ma.gurushealth.ru

Алергии на лекови кај децата. Причини и клиника

Со зголемување на бројот на лекови, одобрени за употреба во педијатрија, и се зголемува фреквенцијата на несакани ефекти. Таквите ефекти може да се подели во предвидливи и непредвидливи. На предвидливите се токсични поради интеракција со лекови или познат фармаколошки својства на лековите. Овие ефекти се дозно-и не се поврзани со чувствителност некој посебен пациентот за тоа.

Видео: Како за лекување на алергии во rebenka.Sovety нашиот лекар. Број 4

непредвидливи реакции, од друга страна, не зависи од дозата на лекови, често поврзана со нивните фармаколошки ефекти и да се случи во осетливи пациенти. Ваквите реакции вклучуваат карактеристичен, алергични (хиперсензитивна реакција) и псевдо-реакција. Последни личат на алергии, но се разликуваат од нив во развој на не-имунолошки механизми. Алергиски реакции се јавуваат само во пред-сензибилизирани и генетски предиспонирани лица и се однесуваат на имунолошкиот процес. Доза на лекови супстанции кои предизвикуваат такви реакции се обично далеку под терапевтски.

Инциденцата на несакани ефекти лекови воопшто и дете население е непознат. Сепак, кај хоспитализирани пациенти, овие реакции се забележани во 6,7% од случаите, со 0,32% од случаите, тие се покажат како фатални. Најчесто, тие имаат кожни манифестации, како и повеќето од нив се развива со воведувањето на ампицилин, пеницилин и триметоприм / сулфаметоксазол. Многу од нив немаат алергиска природа, но во суштината на 6-10% од овие реакции се, веројатно, лежи алергиски или имунолошки механизми.

алергија на лекови кај децата

алергиски реакции на лекови се класифицираат во согласност со класификацијата и Coombs Желе: реакции на хиперсензитивност на непосредна тип (тип I), цитотоксични реакции кои вклучуваат антитела (тип II), реакција на immunocomplex (тип III) и реакција на одложен тип хиперсензитивност (тип IV). Непосредните хиперсензитивни реакции произлегуваат од интеракцијата на лековитата супстанција или неговите метаболити predobrazovannymi-специфични IgE антитела на површината на ткивото мастоцитите и / или крв базофили. Тоа го стимулира синтезата и ослободувањето на воспалителни медијатори како хистамин и леукотриени, кои се вклучени во развојот на уртикарија, бронхоконстрикција или анафилакса.

цитотоксични реакции посредувана IgG- или IgM-антитела признае антигени на клеточната мембрана. Во присуство на комплементот или антитело обложени клетки се апсорбира од страна на моноцити / макрофаги, или уништени. Еден пример е дозирна хемолитична анемија или тромбоцитопенија. Имунолошките реакции предизвикани од растворливи комплекси на лекот или неговиот метаболит со IgG- или IgM-антитела (со мал вишокот на антиген). Овие комплекси се депонираат во ѕидот на крвниот сад и активирање на комплементот каскада од реакции, како што е забележано во серумска болест. Клиничките манифестации вклучуваат треска, лимфаденопатија и артралгија. Симптомите обично се јавуваат во рок од 1-3 недели. по последната дрога супстанција и исчезнуваат како неговото уништување или отстранување.

хиперсензитивни реакции специфични одложен тип со посредство на Т-лимфоцити. Сензибилизација случува обично на локалните контакт со антиген, што доведува до развој на алергиски контактен дерматитис. Најчесто ваквите реакции се јавуваат при користење на неомицин и локални анестетици. Понекогаш треска и осип korevidnaya се случи, а земајќи ампицилин или амоксицилин со инфекција со вирусот на Епштајн-Бар, што го прави тешко да се дијагностицира. Неодамнешните студии укажуваат на улогата на Т-лимфоцити и еозинофили во механизмите на макулопапулозен одложен тип на голем број на антибиотици.

Видео: Елена Malysheva. Третман на астма

повеќето лекови и нивните метаболити стекнува имунолошкиот активност само по својата ковалентна прикачување на ендогени макромолекули (протеини). Во комплексот повеќевалентен хаптен-протеин, нови антигенски епитопи (детерминанти) кои го активираат Т и Б лимфоцити. Пеницилини и затворете ги бета-лактамски антибиотици лесно реагираат со протеини, давајќи им антигенски својства што ја одредува очигледно висока фреквенција на алергиска реакција на антибиотици од оваа класа.

Со нецелосни или одложена распаѓање Некои лековити супстанции токсични метаболити формирани. На пример, хидроксиламин е формирана, што предизвикува алергиска реакција во оксидативен метаболизам на сулфонамиди (кои вклучуваат цитохром P450). Ризикот од овие реакции е особено висок кај пациенти со ниска активност на ацетилирање ензими. реакции на кожата кај пациенти со СИДА добивањето на триметоприм / сулфаметоксазол, рифампицин или други лекови, може да биде поврзано со недостаток на глутатион предизвикана од токсични метаболити на овие супстанции. Реакциите слични на серумска болест, во отсуство на имуни комплекси, најчесто забележани, а земајќи цефаклор. На основа на нив може да лежи наследна предиспозиција за формирање на токсични метаболити на дрога или имуногени соединенија на црниот дроб.

Фактори на ризик за несакани ефекти лекови. Таквите фактори вклучуваат горенаведеното употребата на супстанцијата, со претходна реакција на тоа, возраст (20-49 години) и периодични парентерална администрација на супстанцијата, нејзината највисока доза и генетските карактеристики на пациентот (ниска активност ацетилирање ензими). Атопична болест, очигледно, не го зголемува ризикот од алергиски реакции на супстанции со ниска молекуларна тежина, но во овие случаи, тоа е особено висока веројатност за сериозни реакции. Во атопичен болести се зголемува реакции ризикот pseudoallergic на контрастно средство. Поголема улога во идентификација на лица предиспонирани за несакани ефекти на одредени лекови, ќе игра, очигледно, pharmacogenomics.

Видео: Народна алергија третман

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Алергија на лекови кај децата, знациАлергија на лекови кај децата, знаци
Книгата "клиничка фармакологија и фармакотерапија" Поглавје 10 pobochnoedeystvie лекови…Книгата "клиничка фармакологија и фармакотерапија" Поглавје 10 pobochnoedeystvie лекови…
Стрептомицин во храната предизвикува анафилакса кај луѓетоСтрептомицин во храната предизвикува анафилакса кај луѓето
Паразити може да се намали алергии на хранаПаразити може да се намали алергии на храна
Алтернативни методи на лекување на алергииАлтернативни методи на лекување на алергии
Интолеранција на храна и алергија на храна. причиниИнтолеранција на храна и алергија на храна. причини
Дијагноза на алергија и други несакани ефекти на лекови кај децатаДијагноза на алергија и други несакани ефекти на лекови кај децата
Сублингвалните имунотерапија победи кикирики алергија кај адолесценти и возрасниСублингвалните имунотерапија победи кикирики алергија кај адолесценти и возрасни
Теофилин во алергиски реакции. Нови лекови за лекување на алергии кај децатаТеофилин во алергиски реакции. Нови лекови за лекување на алергии кај децата
Прва помош за алергиски реакции на лековиПрва помош за алергиски реакции на лекови
» » » Алергии на лекови кај децата. Причини и клиника