ma.gurushealth.ru

Добрите и лошите страни на утврдување бремена масти докозахексаеноична киселина

Прашањето за степенот до кој забременување со храна Омега-6 и омега-3 LCPUFA Тоа може да влијае врз развојот на нервниот систем на фетусот, што е тесно поврзано со прашањето за потребите на плодот и предвремено доенчиња во овие киселини. А1 et al. прв објави откривање на односот помеѓу концентрациите на 20 масна киселина: 4 n-6 и 22: 6 n-6 во плазмата на бремените и кабелот крвната плазма.

Од тоа време имало неколку истражување, на односот меѓу содржината на 22: 6 n-3 во крвта на бременоста (вклучувајќи ги и дополнителните администрација на DHA во храната), а во крв од папочна врвца и како содржина на DHA влијае на доенчињата невролошки статус. Во повеќето студии, со неколку исклучоци, немаше докази за значително влијание врз визуелната функција и когнитивните способности на дополнување на детето DHA бремена со храна.

Во спроведување на натамошни истражувања жените доби DHA во составот, на пример, треска масло од црн дроб, алги масло, и риба zhira- големината на примерокот се менува со истиот истражувачите често е наведено бројот на риби се консумира (примарен извор на храна DHA) во исхраната обично опфатени со истражувањето. Овие студии биле рандомизирани бремени жени со ослободување на оние кои добиле дополнувања на DHA, и оние кои добиле плацебо.

Групација беше изведена во средината бременост или подоцна, бидејќи овие термини се забележани значително зголемување на масти резерви кај бремени жени. Забрзување на мобилизација на мајките масти DHA за фетусот во III тримесечје може да се комплицира проценка на влијанието на дополнителните жените добиваат храна DHA на својата плазма ниво во подоцнежните фази од бременоста. Исклучок може да биде случај на многу висока содржина на диетални DHA и EPA.

дополнување бремена жени DHA во доза од 1300 mg / ден резултираше со само умерено зголемување на нивото на нејзиниот во мајката и кабелот крв.

Масното ткиво на плодот и на бремената жена
Промени во масти маса бремена жена и фетусот, во зависност од гестациската возраст. Овие промени се одразуваат врз фетусот во доцните феталниот период (повеќе од 9 недели до крајот на полн мандат на бременоста), кога развојот на фетусот зависи од влез од плацентата хранливи материи.

дополнување DHA дојат резултираше со зголемување на неговата концентрација во мајчиното млеко и плазма на крвта на децата, но во овој случај, истакна дека нема доволно докази за подобрување на визуелната функција и когнитивните способности кај децата. Обидите истражување DHA дополнување пациентот пред бременоста или во раните фази на нејзиниот беа неуспешни.

нивоа DHA во крвната плазма на бремени жени повторно се пониски во споредба со оние на жените во првата бременост, што укажува дека неможноста брзо да го надополнува на ресурси DHA во масното ткиво мајка. DHA содржина во крвта на новороденчето близнаци беше значително пониска од онаа на деца родени во единечна бременост.

И покрај објавените упатства дневна доза на бременоста DHA во доза од 300 mg соодветно да се обезбеди плодовите на оваа масни киселини, понатамошни истражувања во насока на разјаснување на влијание на содржината на DHA во телото на бремените жени за перинатална развој на потомството.

содржина DHA во вообичаената храна соодносот на жените во различни популации варираат во голема мера, како што може да се види на содржината на киселина во мајчиното млеко. Главниот извор на диетални DHA е риба, така и во земјите каде што рибите се јаде често, износот доаѓаат во телото DHA, односно повеќе. Така, во западниот дел на Канада DHA Просечната доза за бремени жени е 160 mg / ден. Бидејќи нема такви податоци за други популации е од интерес да се споредат целокупната внес на DHA во различни региони на светот.

просечната потрошувачка DHA во Австралија е 105 mg / ден, во САД - 70 mg / ден, Франција - 570 mg на ден, во Јапонија - 600-1160 mg / ден.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Рибино масло го намалува ризикот од рак на дојкаРибино масло го намалува ризикот од рак на дојка
Омега-3 масните киселини против детската агресијаОмега-3 масните киселини против детската агресија
Вредноста на масни киселини за новороденче имунитетВредноста на масни киселини за новороденче имунитет
Морски риби се важни за интелигенцијаМорски риби се важни за интелигенција
Рибино масло ја подобрува отпорноста на хемотерапија?Рибино масло ја подобрува отпорноста на хемотерапија?
Животински масти и срцев удар. Мит разоткриени?Животински масти и срцев удар. Мит разоткриени?
Употребата на полинезаситени масни киселини во текот на бременоста влијае на телесната тежина на…Употребата на полинезаситени масни киселини во текот на бременоста влијае на телесната тежина на…
Ефект на омега-3 масни киселини на раст и развој на гастроинтестиналниот тракт (GIT)Ефект на омега-3 масни киселини на раст и развој на гастроинтестиналниот тракт (GIT)
Механизми акумулација на масното ткиво кај фетусотМеханизми акумулација на масното ткиво кај фетусот
Метаболизмот на мастите кај предвремено родените новороденчиња и нивниот развојМетаболизмот на мастите кај предвремено родените новороденчиња и нивниот развој
» » » Добрите и лошите страни на утврдување бремена масти докозахексаеноична киселина