ma.gurushealth.ru

Механизми основните имунолошки одговор кај фетусот

Во основните имунолошки одговор мајчин антиген влегува во лимфните јазли одвод сајт инфекцијата, таа се апсорбира од страна на специјализирани клетки и фоликуларните дендритички изрази на нивната површина. Се поврзува со тоа специфични за одреден антиген SIG зрели Б лимфоцити. Кога SIG висок афинитет за антигенот и присуството на соодветните сигнали се активира од страна на Th-клетки на B-лимфоцити се трансформираат во антитело за производство на плазма клетки.

на недоволна афинитет SIG со антиген или во отсуство на Т-клеточната сигнализација B клетки се убиени од страна на апоптоза. Од сигнали од активираниот Th-клетки тие се излачуваат цитокини (IL-4, IL-5, IL-6 и IL-13), и површина молекула CD 154 кој се врзува за CD40 молекули на површината на Б-лимфоцити. CD40 (интегрален мембрански гликопротеин тип I) е присутна не само на B-лимфоцити, но исто така и на моноцити и на некои рак и други клетки. Овој протеин му припаѓа на семејството на тумор некроза фактор рецептори (TNF) / нерв фактор на раст.

врзување на CD40 CD154 со Т-лимфоцити, во присуство на одредени цитокини стимулира зголемувањето на бројот на B-лимфоцити и имуноглобулин синтеза во нив. Кога примарниот имунолошки одговор обично се синтетизираат антитела на класа IgM, има релативно слаб афинитет за антиген. Затоа некои В клетки трансформира во меморијата Б клетки. Во нив е преуреден имуноглобулин гени за да се гарантира ре-средба со истиот антиген производство на IgG, IgA и / или IgE, кои имаат висок афинитет кон него. Повторено изложување меморија Б клетки со антиген предизвикува средно имунолошкиот одговор.

Видео: 3 хиперсензитивност - "Гледам медицина"

имун одговор кај фетусот

Бидејќи во текот на примарен имунолошкиот одговор на B-лимфоцити се размножуваат брзо, тие формираат многу плазма клетки способни за синтетизирање на антитело од класи IgG, IgA и IgE. Афинитетот на овие антитела на антигенот и со тоа да се зголемува соматска мутација на имуноглобулин гени. Имуноглобулин синтеза на класа зависи од видот на антигенот и цитокини присутни во микросредина на Б-лимфоцити.

Видео: Како е испразнета, праски се види и да научат!

за NK-посредувана клеточна лиза Ве молиме контактирајте со целните клетки. Оваа е претставена кај пациенти со мутации во гените CD 18 или p-синџири од три различни адхезија молекули: NK-клетките на таквите пациенти не се лизираат kletkimisheni. Поврзување NK-клетки да се целните клетки се должи на интеракција со LFA-1 клеточната адхезија молекули ICAM и NCAM (CD56, нервните клеточната адхезија молекула). Низок афинитет ИгГ рецептор, FcyRIII, на НК-клетките, има голем афинитет за IgG, во однос на истиот рецептор на неутрофилите. Ова предизвикува антитело-зависната клеточна цитотоксичност и НК-клетките.

Нејзиниот антитело Fc-дел се поврзува со FcyRIII. Неговите други региони на антитела IgG прикачен на целната клетка. Така, НК-клетките е врзан со целните клетки и го уништува.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…
Миелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клеткиМиелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клетки
Регулативната функција на вродениот имунитет. Контрола во текот на формирањето на адаптивни имунитетРегулативната функција на вродениот имунитет. Контрола во текот на формирањето на адаптивни имунитет
» » » Механизми основните имунолошки одговор кај фетусот