ma.GurusHealth.ru

Активирање на макрофагите. машини

Видео: silent активирање на експлозив ТНТ [Механизми Minecraft]

активирање - најважната фаза од функционални созревање на макрофагите. Активирање акција поседуваат одредени цитокини - протеински соединенија кои ги пренесуваат сигнали помеѓу клетки и со тоа да влијаат на процесот на воспаление или имунолошки одговор. Овие цитокини вклучуваат интерферони и интерлеукини, фактори на раст, хемокини и TNF. Оние кои го активираат макрофаги вклучуваат IFN-y, GM-CSF, M-CSF и TNF-a.

активирање на макрофагите исто така, хормонот на раст и на бактерискиот клеточен ѕид и ендотоксин протеини. Терминот "активирани макрофаги" во најширока смисла на зборот значи дека има зголемена способност да го убие микроорганизми или туморските клетки. По активирање на макрофагите стануваат поголеми, тие имаат поголем број на псевдоподии и плазма мембраната станува бо поголема преклопен.

Интензивна функција на активирани макрофаги:
• На бактерицидно дејство.
• активност на анти-туморно.
• хемотакса.
• Фагоцитозата (повеќето од честички).
• пиноцитоза.

Видео: Како да се подигне змеј јајце во Minecraft? Без mods! (А посебен механизам за одгледување) Maynkraft

• Транспорт и метаболизмот на гликозата.
• придружни производство фагоцитоза на слободните радикали (О2, H2O2).
• Формирање на азот оксид.
• Презентација на антигени.

активација на макрофаги

• Секрецијата:
- надополни компоненти;
- лизозим;
- Киселина хидролаза;
- колагеназа;
- плазминоген активатор;
- цитолитични протеаза;
- аргиназа;
- фибронектин;
- интерлеукини (IL-1, IL-10, IL-12, IL-15);
- ТНФ-алфа;
- IFN-a и -b.
• ангиогенеза фактори.

Активирање на макрофагите време инфекција Таа се одвива од страна на интеракцијата на CD40 површина молекула CD40 лигандот осетливи антиген Th-клетки, како и се должи на дејството на цитокини произведени од страна на овие лимфоцити. Активирај макрофаги лачат IL-12, кој пак го активира Т-лимфоцити. Овие интеракции формираат основата на клеточниот имунитет.

Особено важно за активирање макрофагите цитокин IFN-y, моментално се користи за да се спречи инфекции кај пациенти со хронична грануломатозна болест и за третман на конгенитална остеопетроза (забавување на коскената ресорпција) поврзани со намалување на функцијата на остеокластите.

Под влијание ендотоксин или други медијатори на воспаление макрофаги лачат ТНФ-а, кој го активира други макрофаги. Активирај макрофаги изразуваат поголем број на ТНФ-алфа рецептори. Така, макрофагите во воспаление фокуси се здобијат со способност да го активирате едни со други и со тоа да ги извршува своите функции побрзо отколку класичните целуларниот имунолошки одговор кој бара акумулација на сензибилизирани Т лимфоцити.

Од друга страна, макрофагите, како и ти-клетките да лачат IL-10 инхибира производство на IFN-y и кочење потенцијално опасни последици на неконтролирано активирање макрофаг.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Реакција на антителата. Улогата на макрофаги во индукција на антителаРеакција на антителата. Улогата на макрофаги во индукција на антитела
Гранулоцитно макрофаг колонија-стимулирачки фактор. Интерлеукин-4, 10 (IL-4, 10)Гранулоцитно макрофаг колонија-стимулирачки фактор. Интерлеукин-4, 10 (IL-4, 10)
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
На интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофагиНа интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофаги
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Активирање на вродениот имунитет. Фаза активирање на вродениот имунитетАктивирање на вродениот имунитет. Фаза активирање на вродениот имунитет
Чекор имунолошки одговор. Форми на имунолошкиот одговор. Воспаление. Рано заштитни инфламаторен…Чекор имунолошки одговор. Форми на имунолошкиот одговор. Воспаление. Рано заштитни инфламаторен…
» » » Активирање на макрофагите. машини