ma.gurushealth.ru

Функцијата и значењето на еозинофили

еозинофили различен од другите бели крвни клетки, а не само на морфологијата и составот на произведените материјали, но исто така и фактот дека бројот на овие клетки се разликува само во одредени болести. Тие се целосно диференцирани не-поделба клетки се околу 8 микрони во дијаметар со бипартитниот јадрото и се развиваат од прогениторни матични клетки во коскената срцевина под влијание произведени од страна на Т-клетки IL-3, GM-CSF и (особено) IL-5. Претставник на специфични гранули на еозинофили еозин обоено во црвеникаво-кафеава транспарентни color- нивните основни која се состои од главниот протеин јадро, опкружен со матрица која содржи еозинофили катјонски протеин, еозинофили пероксидаза и еозинофили невротоксин.

овие протеини имаат цитотоксични ефекти на ларвите на црви (Schistosoma mansoni), како и да учествуваат во патогенезата на астма, предизвикувајќи десквамација на лигавицата на дишните патишта и придружните клинички симптоми. Дишните патишта на пациенти кои починале како резултат на астма, постојат голем број на големи основен протеин и Еозинофилната катјонски протеин, и се верува дека тие штета на епителните клетки, зголемување на чувствителност на дишните патишта. Главната основен протеин може да ги активира други клетки кои се вклучени во воспалителниот процес, вклучувајќи го и мастоцити, базофилите, неутрофили и тромбоцити. Еозинофили лачат големи количини на масти медијатори на воспаление - тромбоцитите фактор активирање и леукотриен C4 кои ги стегаат крвните садови и да се стимулира лачење на слуз.
Овие клетки се извор на голем број на проинфламаторни цитокини, вклучувајќи ги и IL-1, IL-3, IL-5 и GM-CSF. Така, еозинофили поседува моќен арсенал на супстанции, способен да предизвика и одржување на инфламаторен одговор.

функцијата и значењето на еозинофили

миграција еозинофили од васкуларниот во ткиво зависи од врзувањето на леукоцитите рецептори или нивните лиганди со слични структури на ендотелните клетки на посткапиларните садови специфични. Инфилтрација на еозинофили (и неутрофили) преку ѕидот на крвниот сад започнува со формирање на лабава врска помеѓу селектин рецептори и нивните лиганди на јаглени хидрати на ендотелијалните површина. Ова води да се тркалаат на еозинофили ендотелни слој се додека не се сретне со хемоатрактант. Потоа, висок афинитет врска е формирана помеѓу интегрин рецептори и еозинофили соодветни Ig-како лиганди.

Видео: Функција. Домен и опсег на вредности на функцијата

За разлика од неутрофили, дека пред пенетрација низ клетка-клетка контакти ендотелните стекнат рамна форма, еозинофили се врзуваат за васкуларна клеточната адхезија молекула (VCAM-1) со помош на посебен интегрин VLA-4, со што нивната поврзаност со ендотелните клетки потрајни и полесно пенетрација на садот во ткивото. Миграцијата на еозинофили во воспалителни лезии е насочена хемокин eotaxin. Ова предизвикува селективна акумулација на еозинофилите во алергиски и воспалителни процеси. Нормално, еозинофили се локализирани главно во органи со епителни површина - на респираторниот тракт, гастроинтестиналниот тракт, како и пониски региони на уринарниот тракт, која може да биде присутна за неколку недели.

IL-5, во прилог на поттикнување на еозинофили и нивната адхезија за ендотелните клетки, обезбедување на голем број на значајни ефекти врз функцијата на еозинофили. Тоа се покажа дека игра централна улога во акумулацијата на еозинофили. IL-5 е цитокин првенствено во алерген-индуцирана белодробна доцна фаза алергиски реакции. Во експериментите со животни, антитела за IL-5 блок еозинофилна инфилтрација на пулмонална и бронхијална хиперреактивност во одговор на алергени. Еозинофилите имаат единствена рецепторот да се голем број на хемокини, како што се RANTES протеини, eotaxin, моноцити хемотактичен протеин-3 и -4. Овие хемокини се клучни медијатори на акумулација на еозинофили во ткивата.

Видео: Алгебра 7 одделение. 9 октомври. Максимална и минимална функција вредност на интервал

Количината на крв еозинофили Тоа не секогаш го одразуваат нивото на нивната акумулација во погодените ткива. Апсолутниот број на еозинофилите во крвта, растојанието од страна на бројот на белите крвни клетки се множи со процентот на еозинофили, обично помалку од 450 клетки на 1 л и е предмет на дневни флуктуации. Тоа е најголема во раните утрински часови, а се намалува со зголемување на нивото на ендоген гликокортикоиди. По администрација на кортикостероиди, како и некои бактериски и вирусни инфекции Еозинопенија развива.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ниското ниво на леукоцити предизвикува леукопенијаНиското ниво на леукоцити предизвикува леукопенија
Benralizumab: нов лек за астмаBenralizumab: нов лек за астма
Механизми на неутрофили созревање. неутрофили диференцијацијаМеханизми на неутрофили созревање. неутрофили диференцијација
ЕозинофилијаЕозинофилија
Механизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергииМеханизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергии
На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.
Формирање на гној. Еозинофили и базофилиФормирање на гној. Еозинофили и базофили
Имуноглобулин Е (IgE) и на еозинофили во алергиски реакцииИмуноглобулин Е (IgE) и на еозинофили во алергиски реакции
Видови на белите крвни клетки. Потеклото на белите крвни клеткиВидови на белите крвни клетки. Потеклото на белите крвни клетки
Дијагностицирање алергии од страна на еозинофили и имуноглобулин Е IgEДијагностицирање алергии од страна на еозинофили и имуноглобулин Е IgE
» » » Функцијата и значењето на еозинофили