ma.gurushealth.ru

Алергија на инсекти во деца: пчела, осите, horseflies, мравки

Излачува од инсекти воздух алергени може да предизвика акутни и хронични респираторни заболувања. Алергиски реакции на отрови од инсекти доаѓаат од локални кожни манифестации на анафилактичен шок.

Видео: убод од инсекти - д-р Komarovsky школа - Интер

причина сезонски или година-круг нарушувања дишење може да биде посредувана од IgE реакција на атмосферски честички имајќи инсекти распределба. Сезонски реакција припишува на транзиција да се емитува ларви водни инсекти (Trichoptera и комарци). Алергиски симптоми можат да бидат поврзани со вдишување на мали снегулки на крила и други секрети на речиси сите инсекти. На пример, жителите на западниот брег на езерото ера причина за овие симптоми се краткотрајни муви (еднодневки).

Целогодишна егзацербација на астма кај децата може да биде поврзан со чувствителност на алергени во воздухот на лебарки. Слична улога се игра од страна на алергени и грините, иако овие осум нозе суштества поблиску до пајаци.

реакции на отров инсекти (комарци, мушички и болви), ограничена област на каснувањето, обично не се алергични, но од различна природа. Сепак, понекогаш постојат огромни локални реакции, кои се врз основа на непосредна или одложена хиперсензитивност тип.

Алергија на инсекти кај децата

честа причина реакции речиси секогаш се труе инсекти - пчелите, бумбарите, осите, муви и мравки. На крилести инсекти се особено опасни оси. Тие често летаат во куќата привлечени од мирисот на храната. Хорнетс се реши на дрвјата, оси ги градат своите honeycombs во темно место (под тремот) - и двете од нив, ако тие се вознемирени, многу агресивни. Пчелите се помалку агресивни, тие се населат во вдлабнатини на дрвја и, за разлика од другите Hymenoptera, речиси секогаш ја напушти осилото на отров во телото на жртвата. Во југоисточниот дел на земјата црвено или црно мравки живеат во купишта ѓубре.

Видео: Алергија на убоди од инсекти

вознемирени, тие се нападнати од орди на фаќајќи челустите на кожата и оставајќи многу полукружен каса, која се појави на сајтот на стерилни пустули. Во нашата земја, системски реакции на убоди од инсекти се појави во 0.4-0.8% од децата и 3% од возрасните од овие каснувања од 40 луѓе умираат секоја година.

Причината на респираторни заболувања, посредувана IgE, можат да бидат различни протеини инсекти, паѓа во воздухот. На пример, главните алерген на комарците и водени цветови - дериват на хемоглобинот, голема алерген на caddis - протеин слични на клучалката. Тоа е најдобро истражено лебарки алергени содржани во нивната плунка, секрет, остатоци и мртвите тела. Овие алергени вклучуваат протеаза, тропонин, тропомиозин и lipocalin.

Локални реакции на кожата каснувања инсекти предизвикани најверојатно вазоактивни или иритирачки супстанции во нивната плунка. ИгЕ учествуваат во ваквите реакции се идентификувани. Можно и заеднички IgE-посредувана реакција на инсекти плунка протеини, но ова е ретка.

Hymenoptera отрови содржи многу токсични и фармаколошки соединенија кои може да предизвикаат алергиски реакции. Овие вклучуваат вазоактивни супстанции (хистамин, ацетилхолин, кинини), ензими (фосфолипаза и хијалуронидаза), apamin, melittin и мравја киселина. Системски реакции во убоди од Hymenoptera во повеќето случаи со посредство на IgE. Некои алергени отрови имаат слични структури во одред од Hymenoptera, други се специфични за одделни семејства. Отрови оски премине реагираат едни со други, но не и со отрови пчели.

Видео: LifeCode ~ каснувања активатор инсекти и алергии

Видео: пчела

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Итна помош за каснувања triatominae, гасеници и лета ШпанскиИтна помош за каснувања triatominae, гасеници и лета Шпански
Инсекти - шпионите на иднинатаИнсекти - шпионите на иднината
Туѓи тела уво најчесто забележани кај децата, се втурнати во надворешниот слушен канал разни мали…Туѓи тела уво најчесто забележани кај децата, се втурнати во надворешниот слушен канал разни мали…
Лекување и превенција на анафилактичен шокЛекување и превенција на анафилактичен шок
Алергиски ринитис. причиниАлергиски ринитис. причини
Што да направите во случај на сериозна алергиска реакција?Што да направите во случај на сериозна алергиска реакција?
Алергиски реакции кај децата, прва помош и лекувањеАлергиски реакции кај децата, прва помош и лекување
Разговор (анамнеза) за алергии кај детето. Идентификација на алергениРазговор (анамнеза) за алергии кај детето. Идентификација на алергени
Aeroallergens. Класификација и алергени структураAeroallergens. Класификација и алергени структура
Клиника и дијагноза на алергии на каснувања од инсектиКлиника и дијагноза на алергии на каснувања од инсекти
» » » Алергија на инсекти во деца: пчела, осите, horseflies, мравки