ma.gurushealth.ru

Ефект на цревата инфламаторен одговор кај доенчиња

Како што е веќе забележано, комензална микрофлора е способен за сузбивање на формирање на инфламаторен одговор и може да игра улога во хомеостаза. Експериментите in vitro со култура на млечна киселина бактерии клетки покажуваат намалување на воспалителните сигнал: лактобацилите се во можност да се спречи појавата на природен модел на колитис кај глувци, односно Bacteroides thetaiotaomicron може да го инхибираат NFkB од зголемување на нејзиниот извоз од јадрото.

Претходно, се покажа дека не-патогени бактерии се способни за инхибирање на проинфламаторни начин со блокирање на ubiquitination NFkB ИКВ. Исто така, се покажа дека голем број на коменсални бактерии може да го инхибираат NFkB преку овој механизам, особено со блокирање Nedd8 модификација потребен за активирање на ензимски комплекс ИКВ / убиквитин лигаза на. Можен дека премногу активно воспаление кај предвремено доенчиња може да се развиваат како резултат на недоволен колонизација на дебелото црево, а потоа и губење на регулираната воспалителни патишта инхибиција бактерии. Ова се разликува од процес кој се случува во популацијата на нормалната цревна микрофлора.

Со оглед на улогата на бактериска колонизација во голем број на цревни болести, употреба на пробиотици се чини дека е доста ветувачки насока. Пробиотиците се познати како "живи микроорганизми кои, во нормални услови на варењето способен за покренување на дополнителен ефект подобрување". Најчесто се користи како пробиотици вклучува Lactobacillus, Bifidobacterium и габи на Saccharomyces родот.

Се покажа дека тие помогне намалување на сериозноста на ротавирус дијареа и дијареа предизвикана од употреба на антибиотици, и подобрување на резултатите алергиски заболувања, како што се алергични на млечни протеини и атопичен дерматитис кравјо. Една неодамнешна мали рандомизирани контролирани студии покажале значително намалување на инциденцата на YANEK деца со ниска родилна тежина кои добиле мајчиното млеко со пробиотици (лактобацили, bifidobacteria), во споредба со бебиња хранат само мајчиното млеко.

Можеби, со текот на времето, ќе се покажа е потребна употреба на пробиотици како дел од превентивна терапија YANEK, но нивното воведување за таа цел во секојдневната пракса на понатамошно истражување. Очигледно, овие студии се покаже предностите на пробиотици во прилог исто така треба да се одговори на прашањето за безбедноста на нивната употреба, како постојат извештаи за случаи на инвазивна болест кај децата по назначувањето на пробиотик. Треба да се напомене дека овие извештаи не се спомене деца со ниска родилна тежина.

Како, тогаш, пробиотици врши и терапевтски ефект? Во новороденчиња, пробиотици може да ви помогне да се движат на нормална микрофлора. Во моментов постојат бројни познати механизми со кои пробиотици остваруваат своите корисни ефекти: подобрување на бариерната функција на епителот, конкурентни исклучување на патогени микроорганизми, директна анти-инфламаторен ефект на епителните сигнални патишта. Некои од ефектите на пробиотици може да се должи на дејството на живи микроорганизми, кои се можеби изворот на ефекторни протеини и мали молекули.

Сепак, некои од најновите истражување Се покажа дека прочистена TLR-лиганди сами можат да имаат позитивен ефект во отсуство на живи микроорганизми.

друг потенцијални терапевтски пристап, имаат помал ризик од инфекција е употребата на пребиотици. Пребиотици - не-сварлива храна состојки, од кои повеќето се долг синџир на јаглени хидрати или mucins, кои се подобри состојбата на дебелото црево, помагајќи мултиплицираат комензална микрофлора и со тоа враќање на еколошката рамнотежа во цревата. Пребиотици, исто така, да се подобри процесот на отстранување на токсините директно, а со тоа влијае на имунолошкиот одговор и обезбедување на колонизација сапрофитна флора.

