ma.GurusHealth.ru

Клиниката и дијагноза на атопичен дифузна неуродермитис

Околу 50% од атопичен дерматитис Таа се развива во текот на првата година од животот, а уште 30% од пациентите се дијагностицираат на возраст од 1-5 години. манифестации на кардиналот на дифузни неуродермитис - чешање и чувствителност на кожата. Чешањето е обично полошо во текот на ноќта. Гребнатини и гребење придонесе за појавата на егзематозен осип на кожата.
Храна и воздух алергени, бактериски инфекции, ниска влажност, прекумерно потење, и сите видови на иританти (волна, акрилик крпа, сапуни и детергенти) може да го зголемат чешање и гребење.

Природата на реакции на кожата во дифузна неуродермитис. Свежи исип на кожата во дифузна неуродермитис се високо пруритична еритематозни папули со екскоријации и серозен ексудат. За субакутен болест се карактеризира со лушпеста, еритематозен папули со екскоријации, како и за хронична - лихенификација (задебелување на кожата со зголемување на шемата на површината) и фибротични папули (пруриго nodosum). Во хронична атопичен дерматитис може да се случи во исто време, и сите три видови на реакции на кожата.

дистрибуција огништа и природата на реакции на кожата Тоа зависи од возраста и болести активност на пациентот. За бебиња, обично xapakteren акутна атопичен дерматитис кој се шири на лицето, главата, и екстензорните површини на рацете и нозете. Делови од телото, затворен пелени обично не се засегнати. Во постара возраст се развие хронична атопичен дерматитис со лихенификација и осип на екстремитетите на пати.

Видео: Дијагноза на псоријаза. Како што се разликува од псоријаза, лишаи, неуродермитис, егзема и дерматитис

Со текот на времето често ремисија болест, но кожата е многу чувствителна на егзогените дразби.

атопичен дерматитис дијагностицира врз основа на своите главни клинички манифестации - чешање и повторливи егзематозен лезии со типична морфологија и дистрибуција. Карактеристики, како што се астма и сезонски алергиски ринитис во историјата на семејството, покачено ниво на ИгЕ во серум и реакција од брз тип кога кожни тестови не секогаш се означени.

Видео: дијатеза. Атопичен дерматитис. Неуродермитис. Егзема. алергија

дифузна атопичен неуродермитис

Диференцијална дијагноза на атопичен дерматитис

манифестации дифузна неуродермитис со слични знаци и симптоми на многу воспалителни кожата и малигни заболувања, недостаток на имунитет, генетски нарушувања, инфекции и инфестации. Заостанувањето во развојот на првата година од животот, дијареа, генерализирана лушпеста осип и повторливи кожни и / или системски инфекции кај децата може да значи дека има сериозен синдром комбинирана имунодефициенција. Се бара исклучување и Хистиоцитоза X. на

синдром Wiskott-Олдрич Тоа е споен со Х-врзано рецесивно нарушување. Тоа се манифестира со тромбоцитопенија, имунолошки нарушувања, како и рекурентна тешки бактериски инфекции, придружени со црвенило, речиси не се разликува од дифузни неуродермитис. хиперпродукција на IgE синдром се карактеризира со значително зголемување на нивото на имуноглобулин во серумот, се повторува бактериски инфекции, хроничен дерматитис и упорно tinea.

во тинејџери, кои не страдаат во детството егзема или астма, и семејна историја на алергиски болести кои се отсутни, може да биде алергиски контактен дерматитис. треба да се посомневаме контакт со алергенот во секој пациент кој атопичен дерматитис не може да биде соодветен третман, како дел од препарати за надворешна употреба се често естери на p-хидроксибензоева киселина и ланолин.

Постојат мислења во врска со развојот алергиски хроничен дерматитис и со локална апликација на кортикостероиди. Егзематозен дерматитис е забележан кај ХИВ-инфицирани лица и кај пациенти со шуга. За атопичен дерматитис може да се земе како псоријаза, себореичен дерматитис и ихтиоза.

синдром Gebre

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Можни причини за јадежМожни причини за јадеж
Компликации на атопичен дерматитис, дифузен. Прогноза дифузна неуродермитисКомпликации на атопичен дерматитис, дифузен. Прогноза дифузна неуродермитис
Атопичен и себореичен дерматитис ЏардијазатаАтопичен и себореичен дерматитис Џардијазата
Интолеранција на храна и алергија на храна. причиниИнтолеранција на храна и алергија на храна. причини
Алергија на храна. третманАлергија на храна. третман
Едноставен хронична зостерЕдноставен хронична зостер
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Атопичен дерматитис (атопичен дерматитис) - пореметување на кожата се карактеризира со чешање,…Атопичен дерматитис (атопичен дерматитис) - пореметување на кожата се карактеризира со чешање,…
Атопичен дерматитис кај деца, причини, симптоми, третманотАтопичен дерматитис кај деца, причини, симптоми, третманот
Сува кожа и производи за нега на кожатаСува кожа и производи за нега на кожата
» » » Клиниката и дијагноза на атопичен дифузна неуродермитис