ma.gurushealth.ru

Хируршки третман на синдром на кратко црево опции (ЗКК)

Видео: Туретов синдром. Третирање на синдром на Турет (лекар на YouTube)

Терминот "синдром на кратко црево"Одредување црево има должина доволни за да се одржи нормален раст и развој. За новороденчиња, оваа држава е значаен проблем, па дури и опасни по живот ситуација, бидејќи тие треба хранливи материи за зреење на виталните органи, и соматскиот раст.

причини синдром на кратко црево (CCM) може да биде интусусцепција, малротација, гастрошиза, стомакот атрезија, цистична фиброза и YANEK. Ако еден дел од тенкото црево се складира, може да изврши хируршки процедури со цел да го забават време или продолжување содржината стомакот транзит. Резултатите од таквите операции се двосмислени. Во моментов само трансплантација на дебелото црево може да се користи за да се пополни во исчезнати црево, но успехот на трансплантација е ограничен од недостаток на донатори, потребата за долгорочна имуносупресија и потенцијален ризик од болеста ", калем против домаќин".

Цревни Ткиво инженеринг - иновативен начин да се замени на цревата, каде донацијата не се користи и нема потреба за имуносупресија, како црево обновува од неговата ткиво. Ткиво инженеринг е релативно нова истражувачка дисциплина која ги комбинира инженеринг и биологија принципи за производство на ткива и органи. Како што се очекуваше, обид да се создаде нов црево стана крајно предизвикувачки.

GI само се чини едноставна тубуларна структура, која се состои од хранопроводот, желудникот, тенкото црево, дебелото црево и ректумот, но тоа е доста сложен орган. Ова тело се среќаваат на структурна сличност, но постојат посебни клеточни и функционални разлики во различни делови на цревата. Функциите кои треба да се удвои во интестиналниот симулација, вклучуваат координирана перисталтика, варење и апсорпција.

Покрај тоа, цревата Таа е една од најголемите органи на имунитетот, сепак пресоздава црево треба да дејствува како бариера против штетните ефекти и имаат потенцијал за имунолошка реакција во микробиолошки инвазија.

Шема Бјанки работа со синдром на кратко црево (ССМ)

следниве член на нашиот сајт Тоа дава преглед на тековните сознанија и достигнувања на ткиво инженеринг цревата. Особено внимание се посветува на ткиво-Инженерните тенкото црево, како најважен орган за варење на хранливи материи, од другиот дел на тенкото црево може да биде заменет, и тенкото црево - не.

функција на дебелото црево имаат огромна резерва на повеќе од 50% од тенкото црево може да се ресецира без значително влијание врз метаболизмот и исхраната. Во 1967 година, ЗКК Rickham утврдени во должина на тенкото црево 75 см или помалку. Dorney et al. Тој објави дека преживувањето е можно со апсолутен минимум на тенкото црево со должина од 15 см со зачувани ileocecal вентил и 25cm - без вентил. Сепак, повеќето истражувачи сметаат дека се одреди апсолутна должината на тенкото црево, е неопходна за опстанок, тоа е тешко. Ова зависи од должината на тенкото црево, во присуство на рак на дебелото црево, како и присуството или отсуството на ileocecal вентил.

во основа илеум Што се прилагодува подобро да јејунумот, и бебиња може да се прилагоди подобро од постарите деца и возрасните, а со тоа, може да преживее во пократок тенкото црево.

работењето на колото во синдром ЧЕКОР кратко црево (ССМ)

опции хирургија овие пациенти може да биде продолжување на дебелото црево, бавно време транзит низ цревата и трансплантација на дебелото црево. За да се зголеми должината на дебелото црево Бјанки развиена поделба техника прошири на дебелото црево анастомоза сајт со негови сегменти. Неконтролирана студија е покажано дека поволни резултати може да се постигне ако има најмалку 40 cm од тенкото црево непроменети. Јакшиќ et al. објавени генијален начин на дебелото црево издолжување преку чекор процедура (секвенцијален соединување се прошири на дебелото црево сегменти).

Предноста на овој начин Тоа е едноставноста на имплементација. Во споредба со постапката од чекор постапка Бјанки не ги уништува наборите на тенкото црево, па тоа може да биде постојано врши. И двете методи имаат одредено ниво на успех во зголемување на обемот на храна која може да се метаболизира, но овие постапки треба да се на оригиналната големина на чир беше доволно за да ефект издолжување. Покрај тоа, резултатите се влоши ако постои истовремена дисфункција на црниот дроб.

Во моментов, на најдобрите начин да се зголеми должината на цревата е трансплантација на дебелото црево. Придружник проблеми - потребата за долгорочна имуносупресија, периодични отфрлање, ограничен број на донатори, како и потенцијалот на болеста ", калем против домаќин". Се должи на очекувањата на прифатливо тело со големина до 50% од децата и постарите деца умираат, а не чекаат за трансплантација.

Неодамна, употребата комплексна комбинација на трансплантација на црниот дроб и тенкото црево Тоа е дозволено користење на поголем број на донатори. Сепак интестинална трансплантација е многу ограничена способност за решавање на проблеми во врска со бројни компликации и висока смртност. Некои бебиња не можат да бидат кандидати за трансплантација, бидејќи на тешки системски нарушувања. 5-годишна стапка на преживување по трансплантација останува на околу 50%.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дивертикулитис е поврзан со синдром на нервозно дебело цревоДивертикулитис е поврзан со синдром на нервозно дебело црево
Синдром на кратко црево (ССМ) предизвикува, епидемиологијаСиндром на кратко црево (ССМ) предизвикува, епидемиологија
Дијагноза на мекониум илеус. Тенкото црево на фетусот со цистична фиброзаДијагноза на мекониум илеус. Тенкото црево на фетусот со цистична фиброза
Ефект на синдром на кратко црево (ЗКК) на гастроинтестиналниот трактЕфект на синдром на кратко црево (ЗКК) на гастроинтестиналниот тракт
Класификација на улцеративен колитисКласификација на улцеративен колитис
Деца со синдром на нервозно дебело црево (IBS) се изложени на поголем ризик од целијачна болестДеца со синдром на нервозно дебело црево (IBS) се изложени на поголем ризик од целијачна болест
Флегмона hernial црево произлегува од некроза на дебелото црево во strangulated хернија и…Флегмона hernial црево произлегува од некроза на дебелото црево во strangulated хернија и…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Синдром Ogilvie е (акутна динамичен илеус)Синдром Ogilvie е (акутна динамичен илеус)
Eyunoilealnaya опструкција и опструкција на дебелото црево кај деца: симптоми, причини, третманEyunoilealnaya опструкција и опструкција на дебелото црево кај деца: симптоми, причини, третман
» » » Хируршки третман на синдром на кратко црево опции (ЗКК)