ma.gurushealth.ru

Ефект на мајчиното млеко на цревната раст на трофични функција

Видео: Калциум Таблетите Д3 Nycomed Форте Complivit, магнезиум Б6: аналози / апликации / критика / читање / цена

Значење на трофични фактори млеко Таа е една од најпознатите студирал области за детска гастроентерологија и исхрана. Посебен трофични раст пептид фактори кои се присутни во мајчиното млеко и се отсутни во вештачки формулите за новороденчињата се исклучително корисни за бебиња, бидејќи намалување на појавата на сепса и YANEK.

Истражувањата спроведени на новородените животни, Тоа го потврдува фактот дека мајчиното млеко има поголем трофички ефект врз гастроинтестиналниот тракт од вештачка мешавина која е пронајден во анализа на структурните и типична експоненти на растот на клетките. Сепак, најзначајните придобивки на мајчиното млеко не се поврзани со зголемување на неонатална црево, како и на мембрана бариера функција на мукозните и имунитет.

постојат докази Со цел што immunoprotective фактори на мајчиното млеко (на пример, sIgA, лактоферин, олигосахариди) моделирање на функцијата на имунолошкиот систем и мукозни бактериска колонизација ограничување случаи на инфекција, сепса и YANEK. Многу од млеко трофични фактори се полипептиди кои преживуваат во дигестивниот процес, да го задржи својата биолошка активност, да разговарате со специфични рецептори се присутни на цревната мукоза епител на доенчињата.

во некои истражување Се покажа дека факторите на раст во млекото го стимулира растот на доенчиња црево кога ќе пристигнат во очистеното и рекомбинантна форми на усни или системски пат. Исто така, за предвремено родените бебиња зголемена пропустливост на дебелото црево може да се олесни апсорпција во фактори на раст на млеко пептид, сепак, свесни за неколку случаи каде што процесот е основана како физиолошки значајни.

Влијанието на ентерална исхрана во гастроинтестиналниот тракт

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Доењето не се зголеми коефициентот на интелигенција бебеДоењето не се зголеми коефициентот на интелигенција бебе
Фактори на раст на гастроинтестиналниот трактФактори на раст на гастроинтестиналниот тракт
Споредба на млеко и малиот формулаСпоредба на млеко и малиот формула
Содржината на протеини во мајчиното млеко и нејзиниот ефект врз новороденчето раст. Утврдување на…Содржината на протеини во мајчиното млеко и нејзиниот ефект врз новороденчето раст. Утврдување на…
Доење. Составот на мајчиното млеко.Доење. Составот на мајчиното млеко.
Модерни насоки превенција улцеративен некротизирачки ентероколитис (yanek)Модерни насоки превенција улцеративен некротизирачки ентероколитис (yanek)
Ефект на омега-3 масни киселини на раст и развој на гастроинтестиналниот тракт (GIT)Ефект на омега-3 масни киселини на раст и развој на гастроинтестиналниот тракт (GIT)
Бактерии откриени во мајчиното млеко, може да се идентификуваБактерии откриени во мајчиното млеко, може да се идентификува
Дали црви се пренесуваат преку мајчиното млеко?Дали црви се пренесуваат преку мајчиното млеко?
Составот на мајчиното млеко. Феталниот раст и развојСоставот на мајчиното млеко. Феталниот раст и развој
» » » Ефект на мајчиното млеко на цревната раст на трофични функција