ma.gurushealth.ru

Ефектот на големи дози на витамин А до предвремено родени бебиња

Видео: Vitahrom. сибирски здравје

Еден од најконтроверзните прашања е можноста за подобрување на протокот на бронхопулмонарна дисплазија (BPD) на позадината на многу високи дози на витамин А (900 ug / kg / ден). Како причина за употреба на витамин А со бронхопулмонарна дисплазија (BPD) служи не само на лекување (регенерирачка) акција на ткаенина, но исто така, дека ретинол, ретинил палмитат и ретиноична киселина се јаки антиоксиданси.
Тоа е докажано дека кај предвремено родените бебиња во назначувањето на високи дози витамин А Интрамускулна администрација поефикасно од ентерална прием.

Видео: сокот од грејпфрут за време на бременоста

беше спроведена анкета рандомизирани испитувања, витамин А, кои се користат во големи дози (> 450 mg / kg / ден) парентерално за спречување на хронична болест на белите дробови. До денес, објавените резултати од 6 рандомизирани испитувања.

Еден од нив е и големината на примерокот, во 4 пати поголема од онаа во сите други студии, каде предмет на студијата беа недоносени со многу ниска родилна тежина (401-1000 g). Дека му била дадена во оваа студија, витамин А во доза од 15 000 мг интрамускулно 3 пати неделно, освен доза која детето може да добие со ентерална и парентерална исхрана.

Во принцип, резултатите од овие истражување двосмислена. Ниту еден од студии не се потврди значителен ефект на витаминот А администрација во големи дози за да се намали стапката на смртност, намалување на времетраењето на механичката вентилација, намалување на времетраењето на хоспитализација.

Стапка на потрошувачка на витамин А

Мета-анализа на сите 6 студии Се покажа тенденција на намалување kislorodozavisimosti до 1 месец од животот на преживеаните, но резултатот не беше статистички значајна (RR 0.93). Една студија во која најголем број на деца не е откриен статистички значајна разлика во студијата на комбинираната смрт крајната точка што е зависноста на кислородот во 36 недели (0,89) беше вклучена.

Сепак, имаше статистички значајно намалување Во зависност од кислород во 36 недели во една група на деца кои примиле витамин А (RR 0.85). На потребата за дополнителен кислород на 36 недели по породувањето возраст се намали од 62% во групата на деца кои не добиваат дополнителни витамин А, 55% кај деца кои се на витамин А се администрира. Во спротивно, може да се каже дека за пациентот на сила на 1 треба да се донесат дополнителни витамин А 14,5 бебиња.

Некои од нив се однесуваат на повтори инвазивни интрамускулна инјекција на витамин А за таков умерен ефект. Ниту една од студиите немаат несакани ефекти од администрацијата на големи дози на витамин А.

Следење на несакани реакции Лежев во динамична следење на состојбата на голем фонтанела и спроведување на биохемиски анализи со кои се идентификуваат токсичност на витамин А.

Видео: наследни метаболички болести

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Барања витамин А во новороденчињатаБарања витамин А во новороденчињата
Недостаток на витамин А (ксерофталмија, дефицит на ретинол) се појавува во недостаток на витамин А…Недостаток на витамин А (ксерофталмија, дефицит на ретинол) се појавува во недостаток на витамин А…
На потребата за витамин К во новороденчињаНа потребата за витамин К во новороденчиња
Потребата за витамин Е кај новороденчињатаПотребата за витамин Е кај новороденчињата
Книгата "клиничка фармакологија и фармакотерапија" Содржина Поглавје 23 витаминиКнигата "клиничка фармакологија и фармакотерапија" Содржина Поглавје 23 витамини
Ретинол (retinolum). Витамин А (vitaminum а). Транс-9,13-диметил-7- (1,1,5-триметил-5-ил-C6)…Ретинол (retinolum). Витамин А (vitaminum а). Транс-9,13-диметил-7- (1,1,5-триметил-5-ил-C6)…
Недостаток на витамин Д во новороденче клиника, дијагностикаНедостаток на витамин Д во новороденче клиника, дијагностика
Обвини витамин. Се состои од растенија кои содржат витамин Ц, Ц, каротеноиди и други супстанции.…Обвини витамин. Се состои од растенија кои содржат витамин Ц, Ц, каротеноиди и други супстанции.…
Aevitum (aevitum). Раствор во масло, кој содржи 1 ml на ретинол ацетат (витамин А) 35 mg (околу…Aevitum (aevitum). Раствор во масло, кој содржи 1 ml на ретинол ацетат (витамин А) 35 mg (околу…
Videhol (videcholum). Молекуларна соединение холекалциферол (витамин DZ) со холестерол. Безбојни…Videhol (videcholum). Молекуларна соединение холекалциферол (витамин DZ) со холестерол. Безбојни…
» » » Ефектот на големи дози на витамин А до предвремено родени бебиња