ma.gurushealth.ru

Лекување и превенција на анафилактичен шок

анафилактичен шок Се бара интензивна третман, вклучувајќи интрамускулна епинефрин, интрамускулна или интравенска администрација N1- и N2-блокатори, кислород, терапија течност, инхалација на b-adrenostimulyatorov и кортикостероиди. Понекогаш анафилактичен шок се случува во две фази, односно. Е., по очигледното подобрување на симптомите на пациентот се обнови.

Видео: * Анафилакса. Задушување. Алергија. Се отстрани и да се третираат симптом

Механизмот на овој феномен Тоа е нејасно, но тоа е почеста во третманот на крајот на почетокот и повеќе тешки манифестации. На кортикостероиди во почетокот на третманот не е зависен. Повеќе од 90% од втората фаза се јавува во првите 4 часа, но пред тоа време пациентот не може да се пренесе од терапија на прва помош.

пациенти со анафилактички реакции на храна треба да се избегне употребата на потенцијални алергени, внимателно да ги прочитате етикети на пакети и изборот на безбедни производи. Пациентите треба да се научи да се препознае раните симптоми на шок anafilaticheskogo и користење на објекти за прва помош. Секое дете со алергија на храна и напади на астма или тешки анафилактички реакции во историјата треба да имаат EpiPen, течни дифенхидрамин и писмен план за итни мерки во случај на контакт со алергени во храната.

анафилактичен шок

соодветен инструкции достапни на интернет. Алергија на пилешко јајца треба да се провери дали е можно да се влезе вакцина пациент грип или жолта треска, бидејќи тие содржат јајце протеини. Бебињата со анафилактички реакции на каснувања од инсекти е потребно имунотерапија (десензибилизација), кој е ефикасен во повеќе од 90% од случаите. Ако анафилактички реакции предизвикани од физички вежби по јадење, децата не треба да им биде дозволено да се вежба за 2-3 часа по земањето на провоцира напад на храна.

како и со анафилактички реакции само на физички стрес, како децата не треба да се игра odinochestve- тие треба да се научи да се препознае раните знаци на анафилактичен шок (чувство на топлина и чешање на кожата), веднаш да престане игри на отворено и веднаш да побараат помош.

реакции на лекови Тоа може да се намали со местото на инјектирање на потребните подготовки на голтање. Во случаи кога тие реакции може да се поврзани со воведувањето на контрастен медиум, треба да се применуваат нови gipoosmolyarnye средства. Доколку е потребно, повторете ја операции кај децата треба да се носат ракавици без алергени и прав.

Видео: * зглобовите. Олга Butakova

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Алергија на лекови кај децата, знациАлергија на лекови кај децата, знаци
Вдишаните b-adrenostimulyatorov, модулатори на леукотриени во астма кај децаВдишаните b-adrenostimulyatorov, модулатори на леукотриени во астма кај деца
Дијагноза, третман и превенција на серумска болестДијагноза, третман и превенција на серумска болест
Третман на астма кај децата во болница. Вентилатор бронхијална астмаТретман на астма кај децата во болница. Вентилатор бронхијална астма
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Што да направите во случај на сериозна алергиска реакција?Што да направите во случај на сериозна алергиска реакција?
Алерген-специфичната имунотерапија. Ризикот од несакани ефектиАлерген-специфичната имунотерапија. Ризикот од несакани ефекти
Прва заштита на анафилаксаПрва заштита на анафилакса
Прва помош за алергиски реакцииПрва помош за алергиски реакции
Неврогена шок. Анафилакса и анафилактичен шокНеврогена шок. Анафилакса и анафилактичен шок
» » » Лекување и превенција на анафилактичен шок