ma.gurushealth.ru

Ефектот на големи дози на витамин К во недоносените

Фармаколошки дози на витамин К употребени во неонаталниот период за спречување на хеморагична болест. Во 1960-тите години. Тие се објавени извештаите на хипербилирубинемија и керниктерус кај недоносените третирани со високи дози на витамин К (менадион). Оваа форма на витамин К формира силна врска со протеини, сега тоа не се применува.

Во терминот доенчиња профилактички се администрира 1 mg витамин К интрамускулно, беше откриено асоцијација со следните појава на леукемија, но истражувањето спроведено во рамките на овој однос не е потврдена.

Неколку студии се обиделе да се идентификуваат на односот помеѓу пери и интравентрикуларна хеморагија (Пиво) и витамин К недостаток кај деца со ниска родилна тежина. Се смета како превенција препишува на бремени витамин К.

Потребата за витамин К

Сепак, со оглед на многу сиромашни трансфер на витамин К плацентата и мешани резултати од овие истражувања, не можеме да кажеме дека пивото кај недоносените се должи на недостаток на витамин К во времето на нивното раѓање. Всушност, ние знаеме многу случаи на пиво, што резултира со 3 или повеќе дена откако децата имаат и превентивна доза на филоквинон. Ова сугерира дека витаминот К не е целосно спречува пиво.

Видео: Број 30 - Топ 21 факти за хормони, објаснувајќи како тие влијаат врз нашето однесување

До денес, нема податоци за токсичност на витамин К, доделени од предвремено родени бебиња во препорачаните дози.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Недостатокот на витамин А и токсичност кај новороденчињатаНедостатокот на витамин А и токсичност кај новороденчињата
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Недостаток на витамин А (ксерофталмија, дефицит на ретинол) се појавува во недостаток на витамин А…Недостаток на витамин А (ксерофталмија, дефицит на ретинол) се појавува во недостаток на витамин А…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
На потребата за витамин К во новороденчињаНа потребата за витамин К во новороденчиња
Дебелината предизвикува недостаток на витамин ДДебелината предизвикува недостаток на витамин Д
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Книгата "клиничка фармакологија и фармакотерапија" Содржина Поглавје 23 витаминиКнигата "клиничка фармакологија и фармакотерапија" Содржина Поглавје 23 витамини
Недостаток на витамин C (дефицит на аскорбинска киселина, болест, болест et al.). Витаминот Ц игра…Недостаток на витамин C (дефицит на аскорбинска киселина, болест, болест et al.). Витаминот Ц игра…
Витаминот Д е бескорисна за здравјето?Витаминот Д е бескорисна за здравјето?
» » » Ефектот на големи дози на витамин К во недоносените