ma.gurushealth.ru

Гликокортикоиди во алергиски реакции. Модулатори на леукотриен алергии

глукокортикоиди поседува моќен анти-инфламаторен ефект и затоа се користат во алергиски болести. Бројни анти-воспалителни ефекти на овие соединенија е посредувана од страна на нивните акција во регулирање на изразување на одредени гени. Гликокортикоиди инхибира синтезата на различни цитокини (IL-1, IL-6, TNF-ss, GM-CSF, и хемокини (IL-8, RANTES протеини, eotaxin, на макрофаген инфламаторен протеин 1а и хемоатрактант протеин-1, моноцити).

глукокортикоиди исто така, влијае на синтеза на NO-синтаза, phospholipase А2, рамноза форма на циклооксигеназа во епител на дишните патишта, и изразувањето на ICAM-1 и VCAM-1. Воведување на глукокортикоиди доведува до
1) прераспределба на леукоцити и намалување на нивната активност (инхибирана нивната миграција на воспалителните фокуси, и одговор на митогени одложена реакција хиперсензитивност во кожата);
2) супресија на секрецијата на воспалителни медијатори (инхибираат синтезата и секрецијата на хистамин, простагландини, и други производи на метаболизмот на арахидонска киселина);
3) подобрување на одговор на агенси кои зголемување на концентрацијата на cAMP (простагландин E2 и преку хистамин H2-рецептори;
4) подобрување на реакции на B-adrenostimulyatorov (зголемена синтеза на б-адренергични рецептори и Расположливоста адреналин се должи на инхибиција на своите фаќање на ткиво).

глукокортикоиди алергии

глукокортикоиди применуваат локално во форма на офталмолошки препарати, спрејови за нос, пасти и масти, инхалатори, уреди за точење и решенија за инхалација преку спрејови. Овие супстанции може да биде администриран како орална и парентерална. Примената и ефикасноста на глукокортикоидите, како и да ги презентира во следните статии, каде што се смета индивидуални алергиски болести несакани ефекти.

Модулатори на леукотриен алергии. Клинички ефект на таквите агенти или поради инхибиција на производството на леукотриен или блокада на нивните врзување на рецептори. Овие агенси имаат некоја анти-воспалителни својства и предизвикува ширење на бронхиите. Тие не само што го спречува почетокот и крајот на алергиска реакција на вдишуваат алергени, но исто така, отстранување на бронхоконстрикција предизвикана од вежбање, ладен воздух, и аспирин. Овие супстанции се користат во третманот на бронхијална astmy- моментално се испитува нивната ефикасност во алергиски ринитис.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хормоналните регулирање на јаглени хидрати и липидниот метаболизам. Глукагон и епинефринХормоналните регулирање на јаглени хидрати и липидниот метаболизам. Глукагон и епинефрин
Офталмологија-garazon - комбиниран препарат за третирање на инфламаторни болести на окотоОфталмологија-garazon - комбиниран препарат за третирање на инфламаторни болести на окото
Механизми на гликокортикоиди инхибиција на воспаление. Престанок на кортизол воспалениеМеханизми на гликокортикоиди инхибиција на воспаление. Престанок на кортизол воспаление
Механизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергииМеханизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергии
Имунолошката толеранција. Механизми за контрола на имунолошкиот систем. Хормонална контрола на…Имунолошката толеранција. Механизми за контрола на имунолошкиот систем. Хормонална контрола на…
Чекор имунолошки одговор. Форми на имунолошкиот одговор. Воспаление. Рано заштитни инфламаторен…Чекор имунолошки одговор. Форми на имунолошкиот одговор. Воспаление. Рано заштитни инфламаторен…
Имуноглобулин Е (IgE) и на еозинофили во алергиски реакцииИмуноглобулин Е (IgE) и на еозинофили во алергиски реакции
Индукција IgE. Учество IgE алергиски реакцииИндукција IgE. Учество IgE алергиски реакции
Третман на алергиски заболувања. глукокортикоидиТретман на алергиски заболувања. глукокортикоиди
Наследни причини за алергии. генетика на атопијаНаследни причини за алергии. генетика на атопија
» » » Гликокортикоиди во алергиски реакции. Модулатори на леукотриен алергии