ma.gurushealth.ru

Механизми и одложувања продолжување на мејозата во ооцитот

локација ооцитот мејозата во државните доцнењето се врши благодарение на специфични механизми. За својот полн ооцитот созревање фундаментално неподготвена за мејозата, но по преземањето на доспеаните ооцитот мејотични компетентност во одржување на тоа во Профаза јас мејотични поделба, барем делумно, да учествуваат кумулус клетките.

Тоа е добро познато дека зрели ооцити, се одвоени од околните Cumulus клетки спонтано продолжи мејозата, без оглед на стимул LH. Иако сигнал регулирање мејотични поделба, се уште не се идентификувани, разбирање на сигнализација каскада во ootsitarnogo купето, стана многу полесно да се разбере.

стимулативниот heterotrimeric G-поврзан на рецептор-3 да guanozintrifosfatsvyazyvayuschemu протеин (GPR3) е изразена на плазма мембрана на ооцитот, тоа се смета за регулирање на посредникот Cumulus одложување на мејозата. Сепак GPR3 ​​исто така поседува активност не се зависни од LH и кумулус клетките. GPR3 илустрација на улога е фактот дека во подготовките GPR3 ​​женските јајници - / - глувци мејозата фаза по Профаза јас, што се гледа во недопрена почетокот антрален фоликул во отсуство на стимулација кумулус LH или раст.

инактивација Gs со користење на microinjection на специфични анти-GS-антитела во недопрена ооцитот фоликуло дозволувајќи ооцитот да продолжи мејозата, дури и ако Cumulus клетки се во еден комплекс со тоа. GPR3 поддржува Gs активност заради поттикнување на adenylyl циклаза и создавање на високи концентрации на cAMP, пак, за поддршка на активноста на pKa. За да креирате е потребна висока содржина на cAMP alenilattsiklazy изоформа-3 изрази ооцити.

Постапувајќи «GPR3 последната фаза од синџирот -> GS -> Камп -> RSA "pKa-зависни фосфорилација на подлогата протеини може да го инхибира продолжување на мејозата со уште непозната механизми, вклучувајќи инхибиција на фактор активност, поддршка на М-фаза (M-фаза промовирање на фактор - MPF). Ова е област за понатамошни истражувања.

мејозата во ооцитот

Продолжување на мејозата во ооцитот

Додека LH предизвикува овулација со подложување на на Cumulus клетки и излез ооцит од Профаза јас, завршување на продолжување на мејозата и може во голема мера регулирана со зрел ооцитот. За продолжување на мејозата треба да се намали износот на интрацелуларен камп, и активирање на MPF. Намалување на создавањето и падот на интензивирање на cAMP во ооцитот, очигледно промовира продолжување на мејозата.

Намалување на синтеза на cAMP посредувана инхибиторни Г-протеин, кој пак е изразена во ооцити активира GPCR, наведени leytsinnasyschennym povtorsoderzhaschim G-протеин-спарен рецептор 8 (леуцин-богат со повторени содржат G-протеин-спарен рецептор 8 - LGR8). Улогата на LH во продолжување на мејозата објаснува овој LGR8 со посредство на намалување на cAMP како LGR8 стимулирана од IGF-3, кој се изразува и се излачува од јајниците тека клетки како одговор на LH.

Деградација и инактивација на cAMP во ооцитот посредувана изразени тука како претставник на семејството на цикличен нуклеотид фосфодиестерази, PDE3A. Жерминал везикули фаза ооцити добиени од RDE3A - / - глувци се неспособни за продолжување на мејозата in vivo и да остане во оваа фаза, дури и по овулацијата. Мејоза продолжува и не по зрели ооцити овој чекор се одвоени од Cumulus клетки и култивиран ин витро. Така, глувчето модели со деактивирање на гените PDE3A GPR3 ​​и покажува нивната важна улога во регулирањето на мејозата.
Уште поважно, овие експериментални модели исто така покажуваат дека овулација и продолжување на мејозата, иако обично се случуваат истовремено, се независни процеси со различни механизми за регулација.

Наставни видео: мејозата и нејзините фази

Видео мејозата и нејзините фази

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Поларитетот на ооцит. цитоплазматски реорганизацијаПоларитетот на ооцит. цитоплазматски реорганизација
Рано фоликулогенеза. Транскрипција фактори и zona pellucidaРано фоликулогенеза. Транскрипција фактори и zona pellucida
Фази на мејозата и развој на герминативните клетки. Првиот мејотични поделбаФази на мејозата и развој на герминативните клетки. Првиот мејотични поделба
Мајките гени ефект. Кодирање протеини на ооцитотМајките гени ефект. Кодирање протеини на ооцитот
Знаци на подготвеност за ооцитот мејозата. Распуштање зародишен везикули (m)Знаци на подготвеност за ооцитот мејозата. Распуштање зародишен везикули (m)
In vitro фертилизација (ИВФ). Можности и перспективиIn vitro фертилизација (ИВФ). Можности и перспективи
Клучни точки на фоликулогенеза развој ооцитотКлучни точки на фоликулогенеза развој ооцитот
Клетките oviparous тумба со зрачење круна фоликуло. И конексин јазот крстосницаКлетките oviparous тумба со зрачење круна фоликуло. И конексин јазот крстосница
Oogenesis. Историја на студијатаOogenesis. Историја на студијата
Овулаторна фаза на менструалниот циклус. регулативаОвулаторна фаза на менструалниот циклус. регулатива
» » » Механизми и одложувања продолжување на мејозата во ооцитот