овие бактерии, пак, се соединува и пребиотици произведе SCFAs, кои (1) може да го инхибираат растот на патогени микроорганизми во цревата, (2) да обезбеди за напојување Ente ROCIT како извор на бутират (3) промовирање на апсорпција на минерали и да се спречи запек. Прелиминарните студии покажале зголемена колонизација на цревната bifidobacteria и намалена колонизација од патогени микроорганизми со оние на предвремено родени бебиња кои добиле како посебен мешавини храна која содржи пребиотици (galactooligosaccharides 90% краток ланец и долг синџир фрукто 10%), во споредба со конвенционалните бебиња се хранети смеса.

Шема NFkB патишта, МАРК и IRF
Начини на интеракција протеини се означени со стрелки. Лево овие функционални класи на ензими.
ATF - трансмембрански faktortranskriptsii;
ИКВ - kappa инхибитор Б;
IKK - ИКВ киназа;
Ирак - киназа поврзани со IL-1 рецептор;
IRF - фактор транскрипција која што индуцира интерферон одговор;
Mamry - поврзани молекуларна шеми со микроорганизми;
MARK - митоген-активирани на протеин киназа;
MAPKK - MAPK киназа;
MARKKK - MAPK киназа киназа;
NFkB - нуклеарен фактор kappa B;
TLR - Toll-како рецептори;
TRAF6 - поврзани фактор 6 со TNF.

во терминот доенчиња, добивањето на мешавина со пребиотици, во споредба со оние кои се на дојка хранат, што е дефинирано во намалување столче на pH вредноста и зголемување на содржината на SCFA. Покрај тоа, ние може да се зборува за можните позитивен ефект на пребиотици на имунолошкиот систем на организмот како целина.

Сепак, назначувањето пребиотици може да биде придружена од страна на голем број на компликации, од најчестите од нив се надуеност, дијареа, кои не се во состојба да се грижи за откажување на пребиотик.

еден најновите терапија трендови е употребата на метаболитите на бактерии, за кои името "postbiotiki" ќе биде оправдано. Многу претставници од нормалната микрофлора произведе маслен киселина - на четири SCFA е производ на анаеробна катаболизмот на комплексни јагленохидрати, кои се постигне опаѓачки дебелото црево, речиси без да се вари. Бутират - главниот извор на енергија за ентероцитите, но неговата улога во растот и диференцијацијата на цревата, потиснување на воспаление и апоптоза ин витро и / или во експериментална животински модел е слабо разбрана.

Тоа е добиена со ограничена ефект со користење на бутират во случај на инфламаторни заболувања на дебелото црево кај луѓето. Можеби, ова и други деривати со ниска молекуларна тежина на нормална микрофлора на крајот и тоа е определено (и егзогени про- и пребиотици) позитивен ефект и може да се користи како терапевтски агенси во повеќето контролирани.

неодамна студии Имаме предвидени информации кои деривати комензална микрофлора може да предизвика TLR-посредувани одговори одбраната што се од суштинско значење за одржување на нормална состојба на дебелото црево. Се покажа дека глувците недостасува нормалната цревна микрофлора и, според тоа, Mamry значително повеќе чувствителни на оштетување на цревната хемиско соединение декстран сулфат натриум. Мукозниот штета како резултат на изложеност на ова соединение може да се обнови од страна на Мамври орална администрација (на пример, LPS или lipoteichoic киселина).

ова студија исто така, утврди дека опишаните заштитен ефект не е забележан кај глувците недостасува TLR2 и TLR4, со која се докажува важноста на TLR-сигнал за одбранбениот механизам на организмот-домаќин. Позитивниот ефект на пробиотик бактерии може да се објасни со ефект на индивидуалните Мамре. На пример, се покажа дека пробиотик метилиран CpG-ДНК е во можност да се запре на глувци колитис, предизвикана од дејството на натриум декстран сулфат. Покрај тоа, означени заштитни својства биле изгубени во глувци недостасува на TLR9, што укажува на директна вклученост на TLR-сигнал на заштитни клетки на цревниот систем. Се покажа дека TLR-сигнал Мамре директно инхибираат апоптозата во неутрофилите.

