ma.gurushealth.ru

Хранење деца со хронична бубрежна инсуфициенција. Дисплазија во ренална инсуфициенција

Видео: хронична бубрежна инсуфициенција Исхрана

Како намалување функции бубрежна пациенти обично бара зголемување на различни ограничување исхрана компоненти. Потрошувачката на фосфор, калиум и натриум лимит врз основа на статусот на податоци и лабораториски студии, метаболизмот на водата. Хранење доенчиња со хронична бубрежна инсуфициенција, обично се користи мешавина со намалена содржина на фосфат (Similac PM 60/40).

оптимална калорична исхрана со хронична бубрежна инсуфициенција не е дефинирана, но се верува дека мора да ги задоволуваат препорачаните дневни потреби на калории за оваа возрасна група. внес на протеини треба да биде 2,5 g / kg / sut- препорачува протеини со висока биолошка вредност, кои содржат најмногу есенцијални амино киселини и се формираат во текот на забите малку азотни троши. Таквите протеини се наоѓаат главно во јајца и млеко, како и месо, риба и живина.

исхрана (Во консултација со нутриционист) форма со вкус на пациентот и степенот на ренална дисфункција. Калории кај доенчиња може да се зголеми со додавање на смесата со еден или друг јаглени хидрати, масти (триглицериди има средни синџирести масни киселини) и протеини. Подоцна во животот, можете да го користите специјални производи достапни на пазарот.

исхрана на деца со хронична бубрежна инсуфициенција

Ако користите исхрана не обезбеди адекватен внес на калории и / или зголемување на телесната тежина и нормална стапка на раст, тоа е можно да се прибегне кон хранење преку назогастрична сонда или nazoduodenalny. Понекогаш ќе треба да се инсталира на гастростома. Хранлив решенија обично се дава во текот на ноќта.

деца со CRF можно недостаток на витамини поради недоволната содржина на растворливи во вода витамини во исхраната, или загуба за време на дијализа. сепак бара соодветни витамински додатоци. Подготовките на цинк и железо е пропишана, само потврда на нивниот недостаток во организмот. Дополнување на липосолубилни витамини А, Е и К, обично не се потребни.

Дисплазија во ренална инсуфициенција. Еден од најзначајните ефекти на CRF е овенат. Ова главно се должи на развојот на отпорност на крв нивоа на хормонот за rosta- зголемен, но се должи на дефект на IGF-врзувачки протеини на IGF-1 содржина намалена. Децата чии раст (и покрај адекватен внес на калории, елиминирање на анемија и метаболна ацидоза) останува под норма за повеќе од 2 SD, може да помогне да фармаколошки дози на рекомбинантен хуман хормон за раст. Почнувајќи со поткожна администрација на лекот во дневна доза од 0,05 mg / kg- понатаму регулирана доза, постигнување на нормализирање на стапката на раст за одредена возраст.

Видео: Обезбедување на бесплатни лекови за пациенти

третман со рекомбинантен човечки хормон за раст продолжи се додека на пациентот доаѓа во 50 перцентил просечен раст од родителите или проектираните крајната висина. По трансплантација на бубрег, третман на хормон откажете раст. Долготрајната употреба на оваа дрога нормализира конечната висина кај повеќето пациенти.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Спиронолактон може да биде ефикасен средство за третирање на хронична бубрежна инсуфициенцијаСпиронолактон може да биде ефикасен средство за третирање на хронична бубрежна инсуфициенција
Хиперфосфатемија: причини, третман, симптомитеХиперфосфатемија: причини, третман, симптомите
Neframin (nephramin) *. A раствор на амино киселини за парентерална исхрана, првенствено се користи…Neframin (nephramin) *. A раствор на амино киселини за парентерална исхрана, првенствено се користи…
Дијагноза на хронична бубрежна инсуфициенција кај деца. третманДијагноза на хронична бубрежна инсуфициенција кај деца. третман
Прва помош за хиперфосфатемијаПрва помош за хиперфосфатемија
Постренална форма на акутна бубрежна инсуфициенција. Ефект на ренална инсуфициенцијаПостренална форма на акутна бубрежна инсуфициенција. Ефект на ренална инсуфициенција
Дијализа за откажување на бубрезите. OutlookДијализа за откажување на бубрезите. Outlook
Клиника за акутна ренална инсуфициенција кај деца. дијагностикаКлиника за акутна ренална инсуфициенција кај деца. дијагностика
Sanasol (sanasolum). Состав: 60% од калиум хлорид, калиум цитрат, калциум глуконат и амониум хлорид…Sanasol (sanasolum). Состав: 60% од калиум хлорид, калиум цитрат, калциум глуконат и амониум хлорид…
Одење продолжува животот кај пациенти со бубрежна инсуфициенцијаОдење продолжува животот кај пациенти со бубрежна инсуфициенција
» » » Хранење деца со хронична бубрежна инсуфициенција. Дисплазија во ренална инсуфициенција