 184.000 луѓе годишно
Првиот маларија вакцина тестиранаПрвиот маларија вакцина тестирана
Алкохолот игра негативна улога во настанувањето на ракотАлкохолот игра негативна улога во настанувањето на ракот
Бактерии во цревата заштита од маларијаБактерии во цревата заштита од маларија
Вирусен хепатит станува закана №1Вирусен хепатит станува закана №1
Генетски модифицирани комарци се шири маларијатаГенетски модифицирани комарци се шири маларијата
Омега-3 масните киселини се спречи инфекција во COPDОмега-3 масните киселини се спречи инфекција во COPD
» » » Здравје за сите е само $ 5 по лице