други рамноза Мамре гени како што се растот стромални фактори и ангиогенски фактори имаат поправка функција, па поради вклучување на повеќе брзо обновување на клетките, исто така може да се смета за заштита.

Сумирајќи ги резултатите од неколку истражување, може да се претпостави дека на слузницата (епителни клетки, имунокомпетентни клетки жител во ламина проприја или и двете од нив) може да се земе голем број содржини Мамре на цревниот лумен и да предизвикаат транскрипција одговор подобрување на заштитата на клетките. Можеби орална биорасположива TLR-лиганди може да го стимулира изразување се уште не е дефинитивно признати cytoprotective гени или фактори преживување (на пример, топлина шок протеини, trilistnyh фактори, анти-апоптотичен ефектори) и на тој начин вложи заштитна во однос на акција на епител.

Во овој поглед, Мамре може да предизвика имунолошка внатрешно напојување со трофички ефект. Се разбира, не постои апсолутна сигурност дека епител на новороденчето реагира на Мамре нормалната микрофлора во ист начин и со ист интензитет како зрел епител.

употребата на пробиотици кај предвремено родените бебиња може да ги изложи потенцијално преосетливи лигавица со незрела микрофлора имунолошкиот систем се промени многу брзо, што предизвика воспалителни компликации (до сепса). Можеби употребата на не-одржлива TLR-лиганди или деривати на метаболизмот на бактериите е помалку опасна. Понатамошното истражување е потребно со цел да се добие целосна разбирање на вродена развојот на имунолошкиот систем, вклучувајќи ги и внатрешна и индуцирани компоненти. Кога има provospalitelnyi одговор на својата анти-апоптотичен компонента во онлајн режим: in utero или во неонаталниот период?

Каков вид на процеси се контролирани под ontogenesis, и кои се предизвикани од страна на исхрана, бактерии или нивните метаболички производи? Кога се израз и функцијата на каскадата на каспазата и PRR? Одговорите на овие прашања мора да се добие пред да се донесе одлука за воведување во клиничката пракса на пробиотици или фармаколошки модулатори на воспалителни патишта.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Влијанието на бактерии во цревата на имунитетот на дететоВлијанието на бактерии во цревата на имунитетот на детето
Ефективноста на пробиотици во спречувањето на улцеративен некротизирачки ентероколитис (yanek) кај…Ефективноста на пробиотици во спречувањето на улцеративен некротизирачки ентероколитис (yanek) кај…
Вируси може да игра улога во развојот на Кронова болест и улцеративен колитисВируси може да игра улога во развојот на Кронова болест и улцеративен колитис
На пропустливост на цревата алергија во атопичен дерматитисНа пропустливост на цревата алергија во атопичен дерматитис
На имунолошкиот одговор на епител и бактерии пат на активација на апоптоза на цреватаНа имунолошкиот одговор на епител и бактерии пат на активација на апоптоза на цревата
Синдром на цревата пропустливост на системски инфламаторен одговор новороденчињаСиндром на цревата пропустливост на системски инфламаторен одговор новороденчиња
Состојбата на цревните епителни имунитет кај недоносенитеСостојбата на цревните епителни имунитет кај недоносените
Шема МАРК пат во одговор на бактериите на цревниот епителШема МАРК пат во одговор на бактериите на цревниот епител
Корисни својства на цревната микрофлораКорисни својства на цревната микрофлора
Чекор имунолошки одговор. Форми на имунолошкиот одговор. Воспаление. Рано заштитни инфламаторен…Чекор имунолошки одговор. Форми на имунолошкиот одговор. Воспаление. Рано заштитни инфламаторен…
» » » Ефект на цревата инфламаторен одговор кај доенчиња