ma.gurushealth.ru

Chromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromil

Во третманот на алергиски заболувања користи два chromone - cromolyn (динатриумова сол на 1,3-бис (2-karboksihromon-5-илокси) -2-хидрокси) и nedocromil (piranohinolindikarbonovaya киселина). Голтањето апсорбира не повеќе од 1% од дозата на овие супстанции. Во телото, тие не се уништени и за подеднакво прикажани од страна на црниот дроб и бубрезите. Chromone да се примени уста нив кои се однесуваат на слузокожата на заболениот орган. И двете соединенија инхибираат дегранулација на мастоцитите и изолација на воспалителни медијатори.

Тие се противат на активирање еозинофили, неутрофили, макрофаги, и епителни клетки, и ја инхибираат активноста на nonadrenergic noncholinergic нерв аферентните тип C-влакна. По активирањето на мастоцитите и супстанции се спречи акумулација во него на слободен калциум и протеини фосфорилација придонесе личи moezin кој го блокира ослободувањето на инфламаторни медијатори. Сепак, механизмот на дејствување chromons недоволно истражени.

Во профилактички апликации, cromolyn и nedocromil блок рано и доцна фаза алергиски реакции. Тие се спречи на дишните патишта предизвикани од алергени и сезонски (неспецифични) зголемување на бронхијална чувствителност. Со продолжена употреба на два агенти се намали бронхијална реактивност. Тие не се прошири стеснување на дишните патишта, но ги спречи под дејство на алергени, атмосферски и индустриски загадувачи за време на вежбање, вдишување на ладен воздух, и така натаму. Д.

Cromones алергии

Кромолин и nedocromil, како ѓ тоа е најдобро да се работи во блага алергиски или егзогени, бронхијална астма, но може да се намалат симптомите и nonallergic или ендогени, бронхијална астма. Бидејќи тие не се прошири на бронхиите, со акутни напади на астма не се применува. Nedocromil е посилна cromolyn. Во бронхијална астма cromolyn се користи како 1% раствор (20 mg / 2 ml) за инхалација преку инхалатор или инхалатор измерени дози (800 .mu.g по 1 здивот). Препорачана доза: 20 mg 2-4 пати на ден преку спреј или 1,6 mg 2-4 пати на ден преку Инхалатор за измерени дози.

cromolyn помага алергиски ринитис и конјунктивитис. cromolyn подготовките за носот или очите без рецепт. Во алергиски ринитис по ноздра спреј наводнување 3-4 пати на ден (5.2 mg cromolyn во една инјекција) и со алергиски конјуктивитис вграден во секоја капки за очи од 1% 4 4-6 пати на ден раствор. Nedocromil ослободен во инхалатор измерени дози. Во бронхијална астма што е препорачливо да се земе 3,5 mg (1.75 mg по 1 здивот) 2-4 пати на ден. Рецепт може да бидат подготвени и 2% раствор на nedocromil за алергиски коњуктивитис (1-2 капки во секое око два пати на ден). Овие супстанции се безбедни дури и за долготрајна употреба. Понекогаш има чувствителност на cromolyn, кај пациенти со астма, тоа може да предизвика сувост во грлото и повремен бронхоспазам.

во однос на nedocromil, дека некои пациенти не ми се допаѓа vkus- во ретки случаи може да предизвика кашлање, течење на носот, болки во грлото, главоболка и гадење.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Во книгата "Клиничка фармакологија и фармакотерапија" Глава 10 pobochnoedeystvie лекови…Во книгата "Клиничка фармакологија и фармакотерапија" Глава 10 pobochnoedeystvie лекови…
Алергии на лекови кај децата. Причини и клиникаАлергии на лекови кај децата. Причини и клиника
Алергиски ринитис. причиниАлергиски ринитис. причини
Механизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергииМеханизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергии
Офталмологија-lekrolin и нејзината улога во третманот на алергиски болести на окотоОфталмологија-lekrolin и нејзината улога во третманот на алергиски болести на окото
Офталмологија-lekrolin во третманот на алергиски конјуктивитис, аденовирусен кератоконјуктивитис и…Офталмологија-lekrolin во третманот на алергиски конјуктивитис, аденовирусен кератоконјуктивитис и…
Формирање на гној. Еозинофили и базофилиФормирање на гној. Еозинофили и базофили
Имуноглобулин Е (IgE) и на еозинофили во алергиски реакцииИмуноглобулин Е (IgE) и на еозинофили во алергиски реакции
Индукција IgE. Учество IgE алергиски реакцииИндукција IgE. Учество IgE алергиски реакции
Видови карактеристика на алергиски реакцииВидови карактеристика на алергиски реакции
» » » Chromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromil