ma.GurusHealth.ru

Атопичен атопичен дерматитис. причини

Дифузна (атопичен) неуродермитис - болест на кожата придружени со многу интензивно чешање. Тоа влијае на повеќе од 10% од децата и често се поврзува со зголемени нивоа на IgE во серумот. Речиси 80% од случаите тоа е придружена од страна на алергиски ринитис и / или астма.
Во патогенезата на дифузни неуродермитис интеракцијата на генетски, еколошки и имунолошки фактори. Современи методи на лекување на оваа болест се базира на разбирање на механизмите за развој.

Системски имунолошки одговор кај атопичен neyrodermtite. Поголемиот дел од пациентите откриени еозинофилија и зголемено ниво на IgE во крвта. Производство на IFN-y (инхибитор на функцијата на Th2 клетки) Т лимфоцити на периферната крв е намалена, и поголеми, повисоки концентрации на IgE во серумот. Еозинофилија и покачени нивоа на IgE се поврзани со зголемување на бројот на алерген Т лимфоцити лачат IL-4, IL-5 и IL-13.

имунопатологија на кожата во атопичен neyrodermtite. лезии на кожата на пациентите се карактеризира со умерена хиперплазија на епидермот и присуство на ретки Т клетките се инфилтрира околу крвните садови. Свежиот лезии се спонгиоза - изрази епидермалните меѓуклеточната едем. На површината на дендритичните кожата АПЦ (Лангерхансови клетки) во лезии и во помала мера, е нивната сегашна IgE молекули.

Видео: резултати. Неуродермитис. лична историја

имајќи го ова имуноглобулин Лангерхансовите клетки се, очигледно, имаат важна улога во претставувањето на кожата алергени Th2 клетки. Околу венули локализиран големи Т клетки инфилтрати, понекогаш содржи моноцити / макрофаги. Бројот на мастоцитите во различни фази на дегранулација останува нормално.

атопичен неуродермитис

За хронично лезии карактеристика lihenizirovannyh хиперплазија епидермисот со mezhsosochkovymi клинови, хиперкератоза и мало спонгиоза. Епидермисот е главно присутни во IgE-имајќи Лангерхансови клетки, и во дермисот - макрофаги. Број на мастоцитите и еозинофилите се зголеми. Се смета дека еозинофили поддршка на алергиски воспаленија со секретирање на цитокини и медијатори, и оштетување на ткивото, ослободување на активен кислород радикали и нивните токсични протеини гранули.

Имунолошката реакција на кожата во атопичен neyrodermtite. Како и во непроменета кожа и свежи лезии се претстават повеќе клетки кои го изразуваат IL-4 и IL-13 отколку во здрава кожа. Во исто време, бројот на клетки за производство на IFN-гама и IL-12, е мал. Во хронична лезии во споредба со свежи откриени многу помалку клетки кои секретираат IL-4 и IL-13, но поголеми од оние кои лачат IL-5, GM-CSF, IL-12 и IFN-y.

Така, на позадината еозинофили и макрофагите инфилтрација во свеж Т-лимфоцитна инфилтрира доминантна изразување на IL-4 и IL-13, но во хронично воспаление фокуси - изразот на IL-5, GM-CSF, IL-12 и IFN-y. Зголемена секреција на IL-12 е од особено значење, бидејќи ова цитокини игра клучна улога во развојот на TH1 клетки и секреција еозинофили и / или макрофаги во хронично воспаление фокуси може да го промовираат формирањето или То-ти-клетки.

Видео: Третман на неуродермитис

атопичен дерматитис - тоа е семејна болест со значајни придонеси од мајчината гени. Идентификувани кандидат гени на оваа болест укажуваат на нејзината заедничка генетска основа со другите алергиски болести. Од посебен интерес е улога на еден сегмент од хромозом 5 q31-33, бидејќи тука е концентрирана ген семејството на цитокини: IL-3, IL-4, IL-5, IL-13 и GM-CSF, кои се изразени од страна на Th2 клетки. Асоцијација е формирана T-алел (полиморфизмот -590 C / T во промотор регионот на IL-4 ген) со дифузни неуродермитис.

како Т-алели има повисока промотор активност од C-алел, податоците покажуваат дека осетливоста да се дифузни неуродермитис поврзан со зголемување на транскрипцијата на IL-4 ген. Исто така, поврзани со дифузна неуродермитис активирање на мутација и ген-субединица IL-4 рецептор. Во оваа болест, исто така, се наоѓа функционални мутација на промотор регионот на хемокин RANTES на C-C и кодирање регионот варијанта IL-13 ген.

Видео: Третман на неуродермитис

Подложност локуси за дифузна неуродермитис идентификувани и истражувања за геномот. Линкови спојката болест со сегмент q21 на хромозомот 3, каде што гените на костимулаторни молекули, CD80 и CD86, кои се вклучени во активирање на Т клетките, како и сегментите lq21 и 17q25, поврзани со псоријаза. Така, подложност на дифузни неуродермитис влијаат гени контролирање реакции на кожата, без оглед на алергиски механизми.

Видео: третман неуродермитис. Како да се третираат неуродермитис народни лекови

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Атопичен гастритис, нејзините симптоми и третманАтопичен гастритис, нејзините симптоми и третман
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
На пропустливост на цревата алергија во атопичен дерматитисНа пропустливост на цревата алергија во атопичен дерматитис
Компликации на атопичен дерматитис, дифузен. Прогноза дифузна неуродермитисКомпликации на атопичен дерматитис, дифузен. Прогноза дифузна неуродермитис
Алергиски реакции. IgE со алергиски реакцииАлергиски реакции. IgE со алергиски реакции
Приказни boleznidermatologiya и венерологијаПриказни boleznidermatologiya и венерологија
Атопичен и себореичен дерматитис ЏардијазатаАтопичен и себореичен дерматитис Џардијазата
Приказни boleznipediatriyaПриказни boleznipediatriya
Атопичен дерматитис (атопичен дерматитис) - пореметување на кожата се карактеризира со чешање,…Атопичен дерматитис (атопичен дерматитис) - пореметување на кожата се карактеризира со чешање,…
Прочистена стафилококна токсоид (aw). Отпорност на стафилококна токсоидПрочистена стафилококна токсоид (aw). Отпорност на стафилококна токсоид
» » » Атопичен атопичен дерматитис. причини