ma.GurusHealth.ru

Созревање и диференцијација на Б-клетки во фетусот. На синтеза на имуноглобулини во утробата

паралелно диференцијација на Т-лимфоцити Таа започнува созревање на Б лимфоцити во феталниот црн дроб. На 8 недела од интраутериниот живот CD34 матични клетки од коскена срцевина колонизирање на црниот дроб на клучната коска, а во 10-тата недела и се појави во коскената срцевина на долгите коски. Antigennezavisimye чекор созревање на B-лимфоцити се одликува со природата на прилагодување на имуноглобулин гени и протеини површина на овие клетки. Прво дете на плурипотентни матични клетки, од кои развиваат на Б-лимфоцитите, е про-Б лимфоцити А, кој е идентификуван од страна на присуство на неговата површина и на CD34, и CD 10- имуноглобулин гени во него остануваат во повој.

за следните фаза (Pre-пред-Б-лимфоцити) се карактеризира со прераспределба на имуноглобулин гени, но, исто така, neproiskhodit изразување на имуноглобулин со тежок ланец (u) во цитоплазмата и површина (секреторен) IgM (slgM) се уште не се достапни. Покрај CD34 и CD 10 на површината на тие клетки се појави CD 19 и CD40, а малку подоцна - CD73, CD22, CD24 и CD38. Во цитоплазмата на пред-Б лимфоцити (во следната фаза) има тежок ланец u, но slgM се уште е надвор, бидејќи тие не се синтетизираат имуноглобулин лесни ланци. Во оваа фаза, на клетки продолжуваат да ги изразат сите молекули CD, која претходно освен CD34 и CD 10, и таму е уште еден површински маркер CD21.

на сцената незрели Б клетки е преуреден имуноглобулин ген лесен ланец, има slgM (но не slgD). CD38 изразување запира, туку и на сите други CD молекули се задржани. Antigennezavisimye фаза созревање завршува со формирање на зрели, девица или, B-лимфоцити, кои се присутни на површината и slgM, и slgM. Се појавува и новиот површински маркер - CD23. Пред-Б лимфоцитите се наоѓаат во црниот дроб на 7-недела фетусот, Б-лимфоцити со sIgM + и SIGG + - помеѓу 7-ми и 11-ти недела, и Б-лимфоцитите со sIgD +, и sIgA + - 12-13-та недела.
На 14-ти недела, процентот на лимфоцити во периферната крв, како и вршење на slgM slgD, не се разликува од онаа во крвта на папочната врвца и е малку повисока од нивното учество во крвта на возрасен.

Б-лимфоцитите фетусот

antigen- диференцијација на зрели лимфоцити Б Таа започнува по антиген предизвик. Оваа стимулација се врши преку рецепторите, улогата на кој настапи површина имуноглобулини. Под дејство на антиген Б лимфоцитите и нивните диференцирани потомци SD27 + клетки во меморија (за секој антиген) и плазма клетки, кои се синтетизираат и лачат антиген-специфични имуноглобулини, t. E. антитело. Активирање на B-лимфоцити поттикнува синтезата на цитидин деаминаза, на која инсуфициенција (како што е случај во форма на автозомно рецесивно синдром хиперпродукција на IgM) не е префрлање на имуноглобулин класи синтеза и формирана класа само антитела IgM.

на структурата на тешки ланци разлика пет изотиповите (часови) на имуноглобулини - IgM, IgG, IgA, IgD и IgE. Најважната улога во одбраната одигра IgG и IgM против инфективните агенси. Откако тие се во можност да се поправи дополнуваат. Голем IgM молекули остане главно во крвта, додека IgG навлезат во сите телесни течности. IgA присутни во излачува средини (секрети гастроинтестинални, респираторни и генитоуринарниот тракт). Главната функција на IgE, кои се присутни и на домашниот и се излачува средини, е да се заштити против паразити. IgE има клучна улога во развојот на алергиски реакции на непосредниот тип, како базофилите и маст клетки кои имаат рецептори имуноглобулин висок афинитет. Значење на ИгД се уште е нејасно. Имуноглобулини се поделени во поткласи (за дополнителни карактеристики на нивните тешки ланци): четири поткласи IgG (IgGl, IgG2, IgG3 и IgG4) и IgA подкласа две (Игал и IgA2).

Секој од овие поткласи Тој ја врши својата биолошка функција (на пример, полисахариди антигени комуницирате првенствено антитела на подкласа IgG2). IgM и ИгЕ веќе излачува започне на 10-недела фетусот, а IgG- на 11-12 недели. Важно е да се запамети дека диференцијација на Б-клетките од плурипотентни матични клетки не се само во ontogenesis, но, исто така, во текот на животот.

Додека Б-лимфоцитите релативно рано се здобијат со способност да ги синтетизира и лачи имуноглобулини, на плазма клетки се појави во лимфното ткиво на фетусот само по 20-тата недела од бременоста. Ова се должи на стерилна средина во утробата. На 5-ти месец од интраутериниот живот, можете да најдете голем број на Пееровите Панели и плазма клетки во ламина проприа се на 25-недела фетусот. Пред раѓањето на лимфните јазли се присутни само основно фоликулите.

со околу 12-та недела од бременоста во крвта на фетусот преку плацентата почнува да тече IgG. неговата концентрација во серумот мозок е блиску до онаа во серумот на мајката. IgG - имуноглобулин една, релативно лесно да ја премине плацентата. Од четирите поткласи на IgG најслабата продира IgG2. Серум врвца содржи и мали количества на ИгМ (10% од нивото кај возрасните) и неколку нанограми на IgA, IgD и IgE. Бидејќи овие имуноглобулини плацентата непропустливи, тие очигледно се формираат во телото на фетусот.

Следува дека во "стерилни"Плодот на некои антигени доаѓа од крвта на мајката, што предизвикува имунолошка реакција. Навистина, во атопичен дерматитис кај бебињата понекогаш имаат антитела на антиген жолчките со кого детето не се сретнале претходно. Во сите веројатноста, синтезата на такви антитела (на класа IgE) предизвикани феталниот мајката храна антигени.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Автозомно рецесивен синдром хиперпродукција на имуноглобулин m (IgM). генска мутација помошАвтозомно рецесивен синдром хиперпродукција на имуноглобулин m (IgM). генска мутација помош
Образование лимфоцити прекурзори. Лезии на матични клеткиОбразование лимфоцити прекурзори. Лезии на матични клетки
Формирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетотФормирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетот
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Ефектот на фенотип на висока синџирот на антитела. Ограничување V-гениЕфектот на фенотип на висока синџирот на антитела. Ограничување V-гени
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клеткитеЗголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките
Уредување VC-ген. Прекинувачки антитело ген активностУредување VC-ген. Прекинувачки антитело ген активност
» » » Созревање и диференцијација на Б-клетки во фетусот. На синтеза на имуноглобулини во утробата