ma.gurushealth.ru

Доволно мајчиното млеко ако предвремено новороденче?

Исто како и во случај на итна испорака, од жени, родиле предвреме, содржината масти масни киселини во мајчиното млеко е променлива. Учеството на масти изнесува околу 45-60% од вкупниот енергетски внес. Многу студии покажаа повисока содржина со средно и средно-синџир должина масни киселини (C10: 0, C12: 0, C14: 0) во млекото на жени кои родиле предвреме, во споредба со оние кои се роди во времето.

ниво Омега-6 и омега-3 масни киселини во млекото во термин и предвремено породување варира во голема мера: концентрација Просечна DHA може да се разликуваат од 10 пати, АРА - 3 пати, разликите можат да бидат уште повеќе се изговара во поединци.

оваа варијабилност концентрацијата на омега-6 и омега-3 масни киселини, особено во Лос Анџелес и на DHA, во голема мера се должи на содржина на масти во исхраната на мајката. Така, нивото на DHA во мајчиното млеко е многу повисока во земјите каде што риба е главен извор на протеини во исхраната. беше забележана дозно зависна ефект: висока содржина на DHA во исхраната на мајката е поврзан со повисоки концентрации на DHA во мајчиното млеко.

Видео: Како да се хранат недоносено бебе дома? Совети за родителите - Унијата на педијатри на Русија

Составот на крава и млеко

Во клиничката пракса, често е потребно да се зголеми kalorazh на мајчиното млеко или формула за недоносени да ги задоволат своите потреби за енергија, со цел да се постигне соодветно зголемување на телесна тежина од категоријата на детето.

Видео: Како да знаете дека старечки бебе добива доволно млеко?

да се зголеми енергетски внес на мајчиното млеко или мешавини nonproteinaceous често ги користат извори на енергија, на пример, масти. Можете исто така да користите специјални додатоци во исхраната за мајчиното млеко или вештачки мешавини. Сепак, во исхраната може да доведе до нерамнотежа на хранливи материи, па затоа е важно да се оцени ефектот на пат е изменета исхрана и внимателно да ги следи децата кои примаат овие адитиви.

Истражувањата спроведени кај предвремено родени бебиња со тежина при раѓање помалку од 1500 грама, ние покажавме дека без оглед на дополнителни воведувањето на вештачка мешавина на калории во форма на јаглени хидрати и масти (особено STSTG) зголемување на телесната тежина е резултат на голем таложење на масти наместо на зголемување на мускулната маса.

Потребата за понатамошно истражување за да се оптимизира диети за децата со предвремено породување треба да се земе предвид потребата да се обезбеди соодветен раст кај овие деца со оптимална масти таложење и раст на мускулната маса.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Омега-3 масните киселини против детската агресијаОмега-3 масните киселини против детската агресија
Значење на триглицериди со средна синџир (ststg) за предвремено новороденчеЗначење на триглицериди со средна синџир (ststg) за предвремено новороденче
Морски риби се важни за интелигенцијаМорски риби се важни за интелигенција
Исхрана е важно кај ревматоиден артритис?Исхрана е важно кај ревматоиден артритис?
Содржината на протеини во мајчиното млеко и нејзиниот ефект врз новороденчето раст. Утврдување на…Содржината на протеини во мајчиното млеко и нејзиниот ефект врз новороденчето раст. Утврдување на…
Животински масти и срцев удар. Мит разоткриени?Животински масти и срцев удар. Мит разоткриени?
Доење. Составот на мајчиното млеко.Доење. Составот на мајчиното млеко.
Употребата на полинезаситени масни киселини во текот на бременоста влијае на телесната тежина на…Употребата на полинезаситени масни киселини во текот на бременоста влијае на телесната тежина на…
Ефект на омега-3 масни киселини на раст и развој на гастроинтестиналниот тракт (GIT)Ефект на омега-3 масни киселини на раст и развој на гастроинтестиналниот тракт (GIT)
Метаболизмот на мастите кај предвремено родените новороденчиња и нивниот развојМетаболизмот на мастите кај предвремено родените новороденчиња и нивниот развој
» » » Доволно мајчиното млеко ако предвремено новороденче?