ma.gurushealth.ru

Алергиски ринитис. причини

Видео: Алергиски ринитис причини?

Во развиените земји, алергиски ринитис 20-40% од децата се засегнати. Во текот на изминатите 40 години, инциденцата на алергиски ринитис во индустриски региони се зголеми во поголема мера отколку во земјите во развој и руралните средини. Дијагнозата обично се поставува на деца од 6 години, но алергиски ринитис може да влијае и доенчиња. Максимална распространетоста на оваа болест е потребно за крајот на возраста на децата.

Видео: течење на носот - причини, третман, симптомите, превенција

Фактори на ризик за алергиски ринитис вклучуваат атопичен болести во семејна историја, IgE серумските нивоа поголема од 100 IU / ml кај деца помлади од 6 години и кои припаѓаат на обезбедениот дел од населението. Поголем ризик е вродено кај децата, во почетокот одби, или поради силното влијание на затворен алергени, како и за децата на мајките пушењето (особено во првата година од животот).

Развојот на алергиски ринитис Тоа зависи од два фактори: сензибилизација на алергени и нивното присуство во животната средина. Алергиски ринитис може да биде сезонски или година-круг. Главната причина за двете од нив се воздухот алергени. Сезонски алергиски ринитис се случува со типичен сезонски егзацербација, додека симптомите на повеќегодишни ринитис се прикажани постојано.

назална алергија

Околу 20% од случаите се јавуваат во сезонски форма на алергиски ринитис, - 40% и 40% krugologodichnuyu - мешан (константен со сезонски егзацербации). Во земјите појавува во воздухот умерена клима растителни полени во одредено време: дрвја цветаат во пролет, трева - почетокот на летото, и ragweed цветаат кон крајот на летото. Воздухот алергени решавање на дишните патишта во пониските дивизии, кои се наоѓаат во спори од мувла. Во умерените климатски подрачја, овие спори се присутни во надворешниот воздух само во лето туку и во топла земји, тие се снимени во текот на годината. Со почетокот на ладно симптоми на сезонски алергиски заболувања исчезне.

да се воспостави причини на сезонски алергиски ринитис што треба да знаете на годината во која се јавуваат симптомите, локалната времето на опрашување на растенија и sporulation на мувла, како и специфичноста на IgE во крвта на пациентот. Трајни алергиски ринитис е најчесто поврзана со апарати за домаќинство алергени: прашина, животински првут и мувла. Во нашата земја, главната улога се игра од страна на алергени на мачки и кучиња. Алергени плунка и лојните жлезди на животните може да остане во воздух за долго време. Најчестите мачка алергени Fel г 1 се најде во области каде што не постојат мачки (како што се училиштата и болниците), се стигне до таму со облека на посетители.

Во чувствителни поединци контактирајте со алерген што доведува до производство и инфилтрација на воспалителни клетки носната шуплина мукоза IgE. Разграничување на почетокот и крајот на фазата алергиски реакции. Рана фаза се должи на интеракција на IgE молекули од јарболот на клеточната површина. Таа се карактеризира со дегранулација на мастоцитите и ослободување на готови и новоформираната воспалителни посредници - хистамин, простагландин Е2 и цистенил-леукотриени. На мукозата на носната шуплина влијае, слуз секретирачки жлезди, нервите, крвните садови и на венски синуси.

Видео: Алергиски ринитис

реакција доцна фаза се случи по 4-8 часа после изложување алерген и се придружени со инфилтрација на целните ткива Т лимфоцити произведуваат цитокини, и еозинофили. Последно лачат воспалителни медијатори - главниот основен протеин, катјонски протеин, и леукотриени, која оштетување на епител, предизвикувајќи клинички и хистолошки манифестации на хронична алергиски заболувања. Повтори контакт со алергенот во носот се развива брзо и имаат силна реакција на намалување на дозата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Епидемиологија (преваленца) алергиски заболувања атопијаЕпидемиологија (преваленца) алергиски заболувања атопија
Алергени. T помагач тип 2 (Т H2) во алергиски реакцииАлергени. T помагач тип 2 (Т H2) во алергиски реакции
Алергија на лекови кај децата, знациАлергија на лекови кај децата, знаци
Xylometazoline. (Xylometazoline) *. 2- (4'-терц-бутил-2 ', 6`dimetilbenzil) -…Xylometazoline. (Xylometazoline) *. 2- (4'-терц-бутил-2 ', 6`dimetilbenzil) -…
Рехабилитација на деца и адолесценти со алергиски ринитис во поликлиникатаРехабилитација на деца и адолесценти со алергиски ринитис во поликлиниката
Хипертрофични на хроничен ринитис, хроничен катаралната последица (едноставен) ринитис. Обично се…Хипертрофични на хроничен ринитис, хроничен катаралната последица (едноставен) ринитис. Обично се…
Chromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromilChromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromil
Ринитис: третман, симптомите, причините, симптомитеРинитис: третман, симптомите, причините, симптомите
Aerosinusit- воспаление на параназалните синуси, што се случува кога остри промени во…Aerosinusit- воспаление на параназалните синуси, што се случува кога остри промени во…
Дијагностицирање алергии од страна на еозинофили и имуноглобулин Е IgEДијагностицирање алергии од страна на еозинофили и имуноглобулин Е IgE
» » » Алергиски ринитис. причини