ma.gurushealth.ru

Мастоцитите во алергиски реакции

Видео: Елена Malysheva. Симптоми и третман на коприва

мастоцити формирана од CD34 хематопоетски прогениторни клетки од коскената срцевина во крвта, а потоа и до ткиво, каде што ткиво специфични се подложат на созревање. За развој на градни клетки и опстанок е потребно интеракција на рецептор на тирозин киназа c-kit лиганд, фибробласти доделени со c-kit, CSF. За разлика од зрели базофили, зрели масните клетки во крвта обично се отсутни. Тие се концентрирани во сврзното ткиво, кои често се наоѓа во близина на крвни садови под епителни површини во контакт со надворешната средина (на респираторниот тракт, гастроинтестиналниот тракт и кожата).

Така, многу локацијата на мастоцитите придонесува за нивното учество во алергиски реакции. Кај луѓето се разликуваат барем две под-популација на мастоцитите: некои од нив содржат само триптаза, другите - и триптаза и химаза. Првата локализирана главно во белите дробови и на мукозата на тенкото црево, а второто се наоѓаат во кожата, гастроинтестиналниот тракт и субмукозата крвните садови.

Во одговор на стимулација на мастоцитите лачат голем број на посредници, кои имаат различни ефекти врз алергиски воспаленија и функцијата на органот. Овие супстанции се веќе присутни во гранулите на медијатори (на пример, хистамин, протеогликани и серин протеаза), како и de novo синтетизира мембрана липиди, цитокини и хемокини. Најважните медијатори на липидите природа - се производи на циклооксигеназа и липоксигеназата патишта на метаболизмот на арахидонска киселина, се многу про-воспалителни активност.

Видео: Живот здрави! Висока температура - алергија на полен

мастоцитите во алергија

главните производ на патот на циклооксигеназа Се простагландин D2, а главните производи на липоксигеназата пат - sulfidopeptidy леукотриени (леукотриен C4 и неговите деривати D4 и Е4). Мастоцитите се произведе и цитокини, вклучувајќи ги и оние кои го стимулираат одговор Th2-клетки (IL-4, IL-13, GM-CSF), да го промовира инфламаторен одговор реорганизација ткиво (TNF-a, IL-6) и контролирано (трансформира фактор на раст, васкуларните ендотелни фактор на раст). Имунолошка активација на мастоцитите и базофилите обично започнува со крос-поврзување на комплексни FceRI со IgE и поливалентни алерген.

Видео: Кверцетинот со Бромелаинот кверцетинот СО бромелаин

IL-4 и ИгЕ, подобрување FceRI израз на мастоцитите површина. Од терапевтска гледна точка, интересно е дека кога се администрира антитела IgE, намалување на нивото во серумот, износот на FceRI на површината на мастоцитите се намалува. Причина дегранулација на мастоцитите не-имунолошки стимуланси: поливалентна лектини (CONA), основни молекули, како што соединението 48/80, морфин, еозинофили големи основен протеин и супстанција P, како и разни IgE-IgE-зависни и независни фактори мононуклеарни клетки, стимулирање на ослободување на хистамин .

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Механизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергииМеханизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергии
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Се открија генот вибрационен уртикаријаСе открија генот вибрационен уртикарија
На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.
Формирање на гној. Еозинофили и базофилиФормирање на гној. Еозинофили и базофили
Имуноглобулин Е (IgE) и на еозинофили во алергиски реакцииИмуноглобулин Е (IgE) и на еозинофили во алергиски реакции
Индукција IgE. Учество IgE алергиски реакцииИндукција IgE. Учество IgE алергиски реакции
Видови карактеристика на алергиски реакцииВидови карактеристика на алергиски реакции
Чекори на интеракција на имуните клетки. Хипотезата на две фазиЧекори на интеракција на имуните клетки. Хипотезата на две фази
Теофилин во алергиски реакции. Нови лекови за лекување на алергии кај децатаТеофилин во алергиски реакции. Нови лекови за лекување на алергии кај децата
» » » Мастоцитите во алергиски реакции