ma.gurushealth.ru

На потребата за витамин К во новороденчиња

Во споредба со другите витамини растворливи во масти на бебе треба витамин К Малку е познато. Витаминот К е наоѓаат во мајчиното млеко масти globule. Мајчиното млеко содржи вкупно помалку од 10 g / l.

Концентрацијата зависи од износот витамин, влегуваат телото на мајката. Според едно истражување, концентрацијата на витамин К во 6 мајките кои родиле во времето 26-30 гестациска недела беше 3,0 ± 2,3 mg / l (стандардна девијација).

При именувањето на овие пациенти филоквинон 2,5 mg / ден орално за 2 недели концентрација на витамин К во млеко се зголеми на 64,2 ± 31,4 ug / L (стандардна девијација). Во случај на доносени деца дополнување на витамин К за доилки може да го зголеми нивото на витамин К во мајчиното млеко и во крвниот серум на децата.

Службен препорачана доза витамин К детето е 2-2,5 mg / ден, но тоа е препорачливо да се аплицира интрамускулно 1 mg филоквинон децата веднаш по раѓањето, земајќи ги во предвид ниското ниво на витамин К во мајчиното млеко и ограничен понудата на витамин К во дете при раѓањето.

за недоносени, има родилна тежина од помалку од 1000 g, доволно интрамускулна доза 0,3 mg / kg. Оваа количина на витамин К треба да биде доволно за бебето во првите 2 недели од животот.

Потребата за витамин К

Поради тоа што сите посветен мешавина за предвремено родени бебиња содржи голема количина на витамин К (65-100 mg / l), дневна количина на снабдување на 150 ml / kg може да обезбеди дете во доза од витамин К 9,6-15,0 g / kg / ден. Многу ниска родилна тежина децата кои примаат витамин мешавина K-богатите не се потребни дополнителни витамин К.

Видео: Бебе Џокер шега се претвори Ана и Јарослав деца Маша спасува бебиња Bad бебе кукли

на САД сите се користат за исхрана на доенчиња со многу ниска родилна тежина утврдување на мајчиното млеко содржи витамин К. Во предвремено родените деца прима како храна смеса или збогатена мајчиното млеко до 40 недели по концептуални возраст, концентрацијата на плазма витамин К и износот на потрошувачката на витамин К се споредливи со оние на доносени деца, ФЕД збогатена формула.

во терминот доенчиња, се наоѓа на тотална парентерална исхрана, мултивитамински препарати се обезбеди испорака на витамин К во доза од 200 mg / ден. На пример, 20% intralipid раствор содржи 70 mg / dl на витамин К, така што децата можат да добијат околу 10 ug / kg / ден на витамин К, кога доделување на нив Intralipid доза од 3 g / kg / ден, што одговара на насоки на RDA.

Уште не најде доволно докази во корист на воведување на дополнителни големи дози на витамин К како дел од мултивитамини доносени деца кои примаат парентерална исхрана. Недоносените се воведени 2 ml M.V.I. Педијатриски или Infuvite, подготвени витамин К во доза од 80-100 mg / ден во прилог на 10 mcg / kg / ден, кои доаѓаат со Intralipid (во доза од 3 g / kg / ден).

Една неодамнешна студија покажа многу високо Нивоа на витамин К (124,4 ± 101,1 ng / ml на стапка кај возрасни < 1 нг/мл) в плазме у недоношенных детей, получающих полное парентеральное питание, включая мультивитамины, в возрасте 2 нед жизни. В настоящее время отсутствуют содержащие витамин К жидкие пероральные витаминные препараты, которые можно было бы использовать у новорожденных.

Видео: Дали треба да им даде на своите деца витамини? Совети за родителите

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Третман на жолтица (холестаза) кај децатаТретман на жолтица (холестаза) кај децата
Недостаток на витамин А (ксерофталмија, дефицит на ретинол) се појавува во недостаток на витамин А…Недостаток на витамин А (ксерофталмија, дефицит на ретинол) се појавува во недостаток на витамин А…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Колку калциум треба новороденче?Колку калциум треба новороденче?
Потребата за витамин Е кај новороденчињатаПотребата за витамин Е кај новороденчињата
Книгата "клиничка фармакологија и фармакотерапија" Содржина Поглавје 23 витаминиКнигата "клиничка фармакологија и фармакотерапија" Содржина Поглавје 23 витамини
Витаминот Д е бескорисна за здравјето?Витаминот Д е бескорисна за здравјето?
Обвини витамин. Се состои од растенија кои содржат витамин Ц, Ц, каротеноиди и други супстанции.…Обвини витамин. Се состои од растенија кои содржат витамин Ц, Ц, каротеноиди и други супстанции.…
Витаминот Д и бременост: сонцето не е доволноВитаминот Д и бременост: сонцето не е доволно
Недостаток на витамин Д влијае на развојот на параноја и халуцинацииНедостаток на витамин Д влијае на развојот на параноја и халуцинации
» » » На потребата за витамин К во новороденчиња