ma.GurusHealth.ru

Дијагностицирање алергии од страна на еозинофили и имуноглобулин Е IgE

Лабораториски студии се фокусираа за потврдување на дијагнозата и тоа е доказ за чувствителност на алергени, што укажува на историјата. Освен тоа, таквите истражувања треба да се отфрли други можни причини на болеста.

Видео: Алергени ИгЕ

алергиски заболувања често е придружено со зголемување на бројот на еозинофилите во крвта и целните ткива. Еозинофилија (бројот на еозинофилите во крвта на повеќе од 450 до 1 l) - најкарактеристичните компонента. Пациентите кои се осетливи на алергени од полен од дрвја, треви и алги, постои сезонско зголемување на процентот на еозинофилите во крвта. Некои инфекции и системски кортикостероиди може да го спречи зголемувањето на бројот на овие клетки. Повремено (на пример, алергии на лекови или еозинофилна пневмонија) еозинофилите се акумулира во големи количини само во целните органи, при што еозинофилија во крвта офлајн. Зголемувањето на бројот на еозинофилите е карактеристика не само за алергии, но и за многу други држави.

присуство на еозинофили истражуваат често се ослободи од носот и бронхиите. Еозинофили во плунка - класичен знак на астма. Зголемување на бројот на еозинофилите во секретите на слуз од носот за бојадисување на ЕВН - повеќе чувствителен показател за алергиски ринитис отколку во еозинофилија во крвта, покрај овозможува да се разликува алергиски ринитис од другите форми на ринитис. Кај малите деца, критериумот на алергиски ринитис е присутна во слуз од носот повеќе од 4% еозинофили (од вкупниот број на клетки), додека адолесценти и возрасни бројот на еозинофилите треба да надминува 10%. Откривање на еозинофили во носната слуз така е важно за терапијата, бидејќи тоа им овозможува да се предвиди ефикасноста на кортикостероиди аеросоли.

Видео: Крв на алергени

за алергии карактеризирано со зголемени нивоа на IgE во крвта, како што IgE антитела се вклучени во алергиски реакции. ниво на IgE се мери во интернационални единици (МЕ) - 1 МЕ 2.4 ng еквивалент на имуноглобулин. Мајките ИгЕ не поминува низ плацентата. ИгЕ синтеза на фетусот почнува во 11-та недела од животот на фетусот. Сепак, се должи на отсуството на алергени во текот на бременоста, неговата концентрација кај новороденчињата е ниска. Во текот на првата година од животот во серумот се зголемува нивото на IgE, искачувајќи се до 10 години, а потоа постепено се намалува.

алергија дијагностика

Во прилог на возраста, ниво зависи од генетските фактори, раса, пол, одредени болести и изложеност на чад од тутун и алергени. Пациентите со алергиски серумско ниво на IgE во сезоната цветни и веднаш потоа се зголемува за 2-4 пати, а потоа постепено се намалува за да се зголеми повторно во следната сезона. Во дифузна неуродермитис неговото ниво е обично повисоки отколку во бронхијална астма и астма - повисоки отколку во алергиски ринитис. Сепак, овие бројки се поклопуваат со вредности кај луѓето без алергии, и затоа имаат мала дијагностичка вредност. Всушност, околу 50% од пациентите со алергиски заболувања вкупното ниво на IgE е во рамките на нормалните вибрации.

Сепак, во случаи на сомневање алергиска бронхопулмонарна аспергилоза да се утврди, оваа бројка и во оние случаи каде што вкупната концентрација на ИгЕ во серум е поголема од 1000 ng / ml, дијагнозата може да се смета за докажана. Во такви пациенти не е препорачливо да се следи долгорочно ниво на IgE, со оглед на соодветна терапија може да се намали, но се зголеми повторно во егзацербација. вкупната содржина на крв IgE е зголемена и некои не-алергиски заболувања.

Во присуство на IgE, специфични за алергени може да се докаже со тестови на кожата in vivo, и со утврдување на нивото на алерген-ИгЕ во серум ин витро. Најчесто ова цел, да радиоалергосорбентни тест. А мала количина на серумот на пациентот се инкубира со индивидуални алергени на цврста фаза. По миењето, врзани алерген со IgE на пациентот се инкубира со означени анти-хуман IgE, кои се во интеракција со алерген на пациентот IgE. Вишокот означени антитело и миење на радиоактивност утврдува од износот на врзани алерген-специфични IgE соло.

Современи верзии на овој тест, се намали на употребата на посилни алерген што врзува цврста фаза, замена на радиоознака во анти-IgE-антитело за ензим и употреба на калибрациона крива дозволување да изразат резултатите квантитативно.

Главните предности на ваквите тестови во споредба со кожни тестови Тие се во нивната безбедност за пациентот и дека нивните резултати не зависи од патолошки промени на кожата и дрога. Во принцип, добиени во двата случаи, резултатите се исти, но радиоалергосорбентни тестови се помалку чувствителни. Затоа, кога историја на реакции на храна алергени, убоди од инсекти, дрога или кожни тестови гума треба да се врши, дури и во резултатите од негативен тест радиоалергосорбентни.

Видео: Модерна третманот на бронхијална астма

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Еозинофилија. Еозинофилен реакција на паразитски инфестацииЕозинофилија. Еозинофилен реакција на паразитски инфестации
Еозинофилија. дијагностички тестовиЕозинофилија. дијагностички тестови
Алергени. T помагач тип 2 (Т H2) во алергиски реакцииАлергени. T помагач тип 2 (Т H2) во алергиски реакции
Еозинофилија. физички прегледЕозинофилија. физички преглед
Причините за еозинофилија. хипереозинофилен синдромПричините за еозинофилија. хипереозинофилен синдром
ЕозинофилијаЕозинофилија
Механизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергииМеханизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергии
Еозинофилија. алергиски симптомиЕозинофилија. алергиски симптоми
Алергија - нашите надомест за борба против паразитиАлергија - нашите надомест за борба против паразити
Структурата на алергени. Т-клеточни епитопиСтруктурата на алергени. Т-клеточни епитопи
» » » Дијагностицирање алергии од страна на еозинофили и имуноглобулин Е IgE