ma.gurushealth.ru

Жолтица кај новороденчето во токсоплазмоза клиника, дијагностика

Неонатални инфекции предизвикани од патогени комплекс TORCH (Токсоплазмоза, рубеола, цитомегаловирус, херпес и сифилис), се добро познати. нивните често тешко да се разликува поради Клинички манифестации во новороденчињата и нивните мајки можат да бидат минимални.

За жал, со сериозни последици за деца се е можно дури и во случај на асимптоматска болести. Познато е дека ваквите проблеми кај новороденчињата да предизвика и други инфективни агенси, но во ова поглавје ќе ги разгледаме само конгенитална инфекција предизвикана од Toxoplasma gondii, Treponema pallidum, рубела вирус, херпес симплекс и цитомегаловирус. Инциденцата на овие инфекции е висока - 0,5-2,5%.

Ако акутна токсоплазмоза се случува за време на бременоста, Toxoplasma gondii патоген инфекција може да ја премине плацентата и да предизвика оштетување ploda- случува порано оваа транзиција преку плацентата, поизразени знаци на вродени аномалии кај фетусот.

Инфекција на мајката за време на I-II триместар од бременоста можат да бидат благи или асимптоматски, иако инфекција доведува до конгенитална токсоплазмоза пренатално следи тешка болест на новороденото. За разлика од оваа ситуација бремена подоцна инфекција обично води до субклинички инфекција на фетусот или недостаток од него.

Новороденче со конгенитална токсоплазмоза
Новороденче со конгенитална токсоплазмоза

Симптомите предизвикани од Т. gondii инфекција може да вклучуваат микроцефалија, хориоретинитис, интракранијални калцификации, менингоенцефалитис и психомоторна ретардација. Паразитот се шири низ домаќин на телото, вклучувајќи притискање на црниот дроб, но изолацијата на Toxoplasma на ткиво на црниот дроб се ретки. Повеќето новородени напомене хепатоспленомегалија, жолтица, но е невообичаено.

на хистолошки преглед главно се открие воспаление на перипортална зона и изразени знаци на екстрамедуларна хематопоеза. Хепатитис може да биде единствената манифестација на болеста. Опишан microcalcification во црниот дроб на обична абдоминална Х-зраци. Серолошка дијагноза вклучува тест за ниво имуноглобулин М (IgM-ELISA), која е високо чувствителни и специфични за дијагноза на конгенитална токсоплазмоза. Ако инфекцијата трае 2 месеци живот на детето, дијагнозата се базира на тестови кои детектираат ИгГ антитела на Т. gondii.

Деца со потврдена инфекција добивањето на пириметамин третман и сулфадијазин (tindurinom) во комбинација со фолна киселина за спречување на токсичните ефекти на лекови на хематопоеза.

алгоритми пренатална дијагноза и превенција на конгенитална токсоплазмоза конечно решен. Кај бремените жени кои се развие основните токсоплазмоза може пренатална амниоцентеза со полимераза верижна реакција (PCR). Во дијагноза на конгенитална токсоплазмоза PCR амнионската течност има висока предвидувачка вредност, но ниска чувствителност.

Ова значи дека негативни студии Ова не ја исклучува фетусот болест. Вакцина против конгенитална токсоплазмоза беа тестирани на животни, но за развој на човечки вакцини се потребни понатамошни истражувања.

Хориоретинитис (болест на окото) во конгенитална токсоплазмоза
Хориоретинитис (болест на окото) во конгенитална токсоплазмоза

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Заразни болести кај новороденчињатаЗаразни болести кај новороденчињата
Токсоплазмоза кај луѓето: симптоми, третманот, симптоми, причиниТоксоплазмоза кај луѓето: симптоми, третманот, симптоми, причини
ТоксоплазмозаТоксоплазмоза
Предмет: интраутерини инфекции.Предмет: интраутерини инфекции.
Токсоплазмоза кај деца: симптоми, третманот, симптомите, дијагнозаТоксоплазмоза кај деца: симптоми, третманот, симптомите, дијагноза
Имунолошки анализа на крвта на женитеИмунолошки анализа на крвта на жените
ТоксоплазмозаТоксоплазмоза
Токсоплазмоза е паразитски болест која се карактеризира со хроничен тек, лезии нервен систем,…Токсоплазмоза е паразитски болест која се карактеризира со хроничен тек, лезии нервен систем,…
VILLITA (villuzity)VILLITA (villuzity)
Интраутерина инфекцијаИнтраутерина инфекција
» » » Жолтица кај новороденчето во токсоплазмоза клиника, дијагностика