ma.gurushealth.ru

Васкулитис хеморагична болест Henoch пурпура кај децата. причини

Видео: болест Henoch пурпура кај деца (анкета) © Schenleyn Henoch-пурпура болест

васкулитис (Воспаление на крвните садови) кај деца може да биде и идиопатска и на познати резултат на антиген (на пример, инфективни агенси или лекови кои предизвикуваат алергиски реакции). Придружени со васкулитис, и многу автоимуни болести. Степенот на васкуларна повреда може да биде умерена, како и во повеќето случаи на хеморагична васкулитис, до тешка како кај деца со нодуларен полиартеритис.

Видео: Популарни Видео - васкулитис & Henoch-SCH nlein пурпура

повеќе klassifitsatsii системски васкулитис Таа ги зема во предвид големината на локализација на засегнатите бродови, како и природата на воспалителен инфилтрат. Може да бидат погодени, како големите крвни садови (aortoarteriit) и артериоли и капилари, што е карактеристика на јувенилен дерматомиозитис. Воспалителни инфилтрати можат да содржат различни броеви на неутрофили, лимфоцити и еозинофили. Клучна улога во патогенезата на многу системски васкулитис игра имуни комплекси.

тие го активираат дополнување, ослободување тоа хемотакса компоненти (C3a, C5a), кои привлекуваат воспалителни клетки. Се претпоставува дека имунолошкиот својства комплекси со врзување на ендотелните клетки, зголемена синтеза и изразување на нивната површина адхезија молекули. Последните комуницира со други адхезија молекули на површината на неутрофилите, вклучени хемотактични фактори. Ова доведува до поделба на леукоцити лизозомални ензими кои ги уништуваат клетки матрица садови и околните ткива. Во процесот на неутрофили дегранулација, тие можат да се распаѓа со формирањето на "нуклеарна прашина" - функција leykoklasticheskogo васкулитис.

болеста Енох е

Знаци и симптоми на системски васкулитис неспецифични. Сепак, некои симптоми може да се утврди видот на примарната лезија на садови. Палпабилна пурпура означува воспаление на малите крвни садови се наоѓа во длабочината на папиларен дермисот, додека заоблени болни нодули се повеќе типични за васкуларна просечната големина.

Видео: Популарни Видео - васкулитис & болест

rheumatocelis (Порано позната како анафилактоидни пурпура) - воспаление на малите крвни садови. Дека оваа болест е најчеста причина за крварење не се поврзани со тромбоцитопенија.

Причината за хеморагичен васкулитис Тоа е непознат, но тоа обично се развива по горна респираторна инфекција. Проценките на распространетоста на оваа состојба (9 100 000), се чини дека треба да се потцени, бидејќи многу случаи не се евидентирани на болеста. Сепак, од 31.333 пациенти третирани во 54 детски ревматологија центри во САД, во 1120 година имаше некаква форма на васкулитис, во 558 беше хеморагична васкулитис. Претходно, хеморагична васкулитис процентот изнесува 1% од болница, но подобрени методи на терапија резултира со значително намалување на овој параметар.

Видео: Churg Штраус болести

Според еден од главните педијатриските центри во САД, во 1997 година процентот на пациенти со хеморагичен васкулитис беше 0,06% (62 од 9083) на сите хоспитализирани деца. Оваа болест се јавува почесто кај децата отколку кај возрасните. Инциденцата на врвот се јавува на возраст од 2 до 8 години (најчесто во зима) помеѓу. Момци болни 2 пати повеќе девојки.

пациенти хеморагична васкулитис значително зголемување на појавата на антиген HLA-DRB1 * 07. зголемување на концентрацијата ТНФ-алфа и IL-6 во активна фаза на болеста. Според едно истражување, речиси 50% од пациентите се зголеми антистрептолизин О титар, што укажува на улогата на Streptococcus А групата на хистолошки аспект хеморагична васкулитис претставува IgG со посредство на воспаление на малите крвни садови. имунофлуоресценција анализа за откривање IgA и C3 депозити во ѕидовите на малите крвни садови во гломерулите кожата и бубрезите, но улогата на активација на комплемент не е универзално прифатен од страна на истражувачите.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Системскиот васкулитис. Епидемиологија, класификацијаСистемскиот васкулитис. Епидемиологија, класификација
Хеморагична васкулитис, третман, причини, симптоми, знациХеморагична васкулитис, третман, причини, симптоми, знаци
Прва помош. Крварење во хеморагична дијатезаПрва помош. Крварење во хеморагична дијатеза
Системски васкулитис (им) група на заболувања кои се карактеризираат со системски воспалителни…Системски васкулитис (им) група на заболувања кои се карактеризираат со системски воспалителни…
Ако главоболка васкулитис и полиартеритисАко главоболка васкулитис и полиартеритис
Оштетување на панкреасот во системски болести на сврзното ткиво и васкулитис: ревматска треска,…Оштетување на панкреасот во системски болести на сврзното ткиво и васкулитис: ревматска треска,…
Хеморагична васкулитис (Henoch Schönlein болест) системски лезија капилари, артериоли, венули,…Хеморагична васкулитис (Henoch Schönlein болест) системски лезија капилари, артериоли, венули,…
Системски васкулитис и васкулопатијаСистемски васкулитис и васкулопатија
Кожен васкулитис: Третман, симптомитеКожен васкулитис: Третман, симптомите
Хематологија-хеморагична дијатезаХематологија-хеморагична дијатеза
» » » Васкулитис хеморагична болест Henoch пурпура кај децата. причини