ma.gurushealth.ru

X-поврзана агамаглобулинемија. Brutonovskaya агамаглобулинемија деца

Меѓу сите основни имунодефициенција држави најчести повреди на производство на антитела, а меѓу нив најчестиот изолиран IgA дефицит, чија фреквенција е меѓу различни раси се движи од 1: 333 до 1:16 000. агамаглобулинемија Фреквенцијата е само 1:50 000 За лицата со дефицит на антитела се карактеризира со рекурентни инфекции во кутија со епоксидна бактерии и неефикасни антибиотици.

Меѓутоа, во некои случаи, изолиран IgA дефицит или кај деца со преодна хипогамаглобулинемија инфекции не може да се отстрани. За многу видови на основното антитела недостаток појасни производи на оштетените гени. Понекогаш дефектот не е локализиран во себе Б-лимфоцитите и Т-клетки кои ја регулираат нивната функција.

на X-поврзани (brutonovskoy) агамаглобулинемија драстично оштетен созревање B-лимфоцити- кај пациенти со тешка хипогамаглобулинемија белешки, група Б клетки се отсутни, крајниците се намалува, а лимфните јазли не се реална.

А дефектен ген одбележан со долгата рака X хромозом (Q22 дел). Го енкодира brutonovskuyu тирозин киназа (Btk) B-лимфоцити кои припаѓаат на Tec-семејството на цитоплазматски тирозин кинази. Оваа киназа се синтетизира брзо во сите фази на созревање на Б-клетки и е неопходно, очигледно, за нивната пролиферација и изразување на површината на имуноглобулин. Тоа е, исто така, присутни во голем број на миелоидна клетки, но не во Т-клетки (во која било фаза на созревање).

X-поврзана агамаглобулинемија

Во сите познати случаи, фамилијарна X-поврзана (Brutonovskoy) агамаглобулинемија момчиња ниту Btk, или нејзиниот mRNA не се детектира или многу ниско ниво во клетките на имунолошкиот систем. БТК генски мутации идентификувани, а кај некои пациенти со фамилијарна историја на агамаглобулинемија без HSA. Во моментов има повеќе од 250 различни мутации на овој ген е локализиран по целата должина кодирање региони. Клиничкиот фенотип е независна од локализацијата на мутација. дефект превоз откриени од страна на неслучајна X-хромозом инактивација во B-лимфоцити, или со директна анализа на ДНК. Во семејството случаи, HSA директна анализа на ДНК ни овозможува да пренатално дијагностицирање на дефекти кај машките фетуси.

Момци со X-поврзана агамаглобулинемија во средината на акутни инфективни болести често е забележана неутропенија. Може да се претпостави дека Btk - ова е само еден од сигнални молекули кои се вклучени во зреењето на клетките на миелоидна серија, а неговиот недостаток во овие клетки се јавува само ако е неопходно нивната брза пролиферација (односно, на врвот на инфекција ..). Во коскената срцевина може да се најде пред-Б лимфоцити, но во периферната крв Б клетки се практично отсутни. Поголемиот дел од пациентите се зголеми процентот на Т-лимфоцити, но нивната функција и вредноста на нивните подгрупи, како и морфологијата на тимусот, остануваат нормални.

агамаглобулинемија со отсуство на Б лимфоцити во крвта може да биде поврзана со мутации и автозомно гени кои кодираат 1) со тежок ланец u, 2) сигнал молекула Ига, 3) адаптер поврзувач протеин B-лимфоцити (BLNK), и 4) сурогат лесен ланец X5 / 14.1. Во овие случаи, дефекти се наследуваат рецесивно.

Клинички манифестации на X-поврзана агамаглобулинемија

Повеќето момчиња со X-поврзана агамаглобулинемија во првите 6-9 месеци. практично здрав живот, од мајчините IgG антитела се задржуваат во нивната крв. Подоцна, сепак, тие се развиваат инфекции предизвикани од екстрацелуларниот гноен микроорганизми, како што се Streptococcus pneumoniae и Haemophilus influenzae, а често и Mycoplasma. Хронична габични инфекции се невообичаени. Во отсуство на неутропенија ретко се случуваат, и пневмонија предизвикана од Pneumocystis carinii. Вирусни инфекции обично се безметежен, освен вирусен хепатит и ентеровирусни инфекции.

Вовед во живо детска парализа вакцината може да предизвика парализа. Опишан како повеќе од 45 случаи на фатална хронична ЦНС различни ECHO вируси. Од функцијата на Т-клетките останува нормално, водечката улога во заштитата на телото од ентеровируси очигледно игра е антитела, особено IgA. Имало случаи HSA со истовремена недостаток на хормонот за раст.

X-поврзана агамаглобулинемија Тоа треба да се сомнева во секое машко дете со хипоплазија лимфното ткиво (крајниците многу мал, нема палпабилни лимфни јазли) и ниски концентрации на IgG, IgA, IgM и ИгЕ во серум (помалку од долната граница од 95% интервал на доверба за соодветната возраст, раса). Вкупно нивоа на имуноглобулини обично помалку од 100 мг% се. Кај пациенти со нема природни антитела (isohemagglutinins) за да се полисахарид на еритроцитите антигени A и B и не се развива антитела после вакцинирањето.

Во случај на минливи хипогамаглобулинемија доенчиња сите овие параметри се нормални. X-поврзана агамаглобулинемија е различен од OVGGG недостаток на B-лимфоцити во крвта.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Образование лимфоцити прекурзори. Лезии на матични клеткиОбразование лимфоцити прекурзори. Лезии на матични клетки
Формирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетотФормирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетот
Средно имунодефициенција кај децата, третман, симптомитеСредно имунодефициенција кај децата, третман, симптомите
X-поврзан синдром хиперпродукција на имуноглобулин m (IgM) момчињата. Мутација на CD40 CD154X-поврзан синдром хиперпродукција на имуноглобулин m (IgM) момчињата. Мутација на CD40 CD154
Комбинирана имунодефициенцијаКомбинирана имунодефициенција
Агамаглобулинемија, X-поврзан синдром хромозом Брутон половина. синдром Морфологија БрутонАгамаглобулинемија, X-поврзан синдром хромозом Брутон половина. синдром Морфологија Брутон
Тешка комбинирана имунодефициенција. Морфологија на тимусот alymphoplasiaТешка комбинирана имунодефициенција. Морфологија на тимусот alymphoplasia
Повреди на Т-лимфоцити. CD8 лимфопенијаПовреди на Т-лимфоцити. CD8 лимфопенија
Вкупно променлива хипогамаглобулинемија (ovggg) кај децата. Причина и клиникаВкупно променлива хипогамаглобулинемија (ovggg) кај децата. Причина и клиника
Мукозниот-асоцирано лимфоидно ткиво. Лимфоидно ткиво на мукозните мембрани.Мукозниот-асоцирано лимфоидно ткиво. Лимфоидно ткиво на мукозните мембрани.
» » » X-поврзана агамаглобулинемија. Brutonovskaya агамаглобулинемија деца