ma.gurushealth.ru

Хронична болест графт-наспроти-домаќин (ГНДБ)

пресадување трансплантација Тоа може да биде поврзана со хронична ГНДБ. Обично, таа се развива 100 дена по трансплантацијата, но понекогаш на 60 ден. Веројатноста на реакција хронична графт наспроти домаќин болест (ГНДБ) по трансплантација на хематопоетски матични клетки (TKSK) од HLA-идентични браќа е 24%, а по кои не се поврзани TKSK- 37%. Патогенезата на хронична ГНДБ не е доволно разјаснети, но се чини дека да се земе учество во него донатор alloreactive Т-клетки со Т-лимфоцити прекурсори примачот дека поради несоодветно избор во тимусот беа автореактивните.

Видео: Извештај Е Мојсеј

Хронична графт-наспроти-домаќин (ГНДБ) наликува на мултисистемска автоимуни болести, симулирање индивидуални манифестации на Сјогренов синдром (суви очи и оралната мукоза), СЛЕ и склеродерма, лихен планус, облитеративен бронхиолитис, и примарна билијарна цироза на црниот дроб. Често постојат инфекции (сепса, синузитис, пневмонија) предизвикани од кутија со епоксидна бактерии, габи и вируси. Тоа во голема мера го одредува поврзана со трансплантација на хематопоетски матични клетки (TKSK) морбидитет и морталитет. Профилактичката администрација на триметоприм / sulfametaksazola ја намалува зачестеноста на пневмонија предизвикана од Pneumocystis carinii.

графт наспроти домаќин реакција

ризик Хронична графт-наспроти-домаќин болест (ГНДБ) се зголемува со зголемување на возраста на донаторот или примачот, после акутна графт наспроти домаќин болест (ГНДБ), кога се администрира на Број на лимфоцити, како и со користење на клетки од мултипари донатори. Реакцијата на хроничен третман на пресадување против заболување на домаќин (ГНДБ) понатаму имуносупресивни агенси се користат главно преднизон и циклоспорин, што од своја страна придонесува за развој на заразни болести. Широка лезии на кожата, тромбоцитопенија (број на тромбоцити помалку од 100 000 1 L) и брзиот напредок на реакцијата значително се влоши прогнозата.

За превенција и третман на отфрлање алографт и пресадување против заболување домаќин (ГНДБ) со користење на immunnosupressivnye значи. Бидејќи отфрлање на алографт предизвикани од активирање на Т-лимфоцити на примателот (поради да се разликува од Број на HLA антигени), без имуносупресија може да се издава само со трансплантација на ткива од идентични близнаци, како и некои висока имунодефициенција во примачот. Трансплантација на внатрешните органи бараат доживотна имуносупресија, додека корисниците на матични клетки мора да се добие имуносупресиви за 6-12 месеци до алографт пресадување.

Специјален избор на матични клетки и донаторските Т-лимфоцити елиминира пресадување против заболување на домаќин (GVHD), и овозможува користење на повеќе потентен имуносупресивни лекови, а тоа, пак, го прави возможно да трансплантација од помалку компатибилни донатори. идеална имуносупресивни агент треба да ја спречи активноста на не само лимфоцити на примачот предизвикување на отфрлање, но Број на лимфоцитите, од кои развојот на графт-наспроти-домаќин заболување кое е зависно (ГНДБ). Во исто време, тоа не треба да го наруши имунолошкиот одговор против инфективните агенси и туморските клетки (на пр. Е. одговор "мито-наспроти-тумор").

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Трансплантација на матични клетки за акутна леукемијаТрансплантација на матични клетки за акутна леукемија
Крв трансплантација на матични клетки во апластична анемијаКрв трансплантација на матични клетки во апластична анемија
Трансплантација на матични клетки во цврсти тумори на Ewing саркомТрансплантација на матични клетки во цврсти тумори на Ewing сарком
Матични клетки за трансплантација подготовка, спроведување и резултатите од постапкатаМатични клетки за трансплантација подготовка, спроведување и резултатите од постапката
Трансплантација на матични клетки и Hodgkin лимфом (Хочкиновата болест)Трансплантација на матични клетки и Hodgkin лимфом (Хочкиновата болест)
Venookklyuzionnaya заболување на црниот дроб: симптоми, дијагноза, предизвикува, третманVenookklyuzionnaya заболување на црниот дроб: симптоми, дијагноза, предизвикува, третман
Такролимус, кортикостероиди и антитела за имуносупресијаТакролимус, кортикостероиди и антитела за имуносупресија
Трансплантација на матични клетки во имунодефициенција и анемија ФанкониТрансплантација на матични клетки во имунодефициенција и анемија Фанкони
Трансплантација на матични клетки за болести акумулација и таласемијаТрансплантација на матични клетки за болести акумулација и таласемија
Трансплантација на матични клетки во српеста анемија, синдром Diamond Црното вентилаторТрансплантација на матични клетки во српеста анемија, синдром Diamond Црното вентилатор
» » » Хронична болест графт-наспроти-домаќин (ГНДБ)