ma.GurusHealth.ru

Формирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетот

Активниот NK-клетки се наоѓаат во феталниот црн дроб на 8-11 недели на бременост. Нивното созревање се случува во коскената срцевина и не бара диференцијација во тимусот, иако тие се присутни во телото. Со цитотоксични Т лимфоцити разлика на нивната способност да лизира целните клетки без вклучување на ХЛА молекулите (некласичните цитотоксичност).

NK-клетки исто така, имаат на нивните површини рецептори кои ја спречуваат нивната убиец активност. Овие рецептори препознаваат специфични ХЛА и инхибираат нормално уништување на алогени клетки во четири специфични механизми. На генетски локус, кој ги контролира овие механизми, различни од конвенционалните алоантигени локуси HLA, иако локализирана на истиот хромозом 6. Во контраст на процесот на Т и Б созревање на лимфоцити во гените NK-клеточен рецептор не ги преуредува.

речиси сите NK-клетки изразуваат CD56, повеќе од 90% се има површина CD16 (FcyRIII). Други молекули површина вклучуваат NK-клетките CD57 (50-60% на клетките), ЦД7 и CD2 (70-90%), и CD8 (30-40%). Иако НК-клетки делумно делат заедничка површински антиген со Т-лимфоцити и миелоидна клетки, односот помеѓу овие клетки за време на созревање останува нејасно. Кај пациенти со тешка комбинирана имунодефициенција и остро намалени нивоа на Т-и Б-лимфоцитите може да биде вишок на НК-клетките, а кај некои пациенти кои се целосно отсутни НК-клетките созревањето на Т и Б лимфоцитите може да се случи нормално. Кои доаѓаат од коскената срцевина во крвта НК-клетките се во лимфните јазли selezenku- многу малку од нив. Нормално, тие придонеле за 10% од крвни лимфоцити. процентот е нешто пониски од во крвта на папочната врвца.

интеракција имунокомпетентни клетки Тој игра клучна улога во сите фази имунолошкиот одговор. За разлика од Б-клеточен рецептор (антитела), кои ги препознаваат мајчин антигени, TCR може да се препознае само обработени антигенски пептиди презентирани од страна на HLA молекули тие класа I, како што се HLA-A, -B и -C, и класа II (HLA-DR, -DP и DQ), присутни на антиген презентирачки клетки (АПЦ). молекули протеин се HLA вдлабнатина форма соодветните преработени пептиди.

NK феталниот клеточниот имунитет

Класа I HLA молекул изразено од страна на повеќето нуклеарна клетки во телото, и класата на молекули HLA II - макрофаги, дендритични клетки и B-лимфоцити. Продлабочувањето на класата на HLA молекули паѓам пептиди кои произлегуваат од деградација на интрацелуларни протеини, како и вирусни пептиди ако клетката се заразени со вирусот. молекули процепите HLA класа II се наредени пептидите од егзогени антигени, како што се протеини и вакцини бактерии. АПЦ (макрофаги, дендритични клетки и B-лимфоцити) го фати овие протеини ги уништи и се стави на површината на клетката во класата на процепите HLA II молекули.
TCR функционално и физички поврзани со сигнал CD3 комплекс, и интеракцијата на TCR со антиген претставени од страна на APC да се стимулира производството на цитокини од страна на Т-лимфоцити и зголемувањето на бројот на овие клетки.

Т лимфоцити поседуваат две основни функции: 1) vschelyaemye цитокини, и се на нивната мембрана молекули од интеракција со површински молекули, Б лимфоцити, создавање на производство на антитела од страна на B-limfotsitami- 2) Т лимфоцити уништат инфицирани со вирус или туморни клетки. Овие функции се бараат од врзувањето на Т-лимфоцитите со АПЦ или целните клетки. Овој висок афинитет за врзување вклучува не само ТСК, но и други површински молекули на Т лимфоцитите.

На пример, CD4 Th-клетки директно поврзани со HLA класа I молекули на АПЦ на CD8 цитотоксични Т-лимфоцити - на целните клетки. CD4 и CD8 протеини кои се директно вклучени во активирање на Т-лимфоцити се interfaced да интрацелуларен тирозин киназа p56-LCK. Спроведување на сигнал во лимфоцитна активност на T е регулирано tirozinfosfataznoy CD45 цитоплазматски домен, како p56-LCK служи како супстрат за овој ензим. Зголемување или намалување на активноста на Т лимфоцити зависни од изоформи на CD45 на нивната површина (CD45RO мемориски Т-клетки, CD45RA на наивните Т-лимфоцити). Мембранска молекула Т-лимфоцити се врзува LFA-1 со ICAM-1 молекула, сега се нарекува CD54, и CD2 - со LFA-3 (CD58) на површината на АПЦ.

По адхезија АПЦ Th-клетки почнуваат да се произведе интерлеукини и нивните зголемена експресија на површината молекули, како што CD40 лигандот (CD 154). Овие процеси доведе до стимулација на Б-лимфоцити и цитотоксични Т-лимфоцити.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Образование лимфоцити прекурзори. Лезии на матични клеткиОбразование лимфоцити прекурзори. Лезии на матични клетки
Цитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клеткиЦитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клетки
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На формирањето на Т-клетките во тимусот. Се движат во претходници тимусот лимфоцитиНа формирањето на Т-клетките во тимусот. Се движат во претходници тимусот лимфоцити
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Миелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клеткиМиелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клетки
На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.
Модел активирање во клетките. индукција на антителаМодел активирање во клетките. индукција на антитела
» » » Формирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетот