ma.gurushealth.ru

Епидемиологија (преваленца) алергиски заболувања атопија

Преваленцата на астма, дифузна неуродермитис и алергиски ринитис се зголемува во светот, особено во развиените земји. Според некои епидемиолошки студии, овој пораст се должи на промените во животната средина и на природата на микробиолошки изложеност кај децата. Поддржувачите на "хигиенска хипотеза" тврдат дека зголемувањето на бројот на алергиски болести во последниве децении го одразува недостатокот на стимулација на TH1 клетки како резултат на општата слабеење на имунитетот.

во Западна земји практикува "чистота" услови за живот, ниска плодност и широката употреба на антибиотици, дури и во благи нарушувања. Антибиотици смени флора во дигестивниот тракт на мали деца, што го прави помалку ефикасни во индуцирање на реакции со посредство на Th1 клетки. Таквата претстава е поддржан од последните истражувања покажуваат дека во ГИ-годишниците во земјите со пониска преваленца на алергиски болести се присутни најмногу лактобацили, додека во земјите со висока инциденца на атопија кај децата доминантна аеробни бактерии како што се Грам-негативни бацили и Staphylococcus aureus.

Покрај тоа, контакти децата едни со други во градинките се намали инциденцата на астма најверојатно се должи на ширењето на вирусните инфекции, кои се познати да се стимулира имунолошкиот одговор е со посредство на Th1 клетките. Овие фактори, во комбинација со присуство на загадувањето и затворен алергени може да се движи имунитет кон доминација на реакциите со посредство на Th2 клетки, а со тоа и зголемување на фреквенцијата на алергиски болести.

алергиски заболувања

Овие нови наоди ќе отвори нови можности терапии кои промовираат обновување рамнотежа помеѓу Th1 / Th2 одговори и за олеснување на воспаление во атопична астма и други болести.

Алергиски болести се резултат на контакт со специфични алергени, спаѓаат во рамките на организмот осетливи со вдишуваат воздух, храна, перкутано или со инјекција. Новите со симптоми често се "поврзани со оваа лезија на слузницата на носната шуплина, очите, белите дробови, кожата и гастроинтестиналниот тракт. Точна дијагноза на ваквите заболувања потребна е детална историја испитување (вклучувајќи ги и контактите со фактори на животната средина) и спроведување соодветни провокативни тестови.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Корисно ако нечистотија за деца?Корисно ако нечистотија за деца?
Алергени. T помагач тип 2 (Т H2) во алергиски реакцииАлергени. T помагач тип 2 (Т H2) во алергиски реакции
Алергија на лекови кај децата, знациАлергија на лекови кај децата, знаци
Влијанието на бактерии во цревата на имунитетот на дететоВлијанието на бактерии во цревата на имунитетот на детето
На пропустливост на цревата алергија во атопичен дерматитисНа пропустливост на цревата алергија во атопичен дерматитис
Стрептомицин во храната предизвикува анафилакса кај луѓетоСтрептомицин во храната предизвикува анафилакса кај луѓето
Алергиски ринитис. причиниАлергиски ринитис. причини
Chromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromilChromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromil
Алергија - нашите надомест за борба против паразитиАлергија - нашите надомест за борба против паразити
Некои аспекти на патогенезата на бактериски механизми на алергија и ситаНекои аспекти на патогенезата на бактериски механизми на алергија и сита
» » » Епидемиологија (преваленца) алергиски заболувања атопија